Gamma Ray – 30 Years Live Anniversary (Live Album)

You are currently viewing Gamma Ray – 30 Years Live Anniversary (Live Album)

Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 01:35:02
Εταιρεία: Ear Music/Edel

Στην εποχή της πανδημίας, με τους χίλιους μύριους περιορισμούς αλλά και τη λαχτάρα (σαφώς και την ανάγκη) πολλών καλλιτεχνών να παραμείνουν δημιουργικοί, ένα από τα στοιχεία που αναμφίβολα αναδείχτηκαν ήταν η ευρηματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλά διαφορετικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν έτσι ώστε καλλιτέχνες και management να κρατηθούν στο προσκήνιο, και ένα από αυτά, όσο οξύμωρο και αν φαίνεται, ήταν οι κυκλοφορίες ζωντανών ηχογραφήσεων.

Οι GAMMA RAY, ηγέτες του τευτονικού power metal ήχου, γιορτάζουν 30 χρόνια από τον σχηματισμό τους (ακόμα δεν μπορώ να ξεπεράσω την αναμφίβολα θετική έκπληξη που με διακατείχε όταν πρωτοάκουσα το μνημειώδες «Heading For Tomorrow», πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990) με την κυκλοφορία μιας εκτεταμένης ζωντανής ηχογράφησης. Το «30 Years Live Anniversary» έρχεται να λειτουργήσει επίσης ως μία εσωτερική ανασυγκρότηση, καθώς η μπάντα παραμένει δισκογραφικά ανενεργή από το 2014 και το «Empire Of The Undead». Από εκείνη τη χρονιά και έπειτα, οι GAMMA RAY μας πυροβολούν ανελέητα με αχρείαστες επετειακές κυκλοφορίες (με συγχωρείτε που γίνομαι κακός μαζί τους, αλλά θεωρώ πως έχω το δικαίωμα, όντας οπαδός της μπάντας για πάρα πολλά χρόνια) όπως remastered και best of κυκλοφορίες, οπότε ευελπιστώ ότι με το «30 Years Live Anniversary» κλείνουμε με οποιοδήποτε είδος εορτασμού υπάρχει και θα δούμε επιτέλους μία (σοβαρή) νέα δουλειά από την αγαπημένη μας μπάντα.

Τέλος (για την ώρα) το κράξιμο, και ας πάμε στα της κυκλοφορίας αυτής καθ’ αυτής, την οποία τυγχάνει να κρατώ στα χέρια μου. Το «30 Years Live Anniversary» ηχογραφήθηκε – χωρίς ζωντανό ακροατήριο όπως είναι φυσικό – στο Issdome του Dusseldorf τον Αύγουστο του 2020, υπήρξε ένα live streaming γεγονός και κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε πολλές – και πέρα για πέρα χορταστικές – εκδόσεις. Το cd μας έρχεται σε τριπλό digipack, συμπεριλαμβανομένου και του dvd  της συναυλίας, ενώ την κυκλοφορία ολοκληρώνει 12σέλιδο βιβλιαράκι με φωτογραφίες από τη βραδυά εκείνη.

Περιλαμβάνει 14 κομμάτια από όλες τις περιόδους της μπάντας, με ομολογουμένως πολύ καλή απόδοση στα περισσότερα από αυτά και με αρκετά μεγάλο συναισθηματικό φορτίο καθ’ όλη τη διάρκεια του σετ, ιδιαίτερα στα κομμάτια στα οποία συμμετέχει ο παλιός γνώριμος της μπάντας (και νυν frontman των PRIMAL FEAR) Ralf Scheepers. Καλύτερες στιγμές τα «Dethrone Tyranny», «Land Of The Free», «Lust For Life», «Armageddon», «Heading For Tomorrow», ευχάριστες εκπλήξεις τα «The Silence» και «One With The World». Κατά τα άλλα, η απουσία υλικού από το «Somewhere Out In Space» είναι εκκωφαντική.

Η παραγωγή βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ο ήχος είναι κρύσταλλο, παραπέμποντας περισσότερο σε studio δουλειά (μικρός ο βαθμός δυσκολίας λόγω και της έλλειψης κοινού). Μου άρεσε το γεγονός ότι η μπάντα «πείραξε» λιγάκι κάποιες συνθέσεις (χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Heading For Tomorrow» σε κιθάρες και πλήκτρα), δίνοντάς μας αυτό το κάτι παραπάνω που περιμένουμε από τέτοιες κυκλοφορίες. Τέλος, παρακολουθώντας και το βίντεο της συναυλίας, το οποίο είναι και το δυνατό χαρτί της κυκλοφορίας, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Frank Beck. Ο Frank αποτελεί εδώ και λίγα χρόνια νέα προσθήκη στο ρόστερ των GAMMA RAY σε lead και backing φωνητικά, πλαισιώνοντας τον Kai Hansen. Ο τύπος είναι φαινόμενο και ανυπομονώ προσωπικά να τον ακούσω σε studio δουλειά.

Συμπερασματικά, η κυκλοφορία απευθύνεται σε οπαδικό κοινό και λειτουργεί απλά ψυχαγωγικά και συναισθηματικά. Κανένας δεν πρόκειται να γνωρίσει την μπάντα μέσα από αυτή, επιπλέον, όσοι ήδη παρακολουθούν τους GAMMA RAY, έχουν πολλάκις βιώσει την εμπειρία των ζωντανών εμφανίσεών τους, σε καλύτερες ομολογουμένως φάσεις της καριέρας τους, και με πιο ποιοτικά setlists από το συγκεκριμένο. Εν αναμονή λοιπόν μιας νέας studio δουλειάς, που ένα πουλάκι μου σφύριξε ότι προορίζεται για το 2022.

Βαθμολογία: Δ/Α
Συντάκτης: Κώστας Καφρίτσας
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: GAMMA RAY – Επίσημη Σελίδα

This Post Has One Comment

  1. Συγχαρητήρια Κώστα για άλλη μια φορά!!! Υπήρξε μια περίοδος( στα νιάτα μου) που τους λάτρευα τους Gamma Ray( τον Kai ακόμη!) , βέβαια δεν παρακολούθησα ακόμη το live album( i will!) .Σίγουρα,περιμένω κι εγώ νέο δίσκο να γουστάρουμε!

Αφήστε μια απάντηση