Bolzer – Lese Majesty (EP)

You are currently viewing Bolzer – Lese Majesty (EP)

Χρονολογία: 2019
Συνολική Διάρκεια: 29:25
Εταιρεία: Lightning & Sons

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους Ελβετούς να κυκλοφορούν EP. Άλλωστε με ένα Demo («Roman Acupuncture») και δυο EP («Aura» και «Soma») κατάφεραν να κάνουν το όνομα τους γνωστό και να δημιουργήσουν το κοινό τους. Η πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά, το “Hero”, ήρθε το 2016 και μπορούμε να πούμε αρχικά ότι μπέρδεψε και στη συνέχεια δίχασε το κοινό τους. Αυτό έγινε κυρίως λόγω της πιο «καθαρής» προσέγγισης στον ήχο τους αλλά και της προσθήκης κάποιων καθαρών φωνητικών εδώ κι εκεί. Ο ήχος καθάρισε και έτσι παρέμεινε και στο καινούργιο τους EP, τo «Lese Majesty» το οποίο ήρθε για να συνεχίσει από εκεί που μας άφησαν στο «Hero». Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Lese Majesty» κυκλοφόρησε από την προσωπική εταιρεία των BOLZER (την νεοσύστατη Lightning & Sons) γεγονός που τους δίνει ακόμη περισσότερη καλλιτεχνική ελευθερία αλλά και μεγαλύτερη ευχέρεια διαχείρισης του υλικού τους.

Το EP περιέχει τέσσερα τραγούδια εκ των οποίων το ένα («Æstivation») είναι ατμοσφαιρικό με διάφορους ήχους να λειτουργούν ως χαλί για έναν μονόλογο του τραγουδιστή και κιθαρίστα τους KzR. Στα υπόλοιπα τρία τραγούδια του EP τα δυο μέλη των BOLZER συνεχίζουν να μας προσφέρουν ανώτερης ποιότητας Black Metal με Death Metal επιρροές, το οποίο σε αυτή τη δουλειά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και άκρως ισοπεδωτικό. Ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Όπως είπαμε προηγουμένως το «Lese Majesty» είναι μια συνέχεια του «Hero». Εδώ όμως δεν έχουμε τόσα ατμοσφαιρικά σημεία με αποτέλεσμα τα τραγούδια να είναι ιδιαίτερα έντονα και οι δομές τους να μας θυμίζουν λίγο τα δυο πρώτα EP τους. Έχουμε δηλαδή μεγάλης διάρκειας τραγούδια με πολλές αλλαγές είτε στην ταχύτητα, είτε στους ρυθμούς. Οι κιθάρες έχουν τον χαρακτηριστικό ήχο των BOLZER που λειτουργεί όπως πάντα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ασχολείται ο ακροατής με την έλλειψη του μπάσου. Ο ήχος είναι δηλαδή παχύς και τραχύς, αλλά ταυτόχρονα είναι όσο καθαρός πρέπει ώστε να ακούγονται όλα στην εντέλεια. Το παίξιμο του KzR είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των BOLZER και, μαζί με το ιδιαίτερο drumming του HzR, είναι το σήμα κατατεθέν του ήχου τους. Οι κιθάρες είναι λίγο πίσω στη μίξη σε σχέση με τα τύμπανα και τα φωνητικά. Πολύ καλή δουλειά έγινε στα τύμπανα από τον ντράμερ HzR ο οποίος και εδώ είναι καταστροφικός. Η ακρίβεια και η ένταση με την οποία παίζει ο τύπος είναι απίστευτη. Τα γρήγορα σημεία είναι σαν να σε χτυπάνε οι κεραυνοί που στολίζουν το εξώφυλλο του EP και στα αργά σημεία οι ρυθμοί είναι εμβατηριακοί, σχεδόν τελετουργικοί. Τα φωνητικά, άλλες φορές ακραία κι άλλες καθαρά, συμπληρώνουν κατάλληλα την ηχητική επίθεση που εξαπολύουν οι BOLZER στο νέο τους EP! Τα καθαρά φωνητικά έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, δεν κουράζουν και χρησιμοποιούνται σωστά εκεί που πρέπει.

Οι Ελβετοί φροντίζουν πάντα οι δουλειές τους να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, συνεπώς έχουν δώσει για άλλη μια φορά την προσοχή που έπρεπε στο εικαστικό κομμάτι. Το εξώφυλλο του «Lese Majesty» με τους χρυσούς κεραυνούς είναι λιτό και πολύ όμορφο, συμπληρώνοντας ιδανικά το όλο πακέτο.

Μπορεί το «Hero» να δίχασε το κοινό τους, δεν παύει όμως να είναι μια εξαιρετική δουλειά, σχεδόν αριστουργηματική. Εδώ όμως οι Ελβετοί δεν αστειεύονται. Συνεχίζουν να εξελίσσονται, τόσο παικτικά όσο και συνθετικά, και μας προσφέρουν ένα ακόμη δείγμα των ικανοτήτων τους το οποίο θα εκτιμήσουν οι φίλοι τους και ενδεχομένως θα φέρει νέο κόσμο κοντά στο συγκρότημα.

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Γιάννης Καρακάσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος:  BOLZER – Σελίδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση