Ανταπόκριση: Varathron, Deviser, Synteleia (Κύτταρο club, Αθήνα, Ελλάδα – 11/2/2024)

You are currently viewing Ανταπόκριση: Varathron, Deviser, Synteleia (Κύτταρο club, Αθήνα, Ελλάδα – 11/2/2024)

Συναυλία: Varathron, Deviser, Synteleia
Μέρος: Κύτταρο club Αθήνα, Ελλάδα
Ημερομηνία: 11 Φεβρουαρίου 2024
Ανταπόκριση: Φιλομένη Ρήγα
Φωτογραφίες: Φιλομένη Ρήγα

11 Φεβρουαρίου 2024. Ένα live που χαράχτηκε στη μνήμη μας, καθώς παρακολουθήσαμε τη σύμπραξη επί σκηνής των θρυλικών VARATHRON με τους ιστορικούς DEVISER και τους μαγευτικούς SYNTELEIA! Μιλάμε για 3 στα 3! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή….

Από νωρίς το αγαπημένο Κύτταρο σφύζει από κόσμο που έχει έρθει να απολαύσει αυτό τον Βlack Μetal όλεθρο που προοικονομούταν από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το live. Πρώτοι ανέβηκαν οι SYNTELEIA και εξαρχής απέδειξαν ότι είχαν έρθει για άλλη μια απόλυτα σοβαρή εμφάνιση. Είναι από εκείνες τις μπάντες που αν τους έχεις δει λάιβ, δεν γίνεται να ξεχάσεις τη φοβερή απόδοσή τους και να μη σε μαγέψουν τόσο που να κυνηγάς να τους ξαναδείς σε κάθε ευκαιρία και να βυθιστείς στο Lovecraftian horror που διαρρέει τα έργα τους. Με έναν τρομερό τελευταίο δίσκο στις αποσκευές τους που κυκλοφόρησε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, κατάφεραν να βυθίσουν το κοινό στη μυσταγωγική ατμόσφαιρα που δημιουργούν με 90΄ς Black Metal αισθητική και μουσική αρτιότητα. Απόλυτα δεμένη μπάντα και σε άψογη φόρμα, τα έδωσαν όλα για περίπου 50 λεπτά και ο κόσμος το καταευχαριστήθηκε. Αξιοσημείωτη η συμμετοχή της εκπληκτικής σοπράνο Μίνας Μόρφη στο «The Black Goat Rites» και στο -προσωπικά ιδιαιτέρως αγαπημένο- «Emblem of Yith» που έδωσε ακόμη πιο έντονο και θεατρικό αέρα στην εμφάνισή τους. Μα τι αρχή!

DEVISER για τη συνέχεια κι επιτέλους μας δίνεται η ευκαιρία να τους δούμε ζωντανά έπειτα από 15 χρόνια «παγώματος». Με έναν εξαιρετικά δυνατό τελευταίο δίσκο «Evil Summons Evil», ο οποίος ήρθε πέρυσι να μας υπενθυμίσει τη δυναμική και ατμόσφαιρα των παλιών καλών εποχών των κλασικών «Unspeakable Cults» και «Transmission to Chaos» και να μας δείξει ότι η αγάπη τους για αυτό που τόσο καλά κάνουν είναι παρούσα και αμείωτη.

Τρομερά δεμένοι επί σκηνής -τετράδα μουσικών ολκής- σαν να μην έλειψαν μια μέρα, μας μετέφεραν στα 90΄s συνδυάζοντας την τότε αισθητική με σύγχρονη χροιά και φρέσκια προσέγγιση. Μεγαλύτερο μερίδιο στο setlist είχαν τραγούδια από τον νέο δίσκο, φυσικό κι επόμενο, που όπως φάνηκε από την αποδοχή του κόσμου τείνουν ήδη να γίνουν σταθερή αξία στο Black Metal playlist του καθενός ακροατή. Με τραγούδια όπως «The Fire Burning Bright» της πρώιμης περιόδου ως το «Death Is Life Eternal» και «Cold Comes The Night» του τελευταίου δίσκου, ξεσηκώνουν τον κόσμο, ενώ έρχεται το λατρεμένο «Threnody» να σημάνει το κλείσιμο, με τον κόσμο να κραυγάζει το όνομά τους (όπως συνέβαινε καθόλη τη διάρκεια), να συμμετέχει ένθερμα και να αποζητά κι άλλο. Ελπίζω σύντομα ξανά!

Η ώρα έχει πάει περίπου 22:30 και η μεγάλη στιγμή της εμφάνισης μιας εκ των θρυλικότερων μπαντών – σταθμού στη μουσική που μιλάει στην μαυρομεταλλική ψυχή μας έχει φτάσει! Η κάθοδος των VARATHRON στην Αθήνα δε θα μπορούσε να μη συσπειρώσει το κοινό που αδημονεί κάθε φορά να τους απολαύσει ζωντανά. Με μία τεράστια ιστορική πορεία 35 ετών κι έναν νέο δίσκο «The Crimson Temple» που έχει σαρώσει -κυριολεκτικά και δικαίως- σε όλες τις λίστες για τα καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς (πρώτο στην λίστα του THEGALLERY.GR για το 2023!) είμαστε όλοι βέβαιοι τι μας περιμένει.

Καταιγιστικός Necroabyssious με μαγευτική απόδοση, αεικίνητος κι εκφραστικός, με έναν πορωμένο, άψογα εκτελεστικά και εκφραστικά, Αχιλλέα δίπλα του – όλο το line up εξαιρετικοί μουσικοί- που αποδεικνύουν ότι η σταθερή πορεία, η συνέπεια και η απόδοση, δεν είναι διόλου τυχαία. Με άσματα από το λατρεμένο «His Majesty At The Swamp», αλλά και απ΄όλη τη δισκογραφία τους, μας εμβάπτισαν απόλυτα στον κόσμο τους κι έκαναν την εμφάνιση αυτή ένα ταξίδι ψυχικής κάθαρσης. Το κοινό δίνει πόνο με τραγούδι και headbanging, σαν να έχει γίνει ένα με την μπάντα! «Saturnian Sect», «Son of the Moon», «Lustful Father» και όλοι ευχόμαστε να μην τελειώσει αυτό το live! Στο «Flowers Οf My Youth» λύγισα, το ομολογώ! Το «Crypts In The Mist» εκπροσώπησε τον τελευταίο δίσκο και «Sic Transit Gloria Mundi» από «Walpurgisnacht» για φινάλε! Εντάξει, όνειρο!

Συνοπτικά, μιλάμε για μια αξέχαστη βραδιά που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας με τρία συγκροτήματα σε άψογη φόρμα, με απόλυτο επαγγελματισμό, εμφανές πάθος για τη μουσική τους και σεβασμό στο κοινό. Συγχαρητήρια σε όλους, μουσικούς, ηχολήπτες και στην εξαιρετική διοργάνωση για αυτό που ζήσαμε!

Σχεδιασμός και Επιμέλεια Ανταπόκρισης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Copyright © 2024 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση