Release Athens Festival 2022 (Metal Day 1 – 22/6/2022): Manowar, Rotting Christ, Rhapsody Of Fire, Meden Agan

You are currently viewing Release Athens Festival 2022 (Metal Day 1 – 22/6/2022): Manowar, Rotting Christ, Rhapsody Of Fire, Meden Agan

Η πολυαναμενόμενη ημέρα της Τετάρτης 22 Ιουνίου 2022 έφτασε, και η πρώτη Μεταλλική γιορτή για το φετινό Release Festival είναι γεγονός! Τρία ολόκληρα χρόνια πέρασαν, με πλήθος αντιξοοτήτων να κατακερματίζουν ολόκληρη την κοινωνία πολύπλευρα… Δε θα σταθώ σε τέτοια ανάλυση, απλώς θα καταλήξω τονίζοντας τη δυσχερή επίπτωση που έχει η στέρηση των συναυλιών στην «μεταλλική» ψυχή. Κάτι που συντείνει στη φράση που είπε και ο Σάκης Τόλης των ROTTING CHRIST: «Τρία χρόνια είναι πολλά!» .

Φτάνοντας στην πολυπόθητη μέρα και στην είσοδο στον χώρο της Πλατείας Νερού, ένιωσα τόσο οικεία βλέποντας πλήθος κόσμου από νωρίς -παρόλο που ήταν εξαιρετικά ζεστή ημέρα- με ανεβασμένη διάθεση και χαρούμενα πρόσωπα. Πόσο ανάγκη το είχαμε όλοι!

MEDEN AGAN

Η ώρα είναι 18:50 και οι Αθηναίοι MEDEN AGAN ανεβαίνουν στη σκηνή για μία τριαντάλεπτη, σύντομη αλλά ουσιώδη εμφάνιση. Έπαιξαν πέντε τραγούδια από τη δισκογραφία τους, κλείνοντας με το ολόφρεσκο «Moth» από τον επερχόμενο δίσκο τους. Όμορφη εμφάνιση, παρά τα μικροπροβλήματα στον ήχο, με εμφανέστατη τη δυναμική παρουσία της Δήμητρας Παναρίτη στα φωνητικά, αλλά και πρόδηλο το πόσο δεμένη είναι η όλη σύνθεση του συγκροτήματος. Εξίσου έντονη και παθιασμένη και η παρουσία του κιθαρίστα Δημήτρη Κουτσογιαννόπουλου. Στάθηκαν επάξια στο ύψος των περιστάσεων και προθέρμαναν τους παρευρισκόμενους με τον καλύτερο τρόπο! Δυνατό ξεκίνημα, παρότι ο ήλιος έκαιγε!

SETLIST:
01. Intro/The purge
02. Embrace the sorrow
03. No escape
04. Lustful desires
05. Moth

RHAPSODY OF FIRE

Ο κόσμος έχει αρχίσει να αυξάνεται, ο ήλιος συνεχίζει να είναι ψηλά και οι παθιασμένοι πολεμιστές του Power Metal RHAPSODY OF FIRE ανεβαίνουν στη σκηνή για να την πλημμυρίσουν με επική διάθεση, κάτι που υποδεικνύει και το βίντεο που παίζει πίσω τους… Με μόνο σταθερό μέλος απ’ την αρχή τον εμβληματικό Alex Staropoli στα πλήκτρα και με νέο τραγουδιστή τον Giacomo Voli ο οποίος εμφανίζει φοβερές φωνητικές ικανότητες, οι Ιταλοί δείχνουν γεμάτοι ενέργεια και απολαμβάνουν την εμφάνισή τους! Το ίδιο κάνουν και οι παρευρισκόμενοι μουσικόφιλοι που τραγουδούν μαζί τους κομμάτια όπως τα «The March Of The Swordmaster». «Dawn Of Victory» κ.α.

Κάποια προβλήματα στον ήχο υπήρξαν κι εδώ, αλλά το συγκρότημα προσπάθησε τεχνιέντως να τα «καλύψει», με τον κιθαρίστα De Micheli να επιδίδεται σε κιθαριστικό solos. Πολύ δυνατή εμφάνιση με τους RHAPSODY OF FIRE να βρίσκονται σε καλή φόρμα, παρά τις όποιες δυσκολίες, παίζοντας γεμάτη μία ώρα. Κορυφαίο κλείσιμο με το «Emerald Sword» και ο κόσμος έδειχνε πολύ ευχαριστημένος.

SETLIST:
01. I’ll Be Your Hero
02. Chains Of Destiny
03. The Legend Goes On
04. March Against The Tyrant
05. The March Of The Swordmaster
06. Dawn Of Victory
07. Rain Of Fury
08. Son Of Vengeance
09. Guitar Solo
10. Land Of Immortals
11. Emerald Sword

ROTTING CHRIST

Η ώρα έχει πάει ήδη 20:30 κι έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα, όλα είναι έτοιμα! Τα σκηνικά με τους σταυρούς, το τεράστιο ΧΞΣ πανό που περικλείει την σκηνή και οι θρυλικοί ROTTING CHRIST είναι επί σκηνής, υπό τους ήχους του «666». Ρίγος, συγκίνηση και πόρωση, καθώς όσες φορές κι αν τους δεις, σε μαγεύουν και σε παρασύρουν στον αποκρυφιστικό και μυσταγωγικό τους ήχο, που αποτέλεσε θεμέλιο για το Black Metal ως βάση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Το κλίμα ζεσταίνεται με το πολεμικό «P’unchaw kachun / Tuta kachun» και η πρώτη λύτρωση έρχεται με το «Athanatoi este», όπου όλοι τραγουδούν μαζί με το συγκρότημα. Η μπάντα σε άψογη κατάσταση, εξαιρετικά παθιασμένοι. Τα αδέρφια Τόλη εξάλλου είναι ο ορισμός της εμπειρίας, της συνέπειας και της αλώβητης αγάπης για τη μουσική που δημιουργούν. Από τη μακροσκελή δισκογραφική τους πορεία ακούστηκαν τραγούδια από τα μισά σχεδόν άλμπουμ (7 από τα 13) με τα περισσότερα από αυτά να έρχονται από τον δίσκο «Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού». Λογικό, καθώς οι CHRIST είχαν μπροστά τους μία ώρα καθαρού χρόνου, στην οποία δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί η πληθώρα των επιτυχιών τους.

Η ενέργειά τους αειθαλής, η δυναμική τους τρομερή και η μουσική τους απόδοση εξαιρετική. Σε κομμάτια όπως τα «King of a Stellar War», «Fgmenth Thy Gift» και «Societas Satanas» (διασκευή Thou Art Lord) ο κόσμος δε σταμάτησε να συμμετέχει ενεργά τραγουδώντας και κάνοντας headbanging, αλλά και moshpit μέχρι τελικής πτώσεως! Το κλείσιμο ήρθε με τον υπέρτατο ύμνο «Non Serviam», με τις φωνές όλων των παρευρισκόμενων να δημιουργούν μια ασύλληπτα μαγική ατμόσφαιρα. Ο frontman και ιθύνων νους Σάκης Τόλης ευχαριστούσε άπαντες σε διάφορα διαστήματα μεταξύ των κομματιών, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τη στενή σχέση που έχει διαμορφώσει η μπάντα όλα αυτά τα χρόνια με τους οπαδούς της και την αμεσότητα, αφοσίωση και αμοιβαία εκτίμηση με το κοινό. Εκπληκτικοί!

SETLIST:
01. 666
02. P’unchau Kachun-Tuta Kachun
03. Athanati Este
04. Elthe Kyrie
05. Apage Satana
06. Dies Irae
07. King Of A Stellar War
08. Fgmenth Thy Gift
09. Societas Satanas
10. In Yumen-Xibalba
11. Grandis Spiritus Diavolos
12. Non Serviam

MANOWAR

Μετά το πέρας της καταιγιστικής εμφάνισης των ROTTING CHRIST, μεσολάβησε ένα μεγάλο διάστημα αναμονής επί τη εμφανίσει των θρυλικών MANOWAR, έτσι ώστε όλα να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την μαγευτική εμφάνιση που θα επακολουθούσε. Η αγωνία έχει πιάσει κόκκινο την ώρα που ηχεί η εισαγωγή του «March Of The Heroes Into Valhalla», ενώ από τα ηχεία δίδεται το σύνθημα που προκαλεί ρίγη συγκίνησης: LADIES AND GENTLEMEN, FROM THE UNITED STATES OF AMERICA, ALL HAILMANOWAR! από την χαρακτηριστική φωνή του Orson Wells!

Η μπάντα όρμησε στη σκηνή με το καθιερωμένο «Manowar» και το κοινό ήδη έχει εκστασιαστεί! Τεράστιο video wall όπου ξεπηδούν επικές στιγμές μαχών, ηχεία με εκπληκτική απόδοση, ολοκαίνουριο σύστημα PA και το πολυαγαπημένο «Kings Of Metal» τραντάζει την Πλατεία Νερού υπενθυμίζοντας πως….other bands play, Manowar kill! Το ένα έπος διαδέχεται το άλλο , το σκοτεινό «Dark Avenger» δίνει τη σκυτάλη στο επιβλητικό «Defender» με άμεσο αποκορύφωμα το «Gates Of Valhalla» και φαντάζομαι πως βλέπω τις πύλες της Βαλχάλλα ορθάνοιχτες: Valhalla the gods await me, open wide thy gates embrace me….. Αυτοί είναι οι MANOWAR! Ένα μυθικό συγκρότημα που έχουν τη μοναδική ικανότητα να σε ταξιδεύουν με τα έπη τους σε κόσμους ιστορικούς, μυθολογικούς, υπερβατικούς, όπου βυθίζεσαι μέσα τους σαν να ήσουν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι τους!

«Sword Of The Highlands» και η σημαία της Σκωτίας ξεπροβάλλει στο video wall, ενώ στην σκηνή ανεβαίνει ο ηθοποιός James Cosmo (έχει συμμετάσχει σε αξιοσημείωτες ταινίες επικού χαρακτήρα βλέπε Highlander, Braveheart, Troy όπως και στη σειρά κόλαφο Game of Thrones), κατάλληλα ενδεδυμένος ως πολέμαρχος, λαμβάνοντας ζεστό χειροκρότημα για την παρουσία του.  Ακολουθεί ένα μακροσκελές solo του ηγέτη Joey DeMaio στο μπάσο καθώς και μια αναμενόμενη ομιλία του, όπου τονίζει την τεράστια επιρροή που είχαν το ομηρικά έπη στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, καθώς από την ηλικία των 10 ετών είχε διαβάσει ως πρώτο βιβλίο την Ιλιάδα! Αναφέρει ακόμη τη συνεργασία του με τον Σάκη Τόλη των ROTTING CHRIST και τους Κώστα και Κωνσταντίνο Καζάκο (πατέρας και υιός αντίστοιχα) για το «The Revenge Of Odysseus» το οποίο, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, θα έχουμε την τιμή ως Έλληνες να ακούσουμε σε παγκόσμια πρεμιέρα κάποια highlights του.

Όπερ και εγένετο, ξεκινώντας με το «Athena’s Theme» (ο De Maio είχε τονίσει πρωτύτερα τη σημασία της θεάς της Σοφίας κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία) και συνεχίζοντας με το «Telemachus – Part 1», όπου συνοδευόταν το κομμάτι με την επί σκηνής παρουσία του Κωνσταντίνου Καζάκου, κατάλληλα ενδεδυμένου για τον ρόλο του Τηλέμαχου, απαγγέλλοντας αρχαία ελληνικά. Ακόμη μία προσκεκλημένη επί σκηνής η Chiara Tricarico για το κομμάτι «Where Eagles Fly», σε μία φοβερή ερμηνεία όπου ένωσε τη φωνή της με τον εκπληκτικό Eric Adams! Έπεται μία ακόμη απαγγελία απ΄ τα ηχεία (playback) από τον πατέρα Κώστα Καζάκο στο «Odysseus And Calypso – The Island Of Ogygia» και η ενότητα αυτή κλείνει με το τραγούδι «Immortal». Σίγουρα σε αυτό το τμήμα της εμφάνισης οι ρυθμοί έπεσαν, κάτι απολύτως φυσιολογικό καθώς μιλάμε για μια παρουσίαση νέου υλικού σε παγκόσμια πρεμιέρα (!!), με πολλές εναλλαγές εικόνων στα βίντεο και κινηματογραφική αισθητική. Η ένταση βρίσκει εκ νέου την πρότερη ροή της, μιας και το άσμα που ακολουθεί: «Warriors Of The World” τραγουδιέται απ’ όλους στο κοινό, με εναγκαλισμούς και χέρια στον αέρα να συντονίζονται απόλυτα. «Sign Of The Hammer» και δάκρυα συγκίνησης μαζί με επιφωνήματα χαράς και πόρωσης για όλους μας, συνοδευόμενο απ’ το εμβληματικό εξώφυλλο στο video-wall.

Εν συνεχεία «Hail And Kill» και μιλάμε για άλλο επίπεδο σύνδεσης κοινού-συγκροτήματος! Εντάξει ό,τι κι αν κάναμε εμείς οι χιλιάδες από κάτω, ο ανυπέρβλητος Eric Adams δεν επισκιαζόταν ούτε από τις ιαχές,ούτε απ΄τα sing-along, ούτε τίποτα δεν είναι εφικτό να υπερκεράσει αυτή την ανυπέρβλητη φωνή και σκηνική παρουσία! Παίρνοντας την απαραίτητη γεύση απ΄ τη δόξα του Αχιλλέως, η κατακλείδα υπεγράφη υπό τους ήχους του λατρεμένου «Black Wind, Fire And Steel» κι ένα φαντασμαγορικό-πλήρες show έριξε αυλαία μετά τον καταιγισμό από πυροτεχνήματα που φώτισαν τον παραλιακό ουρανό της πρωτεύουσας. Σίγουρα αποχωρήσαμε όλοι γεμάτοι, ευχαριστημένοι και χαμογελαστοί. Κι αυτό ας κρατάμε από τέτοιες σπουδαίες συναυλίες.. Αν θες να βρεις κάτι να πεις, πάντα θα υπάρχει τρόπος να ψέγεις με αρνητισμό οποιαδήποτε μπάντα, ακόμη κι αν μιλάμε για τους MANOWAR! Εδώ όμως όλος ο αρνητισμός είναι περιττός, μιας κι αυτή η νύχτα θα μας μείνει αξέχαστη!

SETLIST:

01. Manowar
02. Kings Of Metal
03. Dark Avenger
04. Defender
05. Gates Of Valhalla
06. Sword Of The Highlands
07. Athena’s theme
08. Telemachus – Part I
09. Where Eagles Fly
10. Odysseus And Calypso – The Island Of Ogygia
11. Immortal
12. Warriors Of The World
13. Sign Of The Hammer
14. Hail And Kill
15. The Dawn Of Battle
16. Holy War
17. Fight Until We Die
18. Battle Hymns

Encore:

19. The Glory Of Achilles
20. Black Wind, Fire And Steel

Ανταπόκριση: Φιλομένη Ρήγα
Επιμέλεια Εξωφύλλου: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Γραφικά Εξωφύλλου: Release Festival
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Ανταπόκρισης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Σουλτάτος, Ευγένιος Ζακέ
Βίντεο: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Ημερομηνία: 22 Ιουνίου 2022
Copyright © 2022 by THEGALLERY.GR

Σημείωση εκ της διευθύνσεως:

Τρία χρόνια μετά το ΜΟΝΑΔΙΚΟ live του 2019 στην Αθήνα (διαβάστε περί αυτού πατώντας ΕΔΩ), οι MANOWAR επέστρεψαν φέτος για να μας αποτελειώσουν! Η παρέα του THE GALLERY σταθερά εκεί, με μπύρες, φιλικούς εναγκαλισμούς και κουβέντες κάθε λογής! Φίλοι από όλη την Ελλάδα μαζεμένοι για τους Kings Of Metal! Τι να πούμε περισσότερο;. ROTTING CHRIST, σταθερή αξία! MANOWAR; Σοβαρά τώρα;; Joey DeMaio και Eric Adams 68 ετών, με παρουσία λες και ήταν 40! Η δυναμική και η ένταση του ήχου τους, χάλασε την βραδιά κάθε ανυποψίαστου μη-μεταλλά στα νότια προάστια! Από Φάληρο έως Καλλιθέα, από Άλιμο έως ακόμη και την Νεα Σμύρνη! Δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. Αυτό το live μας το χρωστούσαν από το Rockwave του 1999 στη Αθήνα, εκεί που πέφταν οι γεννήτριες! Τα κατάφεραν 23 χρόνια μετά….κάλλιο αργά, παρά ποτέ λένε όμως!
OTHER BANDS PLAY, MANOWAR KILL!!!
ΕΥΓΕ!!!!!

Α.Σ.

Αφήστε μια απάντηση