Ανταπόκριση: Angra, Elegy, The Silent Rage (Κύτταρο club, Αθήνα, Ελλάδα – 20/3/2024)

You are currently viewing Ανταπόκριση: Angra, Elegy, The Silent Rage (Κύτταρο club, Αθήνα, Ελλάδα – 20/3/2024)

Συναυλία: Angra, Elegy, The Silent Rage
Μέρος: Κύτταρο club, Αθήνα, Ελλάδα
Ημερομηνία: 20 Μαρτίου 2024
Ανταπόκριση: Ελεάνα Ρέππα
Φωτογραφίες: Σοφία Μπαλή

Είναι βράδυ Τετάρτης 20 Μαρτίου 2024, στο Κύτταρο club της Αθήνας. Πρόκειται για μια βραδιά νοσταλγίας και μεγάλης προσμονής, όπου πιστοί οπαδοί του Power Metal δώσαν το παρών, στηρίζοντας εμπράκτως δύο μπάντες που ποτέ δεν έχουν απογοητεύσει το φανατικό τους κοινό. Ο συνδυαστικός ερχομός των Βραζιλιάνων ANGRA και των Ολλανδών ELEGY αποτελεί τη βασική αιτία και αφορμή για ένα άχαστο live, στο οποίο οι παλιότερες γεννεές επρόκειτο να ξεσηκωθούν, ταξιδεύοντας παράλληλα πολλά χρόνια πίσω, ενώ οι νεότερες γενιές θα πάρουν μια γεύση Prog/Power Metal πρώτης τάξεως!

Τη βραδιά άνοιξαν οι δικοί μας THE SILENT RAGE, ζεσταίνοντας το κοινό με μία στιβαρή παρουσία, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισαν ένα αρκετά απρόσμενο συμβάν της τελευταίας στιγμής. Φυσικά μιλάω για την απουσία του κανονικού τραγουδιστή του συγκροτήματος, Μιχάλη Ρινακάκη. Ωστόσο, την απώλεια αυτή κατάφερε να ισοσκελίσει ο Steve Vernado (κάτα κόσμον Σταύρος Γιαννακόπουλος), με την σοβαρή και μεστή παρουσία του ως αντικαταστάτης, στη θέση του τραγουδιστή.

Έτσι, οι Έλληνες Power Metallers, σε μία σύντομη εμφάνιση περίπου 35-40 λεπτών, απέδωσαν με εκπληκτικό τρόπο τα τραγούδια τους, συνδυάζοντας έναν άριστο heavy ήχο με επαγγελματική δεξιότητα, ένα πραγματικά αξιέπαινο ζέσταμα γι’ αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει. Αδιαμφισβήτητα, οι THE SILENT RAGE αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια του κοινού και ευχόμαστε σύντομα μία νέα δισκογραφική δουλειά!

Εν συνεχεία, ύστερα από ένα μικρό διάλλειμα, έφτασε η ώρα για μία πολύ ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς! Μεγάλη η προσμονή για τους οπαδούς των ELEGY, αφού επιτέλους οι Ολλανδοί πραγματοποίησαν ξανά εμφάνιση στην Ελλάδα μετά από σχεδόν 27 ολόκληρα χρόνια! Εισαγωγικό ξεκίνημα με το «Equinox» από το σπουδαίο αλμπουμ «State of Mind» (1997), και συνέχεια με το τραγούδι «Trust».  Το κοινό συγκινημένο και ταυτόχρονα ξεσηκωμένο, αποδεικνύει ότι παραμένει πιστό, χωρίς να έχει ξεχάσει στιγμή από την τελευταία εμφάνιση της μπάντας! Η φωνή του Ian Parry δυνατή, μελωδική, ανέγγιχτη από το χρόνο και αψεγάδιαστη τεχνικά, ταξίδεψε το κοινό σε μία άλλη παρελθοντική εποχή! Απόλυτα ικανός να ερμηνεύσει τα πολυάριθμα τραγούδια εποχής Hovinga στα καλύτερά τραγούδια του, όπως τα εκπληκτικά «The Grand Chance»,  «Take My Love» και «Visual Vortex».

Φυσικά, πίσω από τον τραγουδιστή Parry βρίσκονται οι Van der Laars και ο Gilbert Pot, εξαπολύοντας αστραπιαία riff και βιρτουοζικές κλίμακες στο «Trust», το οποίο τελικά πυροδότησε τη συναυλία, δείχνοντας μας ένα συγκρότημα που, όχι μόνο δεν είναι σκουριασμένο, αλλά παραμένει σκληρό και πρόθυμο να επιδείξει μια εμφατική επιστροφή. Οι κιθαρίστες Dirk Bruinenberg και Martin Helmandel φαίνονται να γερνούν μόνο εμφανισιακά, καθώς παικτικά είναι δεμένοι, όντας ικανοί να κρατούν σταθερό ρυθμό σε δύσκολα τραγούδια όπως τα «Shadow Master», «Manifestation of fear», και «Frezy». Σε κάθε περίπτωση, οι δύο κιθαρίστες αποδείχτηκαν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς, με τον Gilbert Pot  συγκεντρωμένο στο ρυθμικό και ενίοτε σόλο ρόλο του, και τον Άγγλο Henk van der Laars εμφανώς ενθουσιασμένο με την επιστροφή του στο συγκρότημα και τις ζωντανές εμφανίσεις.

Μία ανάσα πριν το τέλος, οι ELEGY κλείσαν με τελευταία τραγούδια τα «Frenzy», «Manifestation of Fear», και «I am no Fool» (κατόπιν έντονης παράκλησης του κόσμου για encore). Η θριαμβευτική αυτή συναυλία των Ολλανδών Prog Heavy/Power Metallers, άφησε πίσω μία αίσθηση απέραντης ικανοποίησης και ενθουσιασμού για την επιστροφή τους και, αν μη τι άλλο, δημιούργησε ελπίδες για μια μόνιμη πλέον επιστροφή στην δισκογραφία.

Τελική ευθεία για το κλείσιμο αυτής της Prog/Power Metal βραδιάς με τους ANGRA! Η αναμονή περίπου 20-25 λεπτών φαντάζει μηδενική μπροστά στα 19 ολόκληρα χρόνια που οι Βραζιλιάνoi είχαν να δώσουν το παρών στην Ελλάδα (σ.σ. οκ, δεν ανταγωνίζονται τα 27 χρόνια των ELEGY, αλλά λίγο δε το λες!). Πρόκειται για μία μπάντα που η σύνθεση της έχει αλλάξει αρκετές φορές από την μία μεριά, με τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια να έχει σταθερά όλα της τα μέλη, κι από την άλλη, έχει χαρίσει μεγάλη ιστορία και συγκινήσεις σε πολλούς πιστούς οπαδούς, που τη στηρίζουν ακόμη και στα τελευταία άλμπουμ της.

Ξεκάθαρη αφορμή για την επιστροφή της αποτέλεσε φυσικά η κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ «Cycles Of Pain» (μπορείτε να διαβάσετε την δισκοκριτκή του THE GALLERY ΕΔΩ). Η μπάντα ξεκινάει με το «Nothing to Say» από το πολυαγαπημένο «Holy Land» και αμέσως το κοινό ανταποκρίνεται δικαίως με τον ενθουσιασμό του. Ο Ιταλός Fabio Lione, είναι γεμάτος όρεξη, ζωντάνια, και παροτρύνει συνεχώς το κοινό να τραγουδάει μαζί του, ακόμη και σε κάποια μουσικά επιφωνήματα- λες και νομίζει κανείς ότι πρόκειται να συμμετάσχει σε μαθήματα φωνητικής- μετά το τέλος του τραγουδιού. Φυσικά, πάντα με χιούμορ και καλή διάθεση είναι μία κίνηση για να ξεκινήσει ευχάριστα τη βραδιά, με το δικό του μοναδικό τρόπο. Στη πορεία μία μικρή παρουσίαση των δύο νέων κομματιών «Tide of changes Part 1» και «Tide of changes Part 2», τα οποία αγκαλιάστηκαν εξίσου αντάξια από το κοινό. Και ενώ μέχρι ώρας θα πίστευε κανείς ότι θα βρισκόμασταν στο πέμπτο κατά σειρά τραγούδι.. έρχεται το επικό «Angels Cry» από το 1993, έτοιμο να σκάσει ωσάν βόμβα και συνεπώς να αποτελέσει ένα από τα Highlight της ερμηνείας τους αλλά και ολόκληρης της βραδιάς!

Η ιστορική αναδρομή ήταν σύντομη, καθώς στη συνέχεια υπήρξε μία mini ακολουθία, ξανά από το τελευταίο τους άλμπουμ. Βρισκόμαστε σχεδόν στο κλείσιμο του set List, με το «Waiting Silence» να απογειώνει το κοινό ξανά, και να δίνει την αίσθηση θριάμβου, ενώ με το «Carry On» όλο το κοινό να τραγουδάει και να χτυπιέται ασταμάτητα, οριακά θα μπορούσε να πει κανείς ότι έγινε και mosh-pit. «Νova Era» στο encore και κλείσιμο της βραδιάς, με μία πικρόγλυκη γεύση νοσταλγίας για τη 90s Progressive/Power Metal σκηνή.

Ως συμπέρασμα, θα κρατήσουμε την εξαιρετική και ποιοτική εμφάνιση και των τριων σχημάτων ANGRA, ELEGY, THE SILENT RAGE, με συνέπεια όλοι να φύγουν ικανοποιημένοι από το Κύτταρο εκείνο το βράδυ. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να ξανά δούμε σύντομα στη χώρα μας αυτές τις σπουδαίες μπάντες!

Σχεδιασμός και Επιμέλεια Ανταπόκρισης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Copyright © 2024 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση