At The Gates – The Nightmare Of Being

You are currently viewing At The Gates – The Nightmare Of Being

Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 45:09
Εταιρεία: Century Media

Ήταν το σωτήριον έτος 1995, όταν οι AT THE GATES έβαζαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στη δημιουργία του σουηδικού μελωδικού death ήχου. Το «Slaughter Of The Soul», με την οργισμένη και συνάμα πρωτόγονη διάθεσή του έμελλε να γίνει σήμα – κατατεθέν της δισκογραφίας ενός ολόκληρου μουσικού ιδιώματος, απόλυτα δημοφιλούς και ιδιαίτερα σημαντικού για την ιστορία της μεταλλικής μουσικής σκηνής.

Πολλοί από τους τότε πρεσβευτές του σουηδικού ήχου προσπάθησαν με τα χρόνια να εξελίξουν τον ήχο τους, να τον «εκμοντερνίσουν» και να δείξουν έναν δρόμο διαφορετικό, κάποιες φορές με (σχετική) επιτυχία, και άλλες με (παταγώδη) αποτυχία. Οι AT THE GATES, ακολούθησαν (συμπεριλαμβανομένης και μίας μεγάλης δισκογραφικής παύσης είκοσι ετών) έναν πιο συντηρητικό δρόμο, τον οποίο και η πλειοψηφία των οπαδών δέχτηκε με σεβασμό. Τα νεότερα «At War With Reality» και «To Drink From The Night Itself» κράτησαν την μπάντα για τα καλά στο παιχνίδι και συνεπείς πλέον χρονικά, οι Σουηδοί κυκλοφορούν μέσα στο κατακαλόκαιρο το «The Nightmare Of Being».

Αυτό που είναι νέο στην πρόσφατη δουλειά τους είναι πρώτα απ’ όλα η μερική συμμετοχή του κιθαρίστα του γκρουπ Jonas Stålhammar στο συνθετικό κομμάτι της. Από τα πρώτα ακούσματα διαπιστώνω ότι το άλμπουμ έχει ξεκάθαρα μια 90s αισθητική που μου αρέσει πάρα πολύ (υπεύθυνος για αυτό ο master του είδους Jonas Björler), ενώ, αν και πιστό στο σουηδικό μελωδικό μοντέλο, έχει για πρώτη ίσως φορά αρκετά μεγάλο εύρος επιρροών και μουσικό πλουραλισμό  (τρανό παράδειγμα το υπέροχο «The Garden Of Cyrus» με το ευφυές βαρύτονο σαξόφωνο και τις κλασικές και post φόρμες του).

Το εναρκτήριο lead κομμάτι του δίσκου «Spectre Of Extinction», μία σύμπραξη Björler και Andy LaRocque, δίνει το σύνθημα της άμεσης επίθεσης. Καταιγιστικά ρυθμικά μέρη, μελωδία στο ρεφρέν, ο ορισμός του σουηδικού death metal, απόλυτα και χωρίς καμία έκπτωση. Τα πιο ατμοσφαιρικά και μελωδικά «The Nightmare Of Being», «The Garden Of Cyrus» και «Cosmic Pessimism» αποτελούν τις αγαπημένες μου στιγμές, «ξε-φλατάρουν» (αν μου επιτρέπεται ο όρος) τον ήχο των AT THE GATES και είναι ένας από τους λόγους που βαθμολογώ (προβοκατόρικα με την καλή έννοια) τόσο υψηλά το άλμπουμ. Σε πιο safe μονοπάτια το απόλυτο σουηδικό ντεθμεταλλίζον «Cult Of Salvation», θα μπορούσε κάλλιστα να είχε ξεπηδήσει μέσα από το «Slaughter Of The Soul».

Θεωρώ πως το «The Nightmare Of Being» είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για τους AT THE GATES, οι οποίοι πατούν πλέον πολύ γερά, πειραματίζονται (με το δικό τους μοναδικό τρόπο), μα και παραμένουν σταθεροί στο να διατηρούν την ιδανική ισορροπία τραχύτητας/επιθετικότητας και μελωδίας. Και όλα αυτά τα στοιχεία δε μοιάζουν «ξένα» μεταξύ τους, αλλά είναι απόλυτα ενσωματωμένα στη φιλοσοφία του άλμπουμ. Κατά τη γνώμη μου δύο σκαλιά πάνω από τον προκάτοχό του, και ένα από το πολύ καλό «At War With Reality».

Αν λοιπόν το «Slaughter Of The Soul» είναι το απόλυτο 10/10, τότε το «The Nightmare Of Being» επιχειρεί να το κοιτάξει στα ίσια με μια δειλή ματιά, και αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό επί του παρόντος. Μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για αυτή τη χρονιά.

Βαθμολογία: 8,5/10
Συντάκτης: Κώστας Καφρίτσας
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: AT THE GATES – Σελίδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση