Gaerea – Mirage

You are currently viewing Gaerea – Mirage

Χρονολογία: 2022
Συνολική διάρκεια: 53:00
Εταιρεία: Season Of Mist

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του εξαιρετικού «Limbo» που τους καθιέρωσε σαν μια από τις πλέον ανερχόμενες Black Metal μπάντες, τo πολυαναμενόμενο νέο άλμπουμ των GAEREA είναι επιτέλους εδώ! Ο δίσκος πραγματικά δικαιώνει τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί τρείς μήνες πριν, με την κυκλοφορία του πρώτου single και βίντεο του «λυσσασμένου» «Salve».

Ας τα πάρουμε όμως απ’την αρχή. Οι Πορτογάλοι αν και αποτελούν μια νέα μπάντα (έτος ίδρυσης 2016) από το Πόρτο, έχουν ήδη τρία πλέον ολοκληρωμένα άλμπουμ και ένα EP, τα οποία πήραν όλα εξαιρετικές κριτικές τόσο από τον τύπο, όσο και από το κοινό. Όπως όλοι μας, έτσι και οι GAEREA επηρεάστηκαν πολύ από την πανδημία. Ωστόσο δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Αυτά τα δυο χρόνια κυκλοφόρησαν κάποια studio live βίντεο που έδωσαν μια ιδέα στο κοινό του τι είναι ικανοί να κάνουν επί σκηνής, βρήκαν τον χρόνο να δουλέψουν πάνω στην επόμενη κυκλοφορία τους αλλά και να ετοιμαστούν για μια σειρά από ζωντανές εμφανίσεις. Κάπως έτσι φέτος το καλοκαίρι έφτασαν να δώσουν το παρόν σε μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων του Wacken και του Brutal Assault στην Τσεχία όπου κάποιοι από μας στο The Gallery είχαμε την ευκαιρία να τους δούμε ζωντανά…) και το φθινόπωρο/χειμώνα να ξεκινούν πανευρωπαϊκή και αμερικανική περιοδεία μαζί με τους GAAHL’S WYRD και τους SAOR.

Όσον αφορά το άλμπουμ, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την κλισέ φράση ότι αποτελεί την πιο ώριμη κυκλοφορία τους. Όμως αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό γιατί αφενός οι GAEREA είναι ώριμοι από την αρχή της καριέρας τους και αφετέρου είναι πολύ νέα μπάντα και σίγουρα έχουν ακόμα πάρα πολλά να μας δώσουν. Τί είναι το «Mirage» λοιπόν; Το «Mirage» είναι ένας προσεκτικά δουλεμένος και ολοκληρωμένος δίσκος σε κάθε λεπτομέρεια. Η παραγωγή της Πορτογαλικής Demigod Recordings είναι άψογη! Ο ήχος είναι εκπληκτικός και κάθε όργανο ακούγεται εξίσου καθαρά παρόλο που οι GAEREA είναι μια μπάντα που στηρίζεται πολύ στα φωνητικά του τραγουδιστή. Δεν είναι πολλές οι φορές, ιδίως στο Black Metal, που ακούς το μπάσο καθ’ όλη την διάρκεια ενός δίσκου και για μένα αυτό δίνει επιπλέον πόντους στην κυκλοφορία. Επίσης, στο «Mirage» ακούμε και πλήκτρα, κάτι που νομίζω είναι καινούριο για την μπάντα, χωρίς ωστόσο να αποτελούν βασικό όργανο, χρησιμοποιούνται σε κάποια επιπλέον ατμοσφαιρικά σημεία.

Οι συνθέσεις των τραγουδιών είναι ιδανικές. Υπάρχουν πολύ «επιθετικά» κομμάτια όπως το «Salve» και «Mantle» αλλά και τραγούδια με όμορφες, απαλές εισαγωγές, όπως το πρώτο κομμάτι «Memoir». Γενικά είναι χαρακτηριστικές στον δίσκο οι συνεχείς εναλλαγές μεταξύ αργών σημείων με μελωδικά riffs και ξεσπασμάτων με γρήγορα σημεία, κάτι που κρατάει το ενδιαφέρον και του πιο απαιτητικού ακροατή. Προσωπικά, ξεχώρισα το «Arson» μιας και συνδυάζει πολύ αρμονικά όλα αυτά που προανέφερα. Σαν μουσικοί, οι Πορτογάλοι δείχνουν αξιοσημείωτες ικανότητες με κύριο εκφραστή, θεωρώ, τον ντράμερ ο οποίος έχει ένα πολύ ολοκληρωμένο ρεπερτόριο και δεν παίζει απλά γρήγορα blastbeats. Επίσης, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα φωνητικά του τραγουδιστή και frontman τα οποία χωρίς να είναι ακραία έχουν ένα προσωπικό, πολύ εκφραστικό χαρακτήρα και μια μελαγχολική χροιά.

Η θεματολογία των στίχων μέσα στα εννέα τραγούδια του «Mirage» πραγματεύεται εννέα διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων. Ανθρώπων καθημερινών που θα μπορούσαν να είναι εγώ, εσύ ή ο καθένας μας, χρησιμοποιώντας πολλά παραδείγματα αλλά και μεταφορές. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η παρακολούθηση ατομικών συμπεριφορών και πώς ο κάθε ένας από μας λειτουργεί και αντιδρά στα προσωπικά του προβλήματα, ερεθίσματα, πάθη και ορέξεις. Γενικά, η μπάντα ασχολείται με πιο χειροπιαστά θέματα της σύγχρονης κοινωνίας, με έναν σκοτεινό και μυσταγωγικό τρόπο, ξεφεύγοντας από την τετριμμένη Black Metal θεματολογία περί θρησκειών, σατανισμού ή το τέλος του κόσμου.

Τέλος, το εξώφυλλο παρόλο που είναι λιτό, ταυτόχρονα είναι εντυπωσιακό. Πιθανότατα γι’αυτό ευθύνεται η αντίθεση του χρυσού με το μαύρο και φυσικά η σημασία των μασκών για την μπάντα, αφού όταν τις φορούν μετατρέπονται στα alter egos τους, τους GAEREA. Για το γενικό στήσιμο του δίσκου, είτε βινύλιο είτε CD δεν έχω σίγουρη εικόνα, αλλά νομίζω βασίζεται σε φωτογραφίες της μπάντας, φυσικά πάντα με τις χαρακτηριστικές μάσκες και την έντονη αντίθεση του χρυσού με το μαύρο.

Εν κατακλείδι, το «Mirage» είναι ένας δίσκος που αποτελεί ένα βήμα παραπάνω στην εξέλιξη του μοντέρνου Black Metal. Παρόλο που γενικά έχει πολύ ενέργεια, δεν είναι το άλμπουμ που θα βάλεις στο γυμναστήριο για να σου μπουστάρει την προπόνηση. Αντίθετα είναι ένα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις με προσοχή για να αφομοιώσεις τις μελωδίες και τα ξεσπάσματά του. Πρέπει να το ακούσεις στο σπίτι σου παρέα με το αγαπημένο σου ποτάκι και κάτω από το φως των κεριών, αν θες να δώσεις βάση στους στίχους και να καταλάβεις την θεματολογία και το τι θέλει να περάσει η μπάντα μέσα από αυτήν. Θεωρώ ότι οι GAEREA ήρθαν για να μείνουν και το «Mirage» μπορεί να αποτελέσει την βάση που θα απογειώσει την καριέρα τους.


Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Δημήτριος Γεωργουβέλας
Διαδυκτιακός Σύνδεσμος: GAEREA- Σελίδα Bandcamp

Αφήστε μια απάντηση