Korgonthurus – Kuolleestasyntynyt

You are currently viewing Korgonthurus – Kuolleestasyntynyt

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 38:20
Εταιρεία: Woodcut Records

H Φινλανδία πάντα είχε τη δική της ξεχωριστή παρουσία στο μαυρομεταλλικό στερέωμα με ποιοτικά συγκροτήματα σε όλες τις εκφάνσεις του ήχου. BARATHRUM, ARCHGOAT, BEHERIT, IMPALED NAZARENE οι πρώτοι εκφραστές της Φινλανδικής σκηνής η οποία αναπόφευκτα επηρεάστηκε από την «έκρηξη» κα την συνεπακόλουθη καταιγιστική αύρα του δεύτερου κύματος του Black Metal στην γειτονική Νορβηγία. Στα τέλη της δεκαετίας των 90’s  οι HORNA, BEHEXEN έχουν ξεχωρίσει με τον τραχύ σκοτεινό ήχο και τη βλάσφημη προσέγγισή τους ενώ στις αρχές των 2000’s οι SARGEIST, SATANIC WARMASTER  καθιερώνουν  την ιδιαίτερη κιθαριστική μελωδικότητά τους ως ένα από τα αναπόσπαστα χαρακτηριστικά του Φινλανδικού Black Metal ήχου.

Οι KORGONTHURUS πρωτοεμφανίστηκαν το 2000 και αποτελούν το προσωπικό σχήμα των Corvus (Tapsa Kuusela) στα φωνητικά/κιθάρες και Kryth (Mika Nieminen) στα ντραμς. Από την αρχή της δημιουργίας τους αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα με τη σταθερότητα της σύνθεσής τους, καθώς o Κryth αποχώρησε δυο φορές στο παρελθόν και ο Corvus την περίοδο 2002-2009 έκανε τα φωνητικά στους HORNA στις προσωπικά τελευταίες ποιοτικές κυκλοφορίες τους, το «Envaatnags Eflos Solf Esgantaavne» και «Sanojesi äärelle». Έχουν κυκλοφορήσει πέντε EP, 4 split και 2 ολοκληρωμένες κυκλοφορίες σε μια ταραχώδη εικοσαετή πορεία, με το πρώτο από τα ολοκληρωμένα LP «Marras» (επανακυκλοφόρησε φέτος με αισθητά βελτιωμένο ήχο) του 2009 να  κινείται με τις υπνωτικές του μελωδίες σε πιο depressive φυσιολατρικά μονοπάτια ενώ το πιο τραχύ και επιθετικό «Vuohen siunaus» του 2016 σε πιο παραδοσιακές φόρμες. Δυο κυκλοφορίες που ομολογώ δεν με είχαν «αγγίξει» και αποτελούσαν ένα τυπικό δείγμα Black metal (εξαιρώντας τα οργισμένα φωνητικά του Corvus στο «Vuohen siunaus»)  με περιορισμένες προσδοκίες για κάτι ξεχωριστό στο μέλλον.

Το Μάρτιο, καθώς αγνοούσα νέα τους για αρκετό καιρό, αιφνιδιάστηκα τόσο από την αναπάντεχη επανεμφάνισή τους με το «Kuolleestasyntynyt» (Born from the dead) όσο και από το φοβερό και επικότατο εξώφυλλό του (σχεδιασμένο από τον επίσης Φινλανδό  Roni Arling). Αυτό όμως που με αιφνιδίασε περισσότερο είναι ότι οι KORGONTHURUS κατάφεραν να αναγεννηθούν μέσα από τα προβλήματά τους και να  παρουσιάσουν στην τρίτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία τους το πιο μεστό, συναισθηματικό και ποιοτικό υλικό τους. Συνδυάζουν το μουσικό ύφος των «Marras» και «Vuohen siunaus» αλλά το εμπλουτίζουν με φοβερά εκφραστικές κιθαριστικές μελωδίες και μια πιο δυναμική προσέγγιση στη σύνθεση με αρκετές ρυθμικές αλλαγές προσδίδοντας βάθος και πυκνότητα που δεν είχαν επιδείξει στο παρελθόν. Το μελαγχολικό εναρκτήριο ομώνυμο κομμάτι και το πιο ορμητικό «Tuhontuoja» (Bringer of Destruction) σε βάζουν θριαμβευτικά στο κλίμα με το  σαγηνευτικό δίπολο τραχύτητας κα αισθαντικής μελωδίας τους, ενώ τα φωνητικά του παθιασμένου Corvus με την ερπετώδη απεγνωσμένη χροιά τους προσδίδουν ένα πέπλο τραγικότητας το οποίο  διαποτίζει ολόκληρο το άλμπουμ. Το πληθωρικό «Syyttäjäenkeli» (Accuser/Prosecuter Angel) αποκαλύπτει το πιο δυναμικό προσωπείο των KORGONTHURUS με όλες τις εκφάνσεις του ήχου τους παρούσες (μέχρι και ακουστικές κιθάρες), ενώ το «Riivattu» (Possessed/Wretched) αποτελεί την πιο οργισμένη και επιθετική στιγμή τους. Στον ατμοσφαιρικό σχεδόν δεκάλεπτο επίλογο «Nox» (Night) είναι ευδιάκριτες και κάποιες MGLA επιρροές στο ξεκίνημα πριν το κομμάτι καταλήξει σε ένα ULVER-ίζον γαλήνιο ηχοτοπίο ανακεφαλαιώνοντας έτσι ιδανικά την καλύτερη κυκλοφορία των Φινλανδών στην εικοσαετή πορεία τους.

Οι KORGONTHURUS με το «Kuolleestasyntynyt» διέψευσαν πανηγυρικά τις όποιες αμφιβολίες είχα για αυτούς και επιδεικνύοντας εμπνευσμένη κιθαριστική δουλειά και άρτιες συνθέσεις  παρουσίασαν ένα από τα καλύτερα φετινά δείγματα «μελωδικού» black metal και έναν από τους πιο πολυακουσμένους προσωπικά δίσκους το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η διάχυτη τραγικότητα του το καθιστά ξεχωριστό στα αυτιά μου, γεγονός που ενισχύεται ανεπαίσθητα και από  την φημολογούμενη (αλλά ανεπιβεβαίωτη) οριστική διάλυση του συγκροτήματος. Δεν ξέρω αν αυτό αποτελεί το κύκνειο άσμα τους αλλά  σίγουρα είναι ο δικός τους περήφανος τρόπος να βροντοφωνάξουν ALL HAIL KORGONTHURUS!!!!

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Γιώργος Κολυβάνος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: KORGONTHURUS – Σελίδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση