In Flames – Foregone

You are currently viewing In Flames – Foregone

Χρονολογία: 2023
Συνολική Διάρκεια: 46:46
Εταιρεία: Nuclear Blast

Μετά το εξαιρετικό «I, The Mask» του 2019, οι IN FLAMES κυκλοφόρησαν στις 10 Φεβρουαρίου τον διάδοχό του, ονόματι «Foregone». Το 14ο άλμπουμ των Σουηδών το περιμέναμε όλοι σαν τρελοί, καθώς ο προκάτοχός του μας είχε βάλει για τα καλά στην πρίζα για την επιστροφή της μπάντας στον σκληρό ήχο, μιας και τα «Battles» και «Siren Charms» πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα…. Το «Foregone» λοιπόν αποτελείται από δώδεκα νέα τραγούδια, εκ των οποίων τα πέντε είχαν ήδη κυκλοφορήσει σαν singles από τα μέσα του προηγούμενου έτους μέχρι και φέτος το Φεβρουάριο. Όλη η μουσική και οι στίχοι είναι γραμμένοι από τα δύο αρχικά μέλη της μπάντας, τον Anders Friden και τον Bjorn Gellote και η διανομή έγινε μέσω της Nuclear Blast. Όσον αφορά τα singles, με σειρά κυκλοφορίας πρόκειται για τα: «State of Slow Decay», «The Great Deceiver», «Foregone Part 1», «Foregone Part 2» και «Meet Your Maker». Τώρα που κυκλοφόρησε ο δίσκος, καταλάβαμε πως τόσο η μπάντα όσο και το τμήμα marketing της Nuclear Blast, έδωσαν πρώτα στη κυκλοφορία τα αντιπροσωπευτικότερα τραγούδια του δίσκου. Και τα πέντε τους είναι βαριά, με ωραία, μελωδικά riffs και solo, blast τύμπανα και τη φωνή του Anders σε πολύ καλή φόρμα με growl ή και εντελώς καθαρά φωνητικά σε αρκετά σημεία. Κλασσικές, δοκιμασμένες συνταγές με βέβαιη επιτυχία…Πάμε τώρα στα τραγούδια, ένα προς ένα:

Το «The Beginning Of All Things That Will End», με το οποίο ανοίγει ο δίσκος, είναι ένα μελωδικό, νοσταλγικό, ακουστικό κομμάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτικό για τη συνέχεια, σίγουρα όμως είναι μια πολύ όμορφη εκκίνηση. Άλλωστε οι IN FLAMES έχουν δώσει αρκετά ακουστικά σημεία ενδιάμεσα στα τραγούδια τους όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ποτέ ένα ολόκληρο.

Το «Bleeding Out» είναι ένα πιο χαλαρό και ρυθμικό τραγούδι, χωρίς πολλά-πολλά. Εναλλαγές από καθαρά σε growl φωνητικά και εδώ. Αρκετά μέτριο συνθετικά θα το χαρακτήριζα καθώς μου θύμισε κάπως τα «Battles» και «Siren Charms» που προανέφερα.

Ξεπερνώντας τα «Foregone» φτάνουμε στο «Pure Light Of Mind» το οποίο είναι και το αγαπημένο μου από όλο το δίσκο και ο λόγος είναι ότι σε χτυπάει κατευθείαν στο συναίσθημα και όχι σε αυτό που περιμένεις να ακούσεις από το συγκρότημα. Ξεκινάει με μια γαλήνια ακουστική μελωδία και λίγα δευτερόλεπτα μετά σκάνε σαν ηφαίστειο όλα τα όργανα, παίζοντας την ίδια μελωδία την οποία και απογειώνουν! Μελαγχολικό, πεσιμιστικό, μιλώντας για θλίψη και απώλεια. Η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία των growl φωνητικών εδώ πιστεύω ήταν απαραίτητη.  Μου θύμισε πολύ το «The Chosen Pessimist», ένα εξίσου αγαπημένο μου τραγούδι, από το «A Sense of Purpose» του μακρινού 2008.

Περνάμε στο «In The Dark», ένα πολύ βαρύ κιθαριστικά τραγούδι με τον Anders να βγάζει από το λαρύγγι του τον καλύτερο «βόθρο» που θα μπορούσε. Βέβαια το χαλάει στο ρεφρέν όπου το γυρνάει πάλι σε καθαρά φωνητικά.

Από την πρώτη νότα του «A Dialogue In B Flat Minor» θα σκεφτεί κανείς ότι αυτό το τραγούδι οι Σουηδοί ξέχασαν να το βάλουν στο «Come Clarity». Εναλλαγές από growl σε καθαρά φωνητικά και εδώ…. Κλασσικό Σουηδικό riffing και κλείσιμο με ακουστικές κιθάρες. Είπαμε ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις…

Προτελευταίο τραγούδι του δίσκου το «Cynosure» και το μπάσο εδώ είναι ο «Λεωνίδας» που βγαίνει μπροστά από τους 300ους για τη μάχη! Βαρύ και ρυθμικό, με ριγμένο τέμπο στα 85bpm περίπου, μου φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις πάλι από τα «Battles» και «Siren Charms», τροποποιημένο όμως με μια καλύτερη αισθητική η οποία ταιριάζει στο σύνολο του δίσκου και δεν το κάνει να ακούγεται ξένο.

Ο δίσκος κλείνει με το «End Of Transmission» όπου και εδώ έχουμε πολύ βαθιά και απόκοσμα growl φωνητικά (και καθαρά εννοείται…). Τίποτε το ιδιαίτερο είναι η αλήθεια. Ένα εύπεπτο και ευκολο-άκουστο τραγούδι, όμως με έναν εμβληματικό στίχο που με αυτόν θα κλείσω το κείμενό μου.

Κάπου υπάρχει και ένα επιπλέον τραγούδι το «Become One» το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο στη σούπερ deluxe έκδοση, οπότε δεν κατάφερα να το ακούσω.

Πάμε να συνοψίσουμε λοιπόν….. Η μπάντα, που πολλοί λατρεύουν να μισούν, μας έδωσε έναν πάρα πολύ καλό δίσκο στο σύνολό του, πολύ καλά δουλεμένο με την εξαιρετική παραγωγή του Howard Benson. Δε θα κρύψω ότι μου λείπουν κάποια στοιχεία της ταυτότητας τους που αγαπώ, μου λείπει ο Danny πίσω από τα τύμπανα και το πολύ χαρακτηριστικό του παίξιμο, μου λείπουν οι ξεχωριστές κιθαριστικές μελωδίες που σου καρφώνονται στο μυαλό…Οι συνεχείς εναλλαγές από καθαρά σε growl φωνητικά με κούρασαν κάπως, αλλά σε καμία περίπτωση δεν χωράει η αμφιβολία ότι το «Foregone» είναι ένας IN FLAMES δίσκος με τα όλα του.  Η προσθήκη των Broderick, Wayne και Paul στις αντίστοιχες θέσεις, είχε ζωτική σημασία για την επιστροφή της μπάντας στον πιο σκληρό ήχο. Ίσως να έπαιξε ρόλο και να τους ταρακούνησε βέβαια η εμφάνιση ανταγωνισμού από τα πρώην μέλη τους με τους THE HALO EFFECT,. Βέβαια ο ιθύνων νους των IN FLAMES Anders Friden, έχει πει σε συνέντευξη πως δεν τον ενδιαφέρει τι κάνουν τα πρώην μέλη, ούτε καν έχει ακούσει το δίσκο τους. Εν το μεταξύ έπαιζαν μαζί στο Sweden Rock Festival το καλοκαίρι που μας πέρασε… Ποιος ξέρει…

Όπως και να έχει, μέχρι να δώσει ο Dio και να τους δούμε στη χώρα μας…

Choose your side, there are no winners.
Hell is overcrowded and heaven’s full of sinners.

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Μάριος Τσαμπάζογλου
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: IN FLAMES – Επίσημη Σελίδα

This Post Has 0 Comments

  1. JORDAN

    I was really confused by this one…
    One the one side some really great songs that reminds me their glorious past and on the other hand some really mediocre ones…
    The thing that annoyed me the most was the clean vocals that are really not fitting on the mood and the style of a melodic death metal album, reminding mostly alternative / numeral genres…
    I would like to have some more test listenings but for now I would give a 7/10…

Αφήστε μια απάντηση