Icestorm – The Northern Crusades

You are currently viewing Icestorm – The Northern Crusades

Χρονολογία: 2023
Συνολική  Διάρκεια: 34.15
Εταιρεία: Αυτοχρηματοδοτούμενο Άλμπουμ

Αν νομίζατε ότι οι βορειοευρωπαίοι έχουν την αποκλειστικότητα στο μελωδικό Death Metal κάνετε μεγάλο λάθος! Αυτό το αποδεικνύουν περίτρανα οι Ισπανοί ICESTORM με το τέταρτο κατά σειρά ολοκληρωμένο άλμπουμ τους με τίτλο «The Northern Crusades». Οι ICESTORM δημιουργήθηκαν το 2006 όμως δισκογραφικά εμφανίστηκαν το 2012. Έκτοτε, έχουν μια συνέπεια στις κυκλοφορίες τους.

Το «The Northern Crusades» είναι ένα άλμπουμ με ξεκάθαρη θεματολογία που ασχολείται με τις μεσαιωνικές-θρησκευτικού περιεχομένου μάχες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Η εισαγωγή γίνεται με το «Crusaders Of God (Introduction To The Crusaders)» όπου ο αφηγητής, υπό τους ήχους μαινόμενης καταιγίδας και αδιόρατων ψαλμών, περιγράφει εν συντομία την ιστορία του Alexander Nevsky ο οποίος θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Κράτους των Ρως και διετέλεσε ηγέτης της Δημοκρατίας του Νόβγκοροντ και στη συνέχεια όλης της Ρωσίας. Αμέσως ο ακροατής μπαίνει στο κλίμα της θεματολογίας και αντιλαμβάνεται ότι θα ταξιδέψει νοητά αρκετούς αιώνες πίσω, σε μια εποχή που ταιριάζει σε μεταλλάδες. Επικές μάχες, ηρωισμοί, εκστρατείες. Από εκεί και πέρα κάθε τραγούδι είναι και μια ιστορία. Μάλιστα οι τίτλοι των τραγουδιών είναι από μόνοι τους διαφωτιστικοί ως προς το θέμα των στίχων…

1. Crusaders Οf God [Introduction To The Crusaders]
2. Across The Baltic Sea [Ascent Of The Northern Campaigns]
3. The Iron Fist On The Lance Shaft [The Teutonic Knights March To War]
4. The Night Before The Battle [Bonfires, Prayers And Songs At The Teutonic Camp]
5. The Power To Fight [Peipus Lake April 5th, 1242 – Dawn Of The Battle Of The Ice]
6. Clash Of Titans [The Battle Begins]
7. The Teutonic Charge [Bishop Hermann Of Dorpat Leading The Charge]
8. Fields Of Death [Nevsky’s Ambush]
9. Novgorod Arise [Defeat Of The Teutonic Knights]
10. Triumph Of The Pagan Warriors [Lament For The Fallen Ones]

Οι ICESTORM μας ταξιδεύουν μουσικά στη Βαλτική Θάλασσα και τη Λίμνη Πέιπους και μας διηγούνται την ιστορία της θρυλικής μάχης μεταξύ των Ρωμαιοκαθολικών Τευτόνων Ιπποτών του Επισκόπου Χέρμαν και των Ορθόδοξων Ρώσων του Αλεξάντερ Νέφσκι του Νόβγκοροντ. Ακόμα και να μην σαν αρέσει η μουσική τους σίγουρα θα σας αναγκάσουν να ψάξετε την ιστορία πίσω από τα τραγούδια.

Αρκετά όμως με το μάθημα ιστορίας. Μουσικά θα λέγαμε ότι οι ICESTORM είναι πνευματικό παιδί των AMON AMARTH. θα τους φανταζόμουν άνετα να ανοίγουν την καλοκαιρινή τους συναυλία στο Release Athens. Ξεχώρισα σε αρκετά κομμάτια τα εξαιρετικά ντραμς που δίνουν τον ρυθμό. Φυσικά υπάρχουν μερικά αξιοσημείωτα riffs αλλά και χαρακτηριστικά μελωδικά μέρη με folk πινελιές. Τα σκληρά φωνητικά είναι επίσης πολύ καλά με βάθος και δένουν με τη μουσική. Κορυφαία στιγμή του δίσκου ο συνδυασμός του ορχηστρικού και μελωδικού «The Night Before The Battle [Bonfires, Prayers And Songs At The Teutonic Camp]» που ακολουθείται από το καταιγιστικό «The Power To Fight [Peipus Lake April 5th, 1242 – Dawn Of The Battle Of The Ice]». Χωρίς υπερβολή φαντάστηκα πως ήταν το να ήσουν στρατιώτης εκείνη την εποχή, να περνάς το τελευταίο σου ήρεμο βράδυ σε ένα κατασκήνωση γύρω από τη φωτιά με τους συμπολεμιστές σου λέγοντας προσευχές και τραγούδια. Και την επόμενη ημέρα να πρέπει να βρεις τη δύναμη να πολεμήσεις για τη ζωή σου…

Σε γενικές γραμμές μία πολύ τίμια και αξιόλογη δουλειά από τους Ισπανούς ICESTORM που φάνηκε ότι έχουν ρίξει πολύ δουλειά, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Οι οπαδοί του μελωδικού Death Metal θα την ευχαριστηθούν!

Βαθμολογία: 7,5 / 10
Συντάκτης: Κώστας Μπουντούκος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: ICESTORM – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση