Χρονολογία: 2023
Συνολική Διάρκεια: 52.02
Εταιρεία: WormHoleDeath
Το ολοκαίνουργιο άλμπουμ των DISILLUSIVE PLAY, δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ της καριέρας τους, κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, στις 16/6 από την Ιταλική WormHoleDeath με παραγωγή του Δημήτρη Κατσαρού στα Underground Studios και μίξη από τον Μπάμπη Κατσιώνη. Το άλμπουμ είχα την τύχη να το ακούσω στην προακρόαση στα Underground Studios λίγο πριν κυκλοφορήσει επίσημα και επανέρχομαι έστω και κάπως καθυστερημένα με την ανάλυσή του.
Αρχικά να πω ότι η μουσική εξέλιξη της μπάντας σε σχέση με το πρώτο τους άλμπουμ, «Open Arms» είναι εντυπωσιακή. Στο «Songs For The Non –Existent» η μουσική ποικιλία είναι πολύ μεγαλύτερη με εμφανή τα heavy metal, hard rock και progressive metal στοιχεία. Συνολικά μιλάμε για ένα πιο βαρύ άλμπουμ που αναδεικνύει την εξαιρετική φωνή της Αντιγόνης Καλαμαρά που δεν έχει την τυπική φωνή που ακούμε στα περισσότερα female fronted metal συγκροτήματα. Η βαθειά της φωνή με το σαγηνευτικό γρέζι δένει ιδανικά με τις μουσικές των 11 τραγουδιών. Οι δεύτερες φωνές της Ηλιάνας Τσακιράκη σε όλο το άλμπουμ αποτελούν εγγύηση ποιότητας ενώ δεν λείπει και ένα εξαιρετικό ντουέτο με τον Μάριο Καραναστάση των THE SILENT WEDDING.
O δίσκος ανοίγει με το «Enough» (στίχοι/μουσική Αντιγόνη Καλαμαρά) με την μελωδική εισαγωγή, το εθιστικό ρεφρέν και τους σκληρούς στίχους που αφορούν την κατάσταση της κοινωνίας σήμερα που δίνει βάση στη βιτρίνα και όχι στην ουσία. Στο ίδιο μήκος κύματος και το δεύτερο τραγούδι με τίτλο «Why» (στίχοι/μουσική Αντιγόνη Καλαμαρά) που μιλάει για τις ανισότητες στην κοινωνία μας. Πιο βαρύ σε σχέση με το προηγούμενο και με ένα εξαιρετικό κιθαριστικό σόλο μετά τα 2 λεπτά. Το επόμενο τραγούδι είναι το «Sisyphus» (στίχοι: Μιχάλης Μυτιλήνης / μουσική: Δημήτρης Κνίκος) που θυμίζει έντονα WITHIN TEMPTATION με ένα πολύ σπιντάτο ρεφρέν. Το τραγούδι μιλάει για την ιστορία του Σίσυφου ο οποίος προσπάθησε να εξαπατήσει τους Θεούς και τιμωρήθηκε γι’ αυτό. Στο επόμενο τραγούδι, «Life’s Scars» (στίχοι: Μιχάλης Μυτιλήνης / μουσική: Δημήτρης Κνίκος) ακούμε ακόμα και growl φωνητικά και ξεκάθαρα ξεχωρίζει το φοβερό και πιασάρικο ρεφρέν αλλά και το ορχηστρικό μέρος του από τα 2,5 λεπτά περίπου και για 1,5 λεπτό. Νούμερο 5 στο άλμπουμ το «The Dreamer» (στίχοι/μουσική Δημήτρης Κνίκος) που ξεκινάει με μια ωραία, μελωδική εισαγωγή για να σκληρύνει στη συνέχεια εκμεταλλευόμενο τη ροκ πλευρά της φωνής της Αντιγόνης που του δίνει μια old school αισθητική. Μετά τον ονειροπόλο πάμε σε αυτόν που προσπαθεί να ικανοποιήσει τους άλλους επιβαρύνοντας τον εαυτό του. «Make Them All Feel Good» (στίχοι: Μιχάλης Μυτιλήνης / μουσική: Δημήτρης Κνίκος) με ωραίες κιθάρες και ευδιάκριτα πλήκτρα να δίνουν τον τόνο.
Στη συνέχεια βρίσκουμε την απαραίτητη μπαλάντα που βοηθάει να πέσουν οι ρυθμοί και να ειπωθούν δύσκολες αλήθειες όπως στο «Love Or Fear» (στίχοι/μουσική Αντιγόνη Καλαμαρά) για μια αγάπη που τέλειωσε αλλά ταλαιπωρεί ακόμα την ηρωίδα μας. Ξεχωρίζει το ρεφρέν όπου το γρέζι που λέγαμε παραπάνω μετατρέπεται σε θυμωμένο λυγμό και βγάζει ένα φοβερό συναίσθημα. Το επόμενο τραγούδι «Parallel Lives (A Song For The Non-Existent)» (στίχοι/μουσική Δημήτρης Κνίκος) είναι από τα αγαπημένα μου αφού συμμετέχει μία από τις κορυφαίες αντρικές φωνές στο χώρο, ο Μάριος Καραναστάσης που με τη ζεστή του φωνή αποδίδει ανατριχιαστικά κυρίως το ρεφρέν των οποίων οι στίχοι είναι από μόνοι τους συγκλονιστικοί. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, κάπου εκεί ακούγεται και η φωνάρα της Ηλιάνας στο βάθος για να μας αποτελειώσει. Φτάνοντας προς το τέλος, ακούμε το «Queen Of The Night» (στίχοι/μουσική Δημήτρης Κνίκος) που είναι και το πρώτο βίντεο κλιπ του συγκροτήματος με τη συμμετοχή στο μπάσο του Παναγιώτη Μπουραζάνη. Δεν είναι το καλύτερο τραγούδι του άλμπουμ αλλά ο πιασάρικος ρυθμός του, η θεματολογία του (μιλάει για τις γυναίκες που τις εκμεταλλεύονται οι άντρες) και η μοντέρνα αισθητική του το έκαναν ιδανικό για μια πρώτη γνωριμία με το άλμπουμ. Κάπου εκεί, αρχίζει να βρέχει και η παραμορφωμένη φωνή της Αντιγόνης μας εισάγει στο «Demon’s Glove» (στίχοι/μουσική Αντιγόνη Καλαμαρά). Πιο goth ρυθμοί και σκοτεινή ατμόσφαιρα όπως θα ταίριαζε σε έναν δαίμονα στο πρόσωπο του οποίου βλέπουμε τη δυστυχία και τις κακουχίες. Τέλος, ακούμε το «We Will Rise (…Any Day Now)» (στίχοι/μουσική Δημήτρης Κνίκος) με μια πιο ανάλαφρη διάθεση κλείνοντας το άλμπουμ αισιόδοξα αφού το τραγούδι αναφέρεται στην αναγέννηση που θα έρθει μέσα από την αντίδρασή μας.
Το «Song For The Non-Existent» είναι ένα άλμπουμ όπου κάθε τραγούδι έχει να δώσει κάτι. Είτε μουσικά είτε στιχουργικά και αυτό είναι το σημαντικότερο. Η μουσική αποτελεί όχημα και οι καλλιτέχνες επιλέγουν που θα το οδηγήσουν. Οι DISILLUSIVE PLAY αποφάσισαν να μιλήσουν ξεκάθαρα για θέματα που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία, όσο δύσκολα και να είναι αυτά αλλά στο τέλος να μας αφήσουν με μια νότα αισιοδοξίας.
Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Κώστας Μπουντούκος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: DISILLUSIVE PLAY – Επίσημη Σελίδα