Tsjuder – Helvegr

You are currently viewing Tsjuder – Helvegr

Χρονολογία: 2023
Συνολική Διάρκεια: 41:20
Εταιρεία: Season Of Mist

Οι TSJUDER  κατάγονται από την Νορβηγία και δημιουργήθηκαν το 1993, σε μία εποχή που όλα τα βλέμματα βρισκόντουσαν γύρω από την Νορβηγική Black Metal σκηνή. Πρωτοεμφανίστηκαν τo 1997 με το EP «Throne of the Goat», ενώ το ντεμπούτο άλμπουμ τους «Kill for Satan» κυκλοφόρησε το 2000. Στην συνέχεια κατάφεραν να χτίσουν ένα αρκετά σεβαστό όνομα στον Black Metal χώρο, με το άλμπουμ τους «Desert Northern Hell» του 2004 να ξεχωρίζει. Η συνολική τους δισκογραφία  αποτελείται από δύο EPs και έξι άλμπουμ, με την έκτη δισκογραφική τους δουλειά ,η οποία έρχεται οχτώ χρόνια μετά το πολύ καλό «Antiliv», να κυκλοφορεί φέτος  υπό τον τίτλο «Helvegr».

Ο τίτλος του δίσκου μεταφράζεται ως «κόλαση» και, σε συνδυασμό με το αντίστοιχο artwork, μας προετοιμάζει ιδανικά για αυτό που θα ακολουθήσει, καθώς από το πρώτο δευτερόλεπτο του εναρκτήριου τραγουδιού «Iron Beast» ξεχύνεται από τα ηχεία μία ορμητική Black Metal κόλαση! Η αλήθεια είναι πως  δεν περίμενα οι TSJUDER να ακούγονται τόσο ακραίοι στο νέο τους άλμπουμ, έχοντας την εντύπωση πως θα μας παρουσιάζαν κάτι αντίστοιχο με το «Antiliv», δηλαδή μία αρμονική συνύπαρξη γρήγορων και πιο mid-tempo τραγουδιών. Στο «Helvegr» όμως οι Νορβηγοί πατάνε το γκάζι και μας προσφέρουν ένα ακραίο ηχητικό Black Metal σύνολο, με πολεμική ατμόσφαιρα και ογκώδη ήχο. Οι μόνες συνθέσεις οι οποίες διαφοροποιούνται είναι η ομώνυμη και το «Hvit død». Το τελευταίο είναι ένα μελωδικό outro ενώ η ομώνυμη δουλειά, η οποία είναι και μία από τις καλύτερες συνθέσεις στην καριέρα των TSJUDER, ακολουθεί έναν αργό ρυθμό συνδυάζοντας τις χαρακτηριστικές Νορβηγικές Black Metal μελωδίες με τους BATHORY.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου, σε αυτά νιώθεις πως βρίσκεσαι σε κάποιο πεδίο μάχης και γύρω σου σκάνε βόμβες συνεχώς!  Συνθέσεις όπως οι «Prestehammeren», «Surtr», «Gamle-Erik» σκίζουν σάρκες με την βιαιότητα τους, ενώ η προσθήκη breakdowns τα οποία σπάνε την επιθετική μονοτονία, καθιστούν τη μουσική πιο ενδιαφέρουσα και προσθέτουν πόντους στο υψηλής ποιότητας τελικό αποτέλεσμα.  Το «Chaos Fiend» θα μπορούσε να βρίσκεται στο μνημειώδες  «Desert Northern Hell» άλμπουμ, ενώ το  «Gods of Black Blood» από το τέταρτο λεπτό και μετά απογειώνεται καθώς οιTSJUDER συνδυάζουν την μελωδία με απαγγελίες (κάτι αντίστοιχο με την τεχνική του Mortuus στους FUNERAL MIST). Το συγκρότημα φαίνεται πως δεν επαναπαύτηκε στην μουσική επιτυχία της προηγούμενης δουλειάς του και εμπλούτισε τα νέα τραγούδια με ορισμένα επιπρόσθετα στοιχεία. Αυτά τα συναντάμε στα φωνητικά, τα οποία μοιράζονται ανάμεσα στον Nag και στον Draugluin, στα οποία έχουν προσπαθήσει να ενσωματώσουν σημεία με απαγγελίες και «αρρωστημένες» μελωδίες, ενώ ο ήχος του δίσκου οφείλει την δυναμική του στο ότι έχουν προσθέσει αρκετές κιθάρες στο παρασκήνιο. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε και την εξαιρετική απόδοση του νέου ντράμερ Jon «The Charn» Rice, ενώ στο τραγούδι «Gods of Black Blood» συμμετέχει και ο Seidemann, από τους επίσης Νορβηγούς Black Metalllers 1349.

Προσωπικά θεωρώ το «Helvegr» ως την πιο συμπαγή, επιθετική και ολοκληρωμένη δισκογραφική στιγμή στην καριέρα των TSJUDER. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε έναν σαρωτικό Black Metal δίσκο ο οποίος διακρίνεται για την επιθετικότητα του και την ενσωμάτωση σ’ αυτή την αγριότητα μελωδικών περασμάτων, θυμίζοντάς μας πως θα πρέπει να παίζεται το συγκεκριμένο ιδίωμα! Αν ήθελα να περιγράψω το άλμπουμ σε κάποιον ο οποίος δεν έχει έρθει σε επαφή με το συγκρότημα, θα έλεγα πως ο νέος δίσκος έχει την επιθετικότητα του «Panzer Division Marduk» και τις μελωδίες του «De Mysteriis Dom Sathanas». Η αναφορά αυτή αποτελεί μία απλή περιγραφή του «Helvegr», καθώς οι TSJUDER έχουν την δική τους μουσική ταυτότητα, την οποία για άλλη μία φορά τιμούν στο έπαρκο. Να αναφέρουμε επίσης πως οι περιορισμένες εκδόσεις του δίσκου περιλαμβάνουν και το μίνι άλμπουμ «Tribute to Bathory Scandinavian Black Metal Attack», στο οποίο οι Νορβηγοί μαζί με τον Frederick Melander (πρώην μπασίστας των BATHORY), δισκευάζουν πέντε ιστορικές συνθέσεις των BATHORY. Όσοι λοιπόν θέλουν το Black Metal τους ακραίο και βάναυσο ας επενδύσουν στο «Helvegr» καθώς το συγκρότημα κυκλοφορεί έναν ποιοτικότατο δίσκο, που παραμένει πιστός στις ρίζες του ενώ ταυτόχρονα αποπνέει μία αίσθηση ανανέωσης!

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: TSJUDER – Σελίδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση