And Oceans – As In Gardens As In Tombs

You are currently viewing And Oceans – As In Gardens As In Tombs

Χρονολογία: 2023
Συνολική  Διάρκεια: 50.08
Εταιρεία: Season of  Mist

Οι Φινλανδοί Symphonic Black Metallers AND OCEANS επιστρέφουν με το έκτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους με τίτλο «As In Gardens As In Tombs». Αποτελεί την φυσική συνέχεια μετά το πολύ δυνατό και αξιόλογο «Cosmic World Mother» του 2020 , που ακολούθησε ύστερα απο την επανένωση τους το 2017. Η μπάντα υπάρχει από το 1995 και ξεκίνησε παίζοντας στα δυο πρώτα άλμπουμ συμφωνικό Black Metal. Κατόπιν για κάποιον ανεξήγητο λόγο κυκλοφόρησαν τα «A.M.G.O.D» «CYPHER», το 2001 και 2002 αντίστοιχα , κάνοντας στροφή στο Industrial Metal με σχετική επιτυχία (πραγματικά τεράστιοι δίσκοι αλλά μόνο για τους φαν του ιδιώματος). Όμως με αυτή την κίνηση έχασαν πολλούς οπαδούς και έτσι μετά και από πολλά εσωτερικά προβλήματα η μπάντα διαλύθηκε το 2005.Οπως όμως είπαμε και παραπάνω επαναδραστηριοποιήθηκαν το 2017, με πυρήνα τους δύο κιθαρίστες Teemu Saari και Timo Kontio από την αρχική σύνθεση. Στην μπάντα ήρθαν και οι Mathias Lillmans a.k.a Vreth (FINNTROLL) στα φωνητικά, Antti Simonen στα πλήκτρα , Pyry Hanski στο μπάσο, Kauko Kuusisalo στα τύμπανα.

Στο «As In Gardens As In Tombs » τους βρίσκουμε με την ίδια σύνθεση. Ο δίσκος περιέχει δέκα τραγούδια σχετικά μικρής διάρκειας και ξεκινά ονειρεμένα με το καταιγιστικό-ομώνυμο τραγούδι! Συνεχίζει το ίδιο απίστευτα με το «The Collector And His Construct» που ήταν και το πρώτο single που μας έδωσαν ανακοινώνοντας το νέο δίσκο. Τρελοί ρυθμοί, εξωπραγματικές μελωδίες στις κιθάρες, εκπληκτική χρήση των πλήκτρων και των ηλεκτρονικών ήχων, τρομερά ρεφραίν που σου μένουν και τα τραγουδάς συνεχώς, δυναμικά φωνητικά σε ατόφιο Black Metal στυλ, και πάνω από όλα ενορχηστρώσεις για σεμινάριο. Αν και τα επόμενα τραγούδια ήταν στο ίδιο επίπεδο με τα δυο πρώτα θα μιλούσαμε μάλλον για το δίσκο της χρονιάς! Όμως, παρότι στα επόμενα τραγούδια ακολουθείται η ίδια συνταγή, αυτά δεν φτάνουν με τίποτα στα δυσθεώρητα επίπεδα που ανέφερα πιο πάνω. Παρόλα αυτά δεν είναι καθόλου άσχημα και ακούγονται ευχαρίστα, χωρίς να τα βαριέσαι αλλά δεν σου μένουν πλην του «Likt Τörnen Genom Kött» που ξεχωρίζει κυρίως για τα πλήκτρα του και ίσως του «Cloud Heads» που έχει εκτός από το σχετικά πιασάρικο ρεφραίν και μερικά πολύ ενδιαφέροντα Industrial περάσματα. Γενικά ο δίσκος χρειάζεται πάρα πολλά ακούσματα γιατί όλο και κάτι καινούργιο ανακαλύπτεις κάθε φορά που τον ακούς. Πάντως σε κάθε περίπτωση, είναι ανώτερος από το «Cosmic World Mother».

Όσον αφορά το στιχουργικό μέρος, όσο κι αν προσπάθησα να καταλάβω τι θέλουν να πουν οι Φινλανδοί, δεν τα κατάφερα. Μιλούν για αφηρημένα πράγματα, μάλλον για κοσμικούς τρόμους και δεν βοηθά καθόλου και ο τρόπος που έχουν βάλει στο ένθετο τους στίχους, καθώς και η γραμματοσειρά που χρησιμοποιούν. Όμως είναι πολύ ψαγμένοι, αυτό είναι δεδομένο. Θεωρώ τους AND OCEANS αυθεντική μπάντα όσον αφορά τον ήχο τους αλλά αν θέλαμε να βρούμε κάποια επιρροή αυτή θα ήταν πάνω από όλα οι EMPEROR, λιγότερο οι DIMMU BORGIR και ίσως οι THORNS. Σε κάθε περίπτωση προτείνω ανεπιφύλακτα το «As In Gardens As In Tombs » και σίγουρα θα βρεθεί στη λίστα μου με τα 10 καλυτέρα Extreme Metal άλμπουμ του 2023!

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Δημήτρης Αργυράκης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: AND OCEANS – Σελίδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση