Amon Amarth – The Crusher

You are currently viewing Amon Amarth – The Crusher

Χρονολογία: 2001
Συνολική Διάρκεια: 45:52
Εταιρεία: Metal Blade

H παλιοπαρέα από την Στοκχόλμη ξαναχτυπά! Ανανεωμένοι και φρεσκαρισμένοι, πιθανότατα λόγω του «πολικού ψύχους» που επικρατεί συνήθως στη χώρα τους, καταφέρνουν να ξεπεράσουν τη μετριότητα του «The Avenger» και να βγάλουν κάτι πραγματικά δυνατό! Επικαλούμενοι την οργή που πηγάζει  βαθιά μεσ’ την καρδιά τους, οι AMON AMARTH κηρύσσουν τον πόλεμο εναντίων των HAMMERFALL … εεε ..μπερδεύτηκα… σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους ήθελα να πω!

Ηχητικά, το «The Crusher» ακούγεται ακριβώς όπως ο προηγούμενος δίσκος – studio Abyss λοιπόν, και ο φημισμένος Peter Tagtgren βάζει για άλλη μια φορά το χεράκι του. Εκτός αυτού, τη στενή σχέση με τον προηγούμενο δίσκο έρχεται να επισφραγίσει και το εξώφυλλο το οποίο, τουλάχιστον χρωματικά, θυμίζει κατά πολύ αυτό του «The Avenger». Η ευχάριστη διαφορά του νέου δίσκου εμφανίζεται στον τομέα των συνθέσεων, αφού και τα εννιά τραγούδια του παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Μακριά, δηλαδή, από τη βαρεμάρα που επικρατούσε στο «The Avenger».

Με ένα αδικαιολόγητο μένος  εναντίον των χριστιανών, οι AMON AMARTH καταφέρνουν να παράγουν το γνωστό σουηδικό ήχο, δοσμένο όμως τόσο ωμά και λυσσαλέα όσο λίγοι άλλοι το κατάφεραν (βλ. A CANOROUS QUINTET). Ξεχάστε, δηλαδή, τις μελωδιούλες του «Once Sent From The Golden Hall» και αφεθείτε στο νεοαποκτηθέν οργισμένο πρόσωπο των Σουηδών. Ο δίσκος ανοίγει δυναμικά με το «Bastards Of A Lying Breed»,το οποίο είναι αφιερωμένο.. ξέρετε που! Η δίκαση σε όλο της το μεγαλείο και η οργή ξεχειλίζει. Το ίδιο συμβαίνει και στην πλειοψηφία των τραγουδιών, όπου η γνώριμη Death φωνή του Johan Hegg, αφήνει την σφραγίδα της. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το «As Long As The Raven Flies» που θυμίζει λίγο από …HAMMERFALL (α, καλά ρε παιδιά μη βαράτε, μια πλακίτσα κάνουμε και εμείς!).

Το «The Crusher» είναι ένας ολοκληρωμένος δίσκος και θα έπρεπε να κυκλοφορήσει πριν δύο χρόνια, στη θέση του «The Avenger» δηλαδή. Δεν πειράζει όμως, τα λάθη είναι και αυτά μες στο παιχνίδι. Α .. μην ξεχάσω να αναφέρω πως η περιορισμένη έκδοση του εν λόγω CD, θα περιέχει ως επιπλέον τραγούδι το «Eyes Of Horror» των Πατεράδων της Death Metal σκηνής ,POSSESSED. Συνιστάται ανεπιφύλακτα σε αυτούς που νιώθουν ανασφάλειες τώρα τελευταία…

Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Δακτυλογράφηση Κειμένου: Ραφαήλ Παγώνης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: AMON AMARTH – Επίσημη Σελίδα

Υγ. Η πρώτη δημοσίευση της εν λόγω δισκοκριτικής έγινε στο έντυπο METAL INVADER – Τεύχος 54, Απρίλιος 2001.

This Post Has 2 Comments

  1. Ραφαήλ

    Φοβερός δίσκος τον ανακάλυψα το 2006 κ τον άλλαξα τα φώτα. Στην κριτική φαίνεται από τον συντάκτη δεν άρεσε φανερά ο προηγούμενος δεν ήταν τόσο χαλί μαύρο αλλά σίγουρα καλύτερη μουσική πιο δουλεμενα ριφ. Από μένα 8.5 /10.κ εάν μου λέγατε για το the Avenger 6.5 /10.

  2. Τα έχουμε ξαναπεί. Τα 5 πρώτα, η πρώτη εποχή τους δηλαδή, είναι αξεπέραστη. Προφανώς έβγαλαν δισκαρες και μετά, αλλά με άλλο ύφος. Πιο εμπορικό, πιο mainstream. Εδώ ήταν ακόμα “μικρή” μπάντα. Δεν έκαναν sold out περιοδείες ακόμα. Εν μέρει, έπαιζαν ακόμα για την φανέλα. Αυτά.

Αφήστε μια απάντηση