Συναυλία: Epica (Floyd club, Αθήνα, Ελλάδα – 26/10/2023)

You are currently viewing Συναυλία: Epica (Floyd club, Αθήνα, Ελλάδα – 26/10/2023)

Ήρθε επιτέλους η ώρα να απολαύσω τους EPICA όπως τους αξίζει. Headliners, σε κλειστό venue, με καλό ήχο και με κοινό που έχει έρθει μόνο για αυτούς. Όχι με 38 βαθμούς υπό σκιά ή ως 3-4 όνομα κάτω από, ομολογουμένως, γίγαντες της metal (ναι, οι SABATON είτε αρέσει σε μερικούς είτε όχι είναι εμπορικοί γίγαντες εδώ και αρκετά χρόνια).

Στις 26 Οκτωβρίου, το φρέσκο Floyd, μετά τους τριπλούς BLIND GUARDIAN, υποδέχτηκε τους EPICA σε ένα σχεδόν sold out show υπό τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή σε ένα one -band show. Γύρω στις 9 και τέταρτο όταν και έφτασα, το Floyd ήταν ήδη γεμάτο με τον κόσμο να ανυπομονεί. Οι EPICA σχεδόν από την αρχή της πορείας τους έχουν δημιουργήσει ένα καλό όνομα χωρίς πολλά σκαμπανεβάσματα και με σταθερό κοινό. Το θετικό είναι ότι συνεχώς εξελίσσουν τον ήχο τους, πειραματιζόμενοι χωρίς όμως να χάνουν την ταυτότητά τους. Σε αυτό έχει συντελέσει το γεγονός ότι σε εντυπωσιακά μεγάλο βαθμό έχουν διατηρήσει τη σύνθεση της μπάντας και ο κάθε ένας έχει έναν διακριτό και σημαντικό ρόλο. Όλο αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη σκηνή. Από την εντυπωσιακή Simone Simons, μία από τις καλύτερες φωνές της metal μέχρι τον ιθύνοντα νου Mark Jansen και τον αεικίνητο και άκρως επικοινωνιακό Coen Janssen στα πλήκτρα (ένας από τους 2-3 αγαπημένους μου performers επί σκηνής αναμφισβήτητα). Και ας έλειπε ο Mark εξαιτίας της εγκυμοσύνης της συζύγου του. Ο αντικαταστάτης του Asim Searah (DAMNATION PLAN, WINTERSUN, KIUAS) που τον αντικατέστησε στις κιθάρες αλλά και στα σκληρά φωνητικά κάλυψε επάξια το κενό αν και φάνηκε σε ορισμένα σημεία η δυσκολία του (ειδικά όταν αναγκάστηκε να τραγουδήσει κανονικά).

Και τι δεν έγινε σε αυτό το live… γιορτάσαμε τα γενέθλια του Asim τραγουδώντας το «Happy Birthday», καλωσορίσαμε το μωρό του Mark φωνάζοντας συντονισμένα στα Ελληνικά «Καλωσήρθες», απολαύσαμε τη Simone να μας λέει σε σπαστά Ελληνικά «Σ’ αγαπώ πολύ μωρό μου, φιλάκια», ακούσαμε σε πρώτη ζωντανή εκτέλεση το νέο τους τραγούδι «The Miner» και είδαμε ένα σούπερ τίμιο pit στο «Consign To Oblivion» στο κλείσιμο της συναυλίας, Ενδιάμεσα δοκιμάσαμε τις αντοχές του venue στο συντονισμένο χοροπηδητό με το συναυλιακό χιτ «Beyond The Matrix», διαπιστώσαμε για ακόμα μία φορά πόσο φωνάρα είναι η Simone στο «Rivers» ή στο κλασικό «Cry For The Moon» και επιβεβαιώσαμε ότι ακόμα και το πρωτοποριακό για τα δεδομένα τους «The Alchemy Project» εντάχθηκε αρμονικά στο setlist μέσω του «The Final Lullaby». Άλλωστε δε μας άφησαν και πολλά περιθώρια για αμφισβήτηση ξεκινώντας με το εκρηκτικό «Abyss Of Time – Countdown To Singularity».

Setlist

 1. Abyss Of Time – Countdown To Singularity
 2. The Essence Of Silence
 3. Victims Of Contingency
 4. Unchain Utopia
 5. The Final Lullaby
 6. Fools Of Damnation
 7. The Skeleton Key
 8. Rivers
 9. Code Of Life
 10. The Miner (Live Debut)
 11. Cry For The Moon
 12. Beyond The Matrix
 13. Consign To Oblivion

Νομίζω όλοι θα θέλαμε 2-3 τραγούδια παραπάνω, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπήρχε support, αλλά αυτό δεν πτόησε τους οπαδούς τους να φύγουν με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη, με κλειστή φωνή και ιδρωμένοι από τον χορό. Οι EPICA μετά από 20 παραγωγικά χρόνια με ποιοτικές δουλειές μπορούν άνετα να υποστηρίξουν ένα headlining show ακόμα και σε χώρες, όπως η Ελλάδα, που δεν έχουν και το πιο φανατικό κοινό. Ειδικά όταν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες τόσο για τους ίδιους όσο και για το κοινό, το εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι άχαστο. Μετά από αυτή τη βραδιά είμαι σίγουρος ότι δεν θα αργήσουμε να τους ξαναδούμε στην Ελλάδα.

Ανταπόκριση: Κώστας Μπουντούκος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Ανταπόκρισης: Κώστας Μπουντούκος
Φωτογραφίες: Κώστας Μπουντούκος
Ημερομηνία: 26 Οκτωβρίου 2023
Διαδικτυακοί Σύνδεσμοι: EPICA – Official Page
Copyright © 2023 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση