Alcest – Spiritual Instinct

You are currently viewing Alcest – Spiritual Instinct

Χρονολογία: 2019
Συνολική Διάρκεια: 41:02
Εταιρεία: Nuclear Blast

Οι Γάλλοι ALCEST επιστρέφουν στο προσκήνιο με το άλμπουμ «Spiritual Instinct». Δύο μουσικοί, οι Neige και Winterhalter, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα δικό τους ήχο που ακροβατεί ανάμεσα στο Black, το Post, το Progressive Metal ακόμα και ως «Blackgaze» έχουν χαρακτηριστεί από μερικούς! Για να είμαστε ειλικρινείς, η μουσική ταυτότητα των Γάλλων είναι κάτι το εντελώς ξεχωριστό. Αυτό τους έχει οδηγήσει στο να είναι αρκετά αγαπητοί και δημοφιλείς ανάμεσα σε οπαδούς που αρέσκονται σε διαφορετικά είδη μέσα στην metal μουσική.

    Στο «Shelter» του 2014, ρίξαν τους τόνους τόσο πολύ, ώστε να θεωρείται το πιο ελαφρύ τους album. Στη συνέχεια, με το «Kodama», το οποίο ήταν θεματολογικά βασισμένο πάνω στην αγάπη τους για την Ιαπωνική μυθολογία (άλλωστε ο τίτλος σημαίνει «πνεύμα» στα Ιαπωνικά), εισήγαγαν κάπως περισσότερο κάποια pop στοιχεία. Με το «Spiritual Instinct», παραδίδουν το πιο Heavy άλμπουμ που έχουμε ακούσει εδώ και πολλά χρόνια. Ο ίδιος ο Neige εξάλλου λέει πως ο δίσκος αυτός είναι «σκοτεινότερος και πιο βαρύς από ότι συνήθως». Ονειρικές, light μελωδίες, αναμιγνύονται με πιο βαριά περάσματα, απόκοσμα ρεφραίν, κοφτερά riffs, ακραία ουρλιαχτά. Η συνύπαρξη όλων τούτων τον στοιχείων αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό το τι εστί ALCEST (σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενά τους άλμπουμ). Σε πολλούς μπορεί να φαίνεται περίεργη η έκφραση «κοφτερά riffs», όταν μιλάμε για το εν λόγω συγκρότημα. Αν ακούσετε το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ «Protection», θα σας διαλυθούν γρήγορα οι αμφιβολίες. Και δεν μιλάω μόνο για το εναρκτήριο riff, αλλά και κάποια άλλα στη συνέχεια. Ίσως το πιο heavy τραγούδι τους σε αυτόν τον δίσκο (και όχι μόνο). Στο «L’île Des Morts» δημιουργούν έναν ήχο που μπορεί να μας ταξιδέψει στο πώς θα ακούγονταν οι «TOOL», σε περίπτωση που προσπαθούσαν να κάνουν έναν Black Metal δίσκο. Έναν άλλον τους εαυτό, μπορούμε να συναντήσουμε στo τραγούδι «Sapphire». Μία από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου, ένα κομμάτι στο οποίο οι ALCEST γίνονται πιο μελωδικοί από ποτέ και μας πάνε πίσω στο χρόνο με ένα εναρκτήριο-μακροσκελές απόσπασμα χωρίς κιθάρα όμως με μια «πιασάρικη» μελωδία από πάνω. Μέσα στο ίδιο τραγούδι, ακούμε τον Neige να ουρλιάζει, παρασύροντάς μας μέσα σε μια έκσταση, η οποία σου σηκώνει κυριολεκτικά την τρίχα! Ο δίσκος συνεχίζει, εισάγοντας κι άλλα στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα ενώνει πολλά είδη μουσικής κάνοντάς με να θέλω να ακούσω το «Spiritual Instinct» ολοένα και περισσότερο.

Υπάρχει κάτι που γίνεται κατανοητό για τους ALCEST. Χρειάζεται όμως σκέψη μετά την ακρόαση για να γίνει αντιληπτό! Οι  Γάλλοι σε παρασύρουν στον δικό τους κόσμο, μιμούμενοι (με την καλή έννοια) άλλα είδη μουσικής εκτός Metal. Αυτή είναι η μαγεία τους!  Και σ’ αυτό τον δίσκο, το καταφέρνουν περίτρανα, για άλλη μια φορά! Ακούστε το «Spiritual Instinct» πολλές φορές. Μόλις περάσετε τα πρώτα «στρώματα» ακρόασης, θα επιζητάτε να μπείτε στο κόσμο του ολοένα και περισσότερο…

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Γιώργος Κουρού
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: ALCEST – Eπίσημη σελίδα

This Post Has One Comment

  1. Ραφαήλ

    Δε μπήκε στη λίστα μου αλλά κ αυτή η κυκλοφορία θα συζητηθεί . Βασικά δε θυμάμαι να έχουν βγάλει μέτριο δίσκο.Ειλικρινα δεν ξέρω πως το καταφέρνουν. Μαύρη μαγεία η άστρο λαμπρό τους οδηγεί. Άξιοι οι Γάλλοι.

Αφήστε μια απάντηση