The “Live” Τopic (Vol.3): Ό,τι Κάνεις Θα Σου Κάνουν…Sooner Or Later

You are currently viewing The “Live” Τopic (Vol.3): Ό,τι Κάνεις Θα Σου Κάνουν…Sooner Or Later

Είπαμε ότι με την ενότητα του “Live Topic” θα μακρηγορήσουμε, άλλωστε είναι τόσα πολλά τα θέματα που προκύπτουν αλλά και που αξίζει να συζητηθούν, που θα μπορούσαμε να το τραβήξουμε κι άλλο…αλλά ας επικεντρωθούμε στα ουσιώδη, με το παρόν να είναι το 3ο και τελευταίο μέρος…

     Πάμε σε κάτι που ίσως δε θεωρείται σημαντικό αλλά, φιλαράκι μου πίστεψέ με, θα εκπλαγείς όταν έρθει η ώρα να εισπράξεις τις συνέπειές το.Γιατί θα τις εισπράξεις αργά ή γρήγορα! Πως –ξαναλέω ΠΩΣ– συμπεριφέρεσαι εσύ και η ομάδα σου όντας στο χώρο που πας να παίξεις, πριν και μετά το live σου, πριν και μετά την όλη διαδικασία της οργάνωσης του event;… Θεωρείς ότι είναι ασήμαντο; ΛΑΘΟΣ!!!

Εξ’αρχής να ξεκαθαρίσουμε το ότι έκαστος είναι ελεύθερος να πράττει κατά βούληση, με απλά λόγια να κάνει ό,τι γουστάρει, ΑΛΛΑ στο τέλος θα πρέπει να είναι και σε θέση να αναλάβει το κόστος της επιλογής του. Έτσι λοιπόν, μην εκπλαγείς αν αρχίσεις να τρως πόρτα σε μετέπειτα διοργανώσεις –ξέρεις, αυτά μαθεύονται- αν η αδιαφορία σου και το ύφος του επιπέδου «καλά, άσε θα τα κανονίσουν οι άλλοι» ή ακόμα χειρότερα «σιγά μην κάτσω να ασχοληθώ με το promotion του event και με αυτές τις μαλακίες» είναι αυτά που σε χαρακτηρίζουν… Εμ..Έτσι πάει μάστορά μου! Αν θεωρείς ότι πάντα οι «άλλοι» θα βγάζουν το φίδι από την τρύπα ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ να εκδηλώνεις ενδιαφέρον συμμετοχής σε live! Και μην ξεγελιέσαι, στην αρχή ενδεχομένως να «περάσει» μια τέτοιου είδους τακτική του «κάνω την πάπια και θα τα βρω όλα έτοιμα», τη 2η-3η φορά απλά θα πας σπιτάκι σου. Έτσι. Αβασάνιστα!. Μάθε λοιπόν να σέβεσαι αυτό που κάνεις, μάθε να συμμετέχεις και να βοηθάς στο βαθμό και στα πράγματα που μπορείς και να είσαι μέρος του όλου πράγματος από την αρχή μέχρι την ώρα που κλείνει η πόρτα του venue στο τέλος της live βραδιάς. Με πιάνεις 100%!

     Στο “Live Topic (Vol.2) σου ανάφερα κάτι που μπορεί να μην το πρόσεξες: Ό,τι και να κάνεις με όποιο τρόπο και ό,τι κι αν προκύψει, φρόντισε να είσαι συνεπής. Θα σου προσθέσω το «Συνεπής Προς Όλους». Και εξηγούμαι. Σου είπαν να βρίσκεσαι μια συγκεκριμένη ώρα στο χώρο διεξαγωγής του live, σου έδωσαν ένα συγκεκριμένο time table που δείχνει τι και πότε πρέπει να το κάνεις, φρόντισε να τα τηρήσεις. Αν για οποιοδήποτε λόγο κωλύεσαι δήλωσέ το έγκαιρα. Αν για οποιοδήποτε λόγο, με υπαιτιότητα τρίτου και χωρίς επαρκή δικαιολογία δεν τηρηθεί κάτι χρονικά, τεχνικά, και οργανωτικά θα έχεις κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς και οφείλεις να το κάνεις εφόσον το αποτέλεσμα θα είναι να έρθεις εσύ σε οποιανδήποτε δύσκολη θέση, όλα αυτά όμως όταν εσύ είναι εντάξει! Διαφορετικά μη διαμαρτύρεσαι και μην απαιτείς τίποτα. Δε θα έχεις κανένα πάτημα και δε θα σου δώσει και κανένας σημασία, μπορεί δε και να τα’ακούσεις στο τέλος και βέβαια κουβέντα στην κουβέντα το θέμα δεν αργεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Live ήρθες να κάνεις όχι να λογομαχείς σε ένα άδειο από κόσμο venue ή ακόμα χειρότερα να παίξεις ξύλο…

     Εκτός από τους συνάδελφους μουσικούς από τις τυχόν άλλες μπάντες που συμμετέχουν στη βραδιά με τους οποίους είτε έχεις άμεση γνωριμία είτε όχι, και με τους οποίους ΦΥΣΙΚΑ οφείλεις να είσαι κύριος –ακόμα και αν τυχόν κάπου/κάποτε κάτι δεν πήγε καλά μεταξύ σας, δεν είναι η κατάλληλη ώρα να το διευθετήσετε- υπάρχει και το προσωπικό του χώρου διεξαγωγής του live. Τεχνικό και μη. Φέρσου του με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελες να σου φερθεί εσένα κάποιος που ήρθε στο χώρο σου και σε απασχολεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κοινώς. Το να τσακωθείς με τον ηχολήπτη γιατί κάτι δεν ακούς καλά στα monitors ή το να το παίξεις “big boss” στον τεχνικό σκηνής, που προσπαθεί πεσμένος στα τέσσερα να καλωδιώσει το σύμπαν,  μάλλον είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχεις τη χειρότερη δυνατή –τεχνική και όχι μόνο- αντιμετώπιση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Και ξέρεις και κάτι; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΟΥΤΕ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΣΕΙ Η ΥΠΟΛΗΨΗ αν δώσεις και ένα χεράκι βοηθείας ακόμα κι αν δε σου ζητηθεί, φτάνει να μην κάνεις ζημιά, για να ανέβει το κεφάλι της κιθάρας στην καμπίνα ή εκείνη η  βάση/γερανός των τυμπάνων να έρθει πιο κοντά στο drumkit…Ναι, μουσικός είσαι όχι χαμάλης, χαμάλης όμως δεν είναι ούτε ο τεχνικός σκηνής, ούτε ο ηχολήπτης ή κάποιος άλλος από το προσωπικό και το live απόψε είναι ΚΑΙ δικό σου. Απλά!

     Θα σου αφήσω τελευταίο ένα ζήτημα που θα το έχεις ξανά-ακούσει να συζητιέται… Παίζεις-μαζεύεις-φεύγεις και παίρνεις και τους φίλους σου μαζί… Και παίζουν άλλες 2 μπάντες (ο αριθμός τυχαίος) μετά από εσένα. Γιατί ρε παίχτη; Γιατί τέτοια αγένεια; Γιατί δεν κάθεσαι σαν κοινό –έστω και στη μπάρα- στους υπόλοιπους που καταθέτουν ψυχή εκεί πάνω που πριν λίγο είσουν εσύ; Νομίζεις ότι αυτό θα μείνει έτσι; ΘΑ ΤΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ αργά ή γρήγορα! Και δε θα σου αρέσει καθόλου, πίστεψέ με!

     Κράτα κάτι πολύ βασικό από όλα αυτά… Τον οποιονδήποτε άνθρωπο τον κερδίζεις, δε σου χαρίζεται. Ένας διοργανωτής, ένας ηχολήπτης, μια σερβιτόρα, ένας τεχνικός, θα σε θυμούνται για καιρό αν τους δείξεις ότι αξίζει να σε θυμούνται. Μπορείς βέβαια να κάνεις το ο,τιδήποτε για να τους κάνεις να θυμούνται το πόσο μαλάκας –ας μου επιτραπεί η έκφραση- μπορεί να γίνει κάποιος μέσα σε ένα βράδυ. Αυτό όμως φιλαράκι μου είθισται να μη μένει μόνο στο «δωμάτιο». Αργά ή γρήγορα θα το μάθει και η «γειτονιά». Γιατί… μια γειτονιά είμαστε!

     Στο επόμενο… Πάμε σε άλλα μονοπάτια. Management. Managers, υπο-managers, ανθυπο-promoters και λοιποί παράγοντες… Θα βρεις πολλούς στο διάβα σου.. (Μάλλον) στο τέλος δε θα κρατήσεις κανέναν!

Μουσικάρες Πάνω Από Όλα!
Σάββας

This Post Has 8 Comments

 1. Dimos

  Όχι ρε Σάββα (συγχώρεσε με για τον ενικό), μη ρε Σάββα,γιατί ξυνεις πληγές τώρα, τι τα βγάζεις στη φόρα, αφού όλη η ελληνική σκηνη είναι ενωμένη και united…(ευτυχως νομίζω ότι τα περιστατικά αλληλεγγύης υπερισχύουν των περιστατικών καρφωματος)

  1. Δήμο, από αυτή τη στήλη θα ακουστούν πολλά πράγματα, άλλα γνωστά άλλα όχι και κάποια για πρώτη φορά. Δεν είναι ο σκοπός να διχάσει, αλλά να ανοίξει τα μάτια σε κάποιους που τους ενδιαφέρει το θέμα.

 2. maria

  Καταπληκτικό άρθρο!!! αληθεύουν όλα όσα αναφέρεις έχουν συμβεί και θα εξακολουθούν να γίνονται από κάποιους μουσικούς και μπάντες που έχουν καβαλήσει το καλάμι!!! αλλά κάποια στιγμή γυρνάνε όλα πίσω!!! και ότι κάνεις ή έχεις κάνει θα σου κάνουν!!!

 3. Μενελαος

  Φοβερό άθρο. Οι συμβουλές που δίνει είναι απόλυτα σωστές. Τι άλλο να πω !!! Δεν έχω λόγια !!! ΜΠΡΑΒΟ στον Savvas Betinis για την τελεια δουλειά.

 4. Gio

  Γενικά, να καταλάβουμε όλοι πως η αγενής και χωρις σεβασμό συμπεριφορά ΝΤΙΒΆΡΑΣ, δεν μας κάνει αυτόματα rock stars. Κάποιοι βλέπουν πολλές (βιογραφικές) ταινίες rock/metal μουσικών, και ταυτίζονται, νομίζοντας πως θα τους συγχωρεθει καθε συμπεριφορά επειδή είναι “της τάδε μπάντας” και “καλλιτεχνης”.
  Ορθότατη τοποθέτηση του γράφοντος.

  1. Για το ζήτημα “σταριλίκι” θα φτιαχτεί ξεχωριστό άρθρο συν τω χρόνω και πίστεψέ με, πολλοί θα θυμώσουν, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τα πούμε κι αυτά δημοσίως.

 5. Eliraq

  Σωστές συμβουλές,που πιστεύω οπωσδήποτε μια νέα μπάντα πρέπει να ακολουθήσει ή ένας leader μιας μπάντας.Εχει μια ζωντανια το άρθρο λες και γίνεται απευθείας η συζήτηση.Γαματη δουλειά!

 6. Giorgos Kourou

  Πολύ σωστές συμβουλές και ωραίο άρθρο να διαβάζεις απέξω, ακόμη κι αν δεν είσαι μουσικός! Ευχαριστούμε Σάββα!

Αφήστε μια απάντηση