Project Renegade – Order Of The Renegade

You are currently viewing Project Renegade – Order Of The Renegade

Καλησπέρα Ody και συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ! Για αρχή σύστησε μας τα μέλη της μπάντας και δώσε μας ένα βιογραφικό των PROJECT RENEGADE για τον κόσμο που δεν σας γνωρίζει ακόμα...

Ody Beats: Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την συνέντευξη! Τα μέλη της μπάντας μας είναι: η Μαριάννα (Φωνητικά), ο Νίκος (Κιθάρα), 0 Ιάσονας (Μπάσο) και εγώ (Οdy) (Drums). Είμαστε μια μπάντα από την Αθήνα και ξεκινήσαμε το 2014. Η μπάντα δημιουργήθηκε από την Μαριάννα και εμένα. Γνωριζόμαστε από πολύ μικροί και παίζαμε μαζί πολλά χρόνια σε μπάντες με πιο ρομαντικές προσεγγίσεις, όπως να βρούμε φίλους και να τζαμάρουμε και να κάνουμε κανένα live. Μετά από λίγο νιώσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι δικό μας. Όταν τα βάλαμε κάτω είδαμε ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι επαγγελματικό, κάτι που να έχει ένα μήνυμα και ένα όραμα και δεν θα υπάγεται σε συμβιβασμούς, κουτάκια κατηγοριοποίησης και κανόνες. Ήταν η ώρα να ξεκινήσουμε να κυνηγάμε το όνειρό μας. Η αρχή δεν ήταν εύκολη και η δραστηριότητα της μπάντας ξεκίνησε το 2017, καθώς πριν αλλάζαμε μέλη συνέχεια μέχρι να καταλήξουμε στο line up που έχουμε σήμερα. Κάτι live, κάτι περιπέτειες στον δρόμο και κάτι πολύ κούλ εμπειρίες μετά οι Project Renegade είναι η μπάντα που βλέπει κάποιος σήμερα.

Στον ήχο σας διακρίνω επιρροές από groove/new metal μπάντες όπως πχ οι SLIPKNOT, KORN αλλά και από μπάντες όπως οι LACUNA COIL Πως θα χαρακτήριζες τον ήχο σας και ποιές είναι οι κύριες επιρρόες σας;

Ody Beats: Όσον αφορά τις επιρροές δεν έπεσες και έξω σίγουρα ονόμασες 3 από τις κυριότερες επιρροές μας, αλλά οι επιρροές τουλάχιστον σε αυτή την μπάντα επεκτείνονται σε πολλά και διάφορα ήδη μουσικών από metal μέχρι funk, ethnic, RnB, Jazz, Hip-hop και όλα τα ενδοιάμεσα. Αν είναι καλό δεν το απορρίπτουμε λόγω genre. Η έμπνευση που παίρνουμε από τις επιρροές μας επίσης δεν στοχεύει στην επανέκδοση πραγάτων που κάνουν οι μπάντες που μας αρέσουν. Συνήθως οι μπάντες που μας αρέσουν μας κινητοποιούν να γράψουμε μουσική, ποτέ όμως δεν σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι όπως κάποιος άλλος. Aπλά πιάνουμε τα όργανά μας και βγαίνει αυτό που ακούτε. Συνήθως βρίσκουμε έμπνευση σε ένα όραμα, ένα vibe, ένα αίσθημα παρά σε άλλη μουσική.

Σχετικά με τον ήχο μας…Θα έλεγα ότι παίζουμε Project Renegade. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να κατηγοριοποιήσω την μουσική μας. Σίγουρα όπως είπες και εσύ έχει Groove, είναι το κύριο συστατικό της μπάντας μας. Aν το κομμάτι δεν σου κουνάει το σώμα σου τότε δεν είναι καλό κομμάτι. Σίγουρα έχει crossover στοιχεία όπως πολλά alt-metal, nu-metal σχήματα, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να πω συνειδητά ότι είμαστε τέτοια μπάντα (δεν μπορώ να το πω και για άλλες μπάντες όχι μόνο για την δικιά μας). Μου φαίνεται πολύ περιοριστικό οπότε…ναι…Project Renegade θα χαρακτήριζα τον ήχο μας ότι και να σημαίνει αυτό στον οποιονδήποτε.

Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσετε και τον πρώτο σας ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο “Order Of The Minus”, ο οποίος κυκλοφορεί 2 χρόνια μετά το EP σας με τίτλο “Cerebra”. Μίλησε μας λίγο για τη διαδικασία δημιουργίας του νέου δίσκου.

Ody Beats: Προσωπικά ήταν από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω κάνει. Η όλη εμπειρία ήταν λες και γένναγες τούβλα. Δυστυχώς, ένας δίσκος σου αποκαλύπτεται περίπου στην μέση – σχετικά με το τί επίπεδο πρέπει να έχει, τί πρέπει να αντιπροσωπεύει, τί καλλιτεχνική και τεχνική υποστήριξη χρειάζεται κλπ. – και οι συνεργασίες μας άρχισαν να δυσχεραίνουν λόγω αυτού.

Επίσης είχαμε και προσωπικά εμπόδια ο καθένας μας που έπρεπε να ξεπεράσουμε. Ο Νίκος είχε το πολύ 3 μήνες να μάθει τον δίσκο και να τον ηχογραφήσει και μόλις είχε μπει στην μπάντα. Η Μαριάννα έπρεπε να ηχογραφήσει ένα τεράστιο αριθμό φωνών, αρμονιών και μελωδιών που αποτελούν το φωνητικό όραμα πίσω από τον δίσκο και εγώ έπρεπε να τελειώσω την ηχογράφηση 10 κομματιών σε 2 μέρες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις δουλειές μας και την καθημερινότητά μας. Ουσιαστικά προσπαθήσαμε να δώσουμε την προσοχή στον δίσκο που δίνουν επαγγελματικές μπάντες που είναι κάθε μέρα στο στούντιο χωρίς να έχουμε αυτή την δυνατότητα. Όσο προχωρούσε ο χρόνος συνειδητοποιήσαμε ότι ο δισκός δεν θα πραγματοποιούσε το όραμα μας αν η μίξη και το mastering έμεναν στην Ελλάδα – η χώρα μας έχει προχωρήσει αλλά διαφωνώ με την άποψη ότι δεν έχει να ζηλέψει κάτι με το εξωτερικό πλέον, υπάρχει ακόμα πολύ γνώση εκεί εξω που δεν έχει φτάσει εδώ – και έτσι αφού σιγουρέψαμε ότι από άποψη recording είμασταν έτοιμοι και τα κάναμε όλα όπως έπρεπε, είχαμε την δυνατότητα και την τιμή να συνεργαστούμε με έναν από τους αγαπημένους μας παραγωγούς για την μίξη και το mastering του δίσκου. Συνεργαστήκαμε με τον Forrester Savell (Karnivool, Dead Letter Circus, Sikth, Twelve Foot Ninja, I Am Giant, Skyharbor, Make Them Suffer), ο οποίος είναι από τους top metal/rock παραγωγούς εκεί έξω και παράλληλα είναι ένας από τους πιο συνεργάσιμους, δεκτικούς και επικοινωνιακούς ανθρώπους που είχα την τιμή να συνεργαστώ. Ο επαγγελματισμός του και η διάθεση του για δουλειά είναι απλά σε ένα άλλο επίπεδο από τους περισσότερους παραγωγούς όχι μόνο σε αυτή την χώρα αλλά σε αυτό τον κόσμο. Οι γνώσεις του μας βοήθησαν να ολοκληρώσουμε το “Order of the Minus” και να το φέρουμε στο επίπεδο που ονειρευόμασταν από άποψη παραγωγής. Το artwork ανέλαβε ο Gustavo Sazes και η ηχογράφηση του δίσκου έγινε στο Matrix Recording Studio Athens με την βοήθεια του Δημήτρη Μισυρλή.

Ακούγοντας το νέο σας δίσκο εντυπωσιάστηκα από τη φοβερή παραγωγή. Μια παραγωγή η οποία αναδεικνύει την ποιότητα των συνθέσεων σας. Θέλεις να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες αναφορικά με την παραγωγή;

Ody Beats: Σε ευχαριστούμε πολύ! Όταν γράφουμε ένα δίσκο συμπεριφερόμαστε στα κομμάτια του λες και είναι συμφωνία – σε θεωρητικό επίπεδο πάντα, δεν λέω ότι είμαστε ο Μότσαρτ ή κάτι τέτοιο. Με αυτό εννοώ ότι κάθε μελωδικό όργανο ακόμα και τα φωνητικά εξετάζονται σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα όργανα για να δούμε αν τα διαστήματα που εμφανίζουν κοντράρονται ή συμφωνούν μεταξύ τους, παρότι αυτό μπορεί να σου φαίνεται λογικό. Από την άλλη, είμαστε μια μπάντα που της αρέσει η μεγάλη παραγωγή. Τα projects μας δεν έχουν 2 κιθάρες, ένα μπάσο, ντραμς, φωνή άντε και κάνα synthesizer. Έχουν 6 κιθάρες, 15 synths, 32 ορχηστρικά, μπάσο, ντραμς και πάρα μα πάρα πολλές φωνές. Επομένως το να τα ελέγξεις όλα αυτά σου παίρνει πάρα πολύ χρόνο. Από κεί και πέρα κοιτάμε να είμαστε ειλικρινείς στιχουργικά, κάθε κομμάτι να υποστηρίζει το όραμα πίσω από αυτό και να μην φεύγει σε άλλα λημέρια, η μουσική και το ερέθισμα να είναι έντονο και η ενορχήστρωση προσβάσιμη. Χρειάζεται μια συγκεκριμένη πειθαρχία για να υποστηρίξεις ένα κομμάτι μας και αυτή είναι η πειθαρχία του less is more παικτικά προκειμένου το κομμάτι να έχει συνοχή και να βγάζει νόημα. Βέβαια, ζούμε στην εποχή του progressive και της ανάδειξης ικανοτήτων, αλλά για εμένα παρότι μπορούμε να κατανοήσουμε τέτοιου τύπου κομμάτια, δεν μπορούμε να τα θυμηθούμε ποτέ. Στις δικές μας παραγωγές πολλά πράγματα παίζουν μινιμαλιστικά μοτίβα που συμπληρώνουν ένα τεράστιό ερέθισμα που είναι ένα κομμάτι. Μέχρι στιγμής αυτό μας αρέσει να κάνουμε και έτσι προσεγγίζουμε τις συνθέσεις μας. Όσον αφορά την μίξη πάντα προσπαθούμε να ακούγονται όλα όσα συμβαίνουν μουσικά και για αυτό εμπιστευτήκαμε και τον Forrester, όπως ανέφερα παραπάνω, καθώς έχει έρθει σε επαφή με projects αντίστοιχού η μεγαλύτερου μεγέθους.

Ποιά είναι τα θέματα που απασχολούν στιχουργικά τους Project Renegade; ToOrder Of The Minus” διαπραγματεύεται κάποιο concept θέμα;

Ody Beats: Το θέμα της απώλειας, συγκεκριμένα θέτουμε την απώλεια ως κοινή μεταβλητή όλων των ανθρώπων και προσπαθούμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί γιατί όλοι έχουμε έστω ένα κοινό, όλοι έχουμε χάσει κάτι στην ζωή μας και ίσως αν δεχτούμε αυτό το ένα κοινό σιγά σιγά να βρούμε και άλλα και εν τέλει να ρίξουμε τις άμυνές μας και να αποδεχτούμε ο ένας τον άλλον. Έτσι, αντί να επικεντρωνόμαστε στο τί μας χωρίζει, μπορούμε να βρούμε την ενότητα και την ομόνοια μέσα από την διαφορετικότητά μας ώστε να κινητοποιηθούμε προς το να κερδίσουμε όλοι μαζί στις ζωές μας.

Έχετε παίξει σε αρκετά σημαντικά live τόσο στην Ελλάδα όπως πριν λίγους μήνες με τους BULLET FOR MY VALENTINE, πρόσφατα όμως είσασταν special guest στη συναυλία των EVANESENCE στο Κίεβο. Πως προέκυψε αυτό αλλά και ποίες οι εμπειρίες σας από το συγκεκριμένο live.

Ody Beats: Επειδή μας αρέσει πολύ να παίζουμε live, πάντα προσπαθούμε να παίζουμε όσο πιο πολύ γίνεται. Ως εκ τούτου, από τα μικρά εγχώρια lives, σιγά σιγά αρχίσαμε να γινόμαστε παίκτες της ευρωπαϊκής σκηνής. Από μικρά lives στο εξωτερικό μέχρι πιο μεγάλα αρχίζει χτίζεις το κοινό σου, μαζεύεις υλικό και διαδίδεται το όνομά σου. Αλλά θέλει κυνήγι, υπομονή και επαγγελματισμό πάνω απ᾽όλα. Ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί και το θεωρούμε πολύ μεγάλη τιμή που μας επέλεξαν αυτά τα συγκροτήματα και οι παραγωγές τους να παίξουμε μαζί τους. Αλλά το προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να το προσπαθούμε on stage, δεν μας δόθηκε εξ ουρανού. Πάντα δίνουμε το 100% σκηνικά, κοπανιόμαστε, τρέχουμε πάνω κάτω και θέλουμε να μεταδώσουμε την ενέργεια και το πάθος μας στο κοινό. Αυτό είναι κάτι που εκτιμάται ευτυχώς από το κοινό ακόμα και αν δεν ξέρουν ποιος είσαι και είναι αυτό που θα τους κάνει να σε ψάξουν και να σε υποστηρίξουν.

Τώρα αυτά τα lives συγκεκριμἐνα τα έχουμε στη μνήμη μας σαν παραμύθι. Με τους Bullet For My Vallentine σε ένα γεμάτο Piraeus Academy, στην πόλη μας, με το κοινό να συμμετέχει φουλ, αισθανθήκαμε φοβερή αγάπη και αποδοχή και είναι κάτι που δεν το περιμέναμε. Και δεν περιμέναμε και το μετά με τα σχόλια του κόσμου την ημέρα της συναυλίας αλλά και στα social media, όπου μας έστελναν συγχαρητήρια. Είναι πάντα ένα στοίχημα και φέρει ένα μεγαλύτερο βάρος το να παίζεις στην πόλη σου είναι η αλήθεια και νομίζω όταν καταφέρνεις να το πετύχεις αυτό βρίσκεις μεγαλύτερο νόημα σε αυτό που κάνεις. Για τους Evanescence, δεν ξέρω τι να πω. Μιλάμε για ένα live άλλου βεληνεκούς, σε έναν τεράστιο χώρο, με 5 χιλιάδες άτομα, δίπλα σε μια μπάντα που όχι απλά την αγαπάμε, αλλά τη θεωρούμε από τις κορυφαίες μπάντες για τη μουσική και το ήθος της. Ήταν μεγάλη η ευθύνη αυτού του live, γιατί στην ουσία παίζεις με τους ήρωές σου. Ήταν όμως και ότι καλύτερο έχουμε ζήσει μέχρι τώρα θεωρώ. Το κοινό αν και δεν είχαν ιδέα ποιοι ήμασταν από το πρώτο λεπτό μας αγκάλιασε και φώναζε. Μας ζήτησαν να ξαναπάμε να κάνουμε το δικό μας show στο Κίεβο να φανταστείς κάτι που θέλουμε να το κάνουμε άμεσα! Επίσης, οι Evanescence ήταν τόσο κουλ που ήρθαν και είδαν ένα μέρος του show – πληροφοριακά αυτό δεν το κάνει καμιά μεγάλη μπάντα για το support της – και μετά μιλήσαμε και μαζί τους και μας επιβεβαίωσαν το πόσο καταπληκτικά άτομα είναι. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα ζούσαμε μια τέτοια εμπειρία και ακόμα μερικές φορές τσιμπιόμαστε για να δούμε αν ήταν αληθινό!    

Μόλις κυκλοφορήσατε και ένα νέο βίντεοκλιπ για το τραγούδι “Liber8”, επίσης έχετε κυκλοφορήσει και άλλα 3 βίντεοκλιπ αν δεν κάνω λάθος παλιότερα. Όλα πολύ προσεγμένα ως προς τη παραγωγή τους. Υπεύθυνοι για την σκηνοθεσία και τον όλο σχεδιασμο των βίντεο είναι η μπάντα; Πιστεύεις ότι σας έχουν βοηθήσει τα βιντεοκλίπ ως προς τη προώθηση της μουσικής σας εώς τώρα;

Ody Beats: Ναι, δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής να δουλέψουμε με κάποιον που να έχει εμπνευστεί κάτι για εμάς, ίσως γιατί είμαστε τόσο συγκεκριμένοι στο μήνυμα μας που δεν νομίζω ότι θα λειτουργούσε και αλλιώς. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα τί πρέπει να γίνει με και για τους Project Renegade από τους Project Renegade. Πάντα σκεφτόμαστε και σχεδιάζουμε το story, τα σκηνικά, τα ενδυματολογικά, τους διαλόγους (ναι υπάρχουν και αυτοί παρότι δεν ακούγονται), επιλέγουμε τα πλάνα του τελικού cut και την πορεία του εμείς. Το μόνο που δεν κάνουμε είναι οι λήψεις γιατί προφανώς παίζουμε, αν και τώρα συζητάμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε και εκεί. To DIY έχει ξεφύγει σε άλλα επίπεδα και δυστυχώς αυτό δεν το λέω για καλό. Δείχνει την στάση του κόσμου απέναντι στην τέχνη. Πολλοί θέλουν να την κάνουν και όταν δούνε ότι έχει πολύ δουλειά τότε μένουν στο να λένε ότι την κάνουν παρά να την φέρνουν εις πέρας. Εμείς είμαστε τυχεροί και έχουμε στο πλάι μας μια δυνατή ομάδα με την Ελπίδα Κοντογιάννη, με την οποία συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια για βίντεο και φωτός, και μπορούμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. 

Προφανώς και ζούμε στην εποχή που κυριαρχεί το YouTube επομένως το οπτικό ερέθισμα είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία που μπορεί να έχει μια μπάντα. Δεν μπορώ να μετρήσω τις φορές που διοργανωτές, fans, φίλοι κλιπ μάς έχουν ρωτήσει αν έχουμε κανα βίντεο να δουν, πάρα μουσική να ακούσουν. Και εντάξει η διαδικασία του να φτιάχνεις βίντεο παρότι επίπονη έχει και πολύ πλάκα, εμάς προσωπικά είναι κάτι που μας αρέσει πολύ και για αυτό ετοιμάζουμε και άλλα βίντεο για τον δίσκο μας.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια των PROJECT RENEGADE αναφορικά με την προώθηση του “Order Of The Minus”; Υπάρχει κάποια περιοδεία στα πλάνα σας;

Ody Beats: Είμαστε στην διαδικασία κανονισμού των εμφανίσεων μας οπότε δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι χωρίς να ανακοινωθεί πρώτα από τους διοργανωτές, αλλά μπορώ να πω πως κινητοποιούμαστε ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ενεργοό μπορούμε για το 2020. Μέχρι τότε έχουμε κανονίσει γυρίσματα βίντεο κλίπ πολλών κομματιών μας και ένα εκτενές press run στο οποίο μπορούν όλοι να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τον καινούργιο μας δίσκο «Order of the Minus”.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και καλή επιτυχία με το νέο σας δίσκο!!!

Ody Beats: Σε ευχαριστούμε και εμείς πολύ! Εύχομαι το καλύτερα και πολλές επιτυχίες!

Συνέντευξη: Νίκος Μανούσης

Επιμέλεια Εξωφύλλου: Αλέξανδρος Σουλτάτος

Διαδικτυακός Σύνδεσμος: PROJECT RENEGADE – Σελίδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση