Χρονολογία: 2024
Συνολική Διάρκεια: 37:09
Εταιρεία: Season Of Mist
Το πολυεθνικό supergroup αποτελούμενο από τον Νορβηγό Blasphemer (aka Rune Ericsen), τον Αμερικάνο David Vincent, τον Καναδό Flo Mounier συνεπικουρούμενοι από τον Ολλανδό μπασίστα Ype Terwisscha van Scheltiga και τον Πορτογάλο κιθαρίστα João Duarte κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του, μετά το «Something Wicked Marches In» του 2019. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του «Somrthing Wicked…» που είχε κάποιες δόσεις progressive και τα τραγούδια άπλωναν λίγο παραπάνω, to « Epic» έχει λιγότερες στροφές και παρακάμψεις, ακολουθώντας έναν πιο ευθύ δρόμο.
Ο Vincent έχει επιλέξει να τραγουδήσει με ένα μοναδικό τρόπο, είτε σαν βαρύτονος, είτε με απαγγελίες, είτε με έναν πιο οργανικό ζεστό ροκ ήχο. Η χημεία των τριών μουσικών είναι πολύ καλή, ενώ φαίνεται ότι ο ένας συμπαρασύρει τον άλλον, ειδικά ο Mounier έχει αφήσει το γκάζι και τα blastbeats σε κάποια κομμάτια, για ν’ ακολουθήσει τον Blasphemer με τα γνώριμα Mayhem-ικά riffs να συνθέτουν ένα μεταποκαλυπτικό τοπίο. Αυτό είναι εμφανές σε τραγούδια όπως τα «Miserere», «Nature’s Fang» ή και το groov-άτο «Mephisto Manifesto», στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα πως ο καθένας χρειάζεται τον άλλον δίπλα του για να ξεδιπλώσει τα χαρίσματά του.
Στο στιχουργικό τομέα τώρα, ο Vincent γράφει για τη Δύναμη και την Τιμή, στοιχεία καθοριστικά για τη ζωή του, όπως εξηγεί κι ο ίδιος κι ευελπιστεί να τα μεταδώσει και στους υπολοίπους. Οι στίχοι έχουν διπλό νόημα σε αρκετές περιπτώσεις και χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση ώστε να αφομοιωθούν από τον ακροατή, καθιστώντας σε κάθε περίπτωση την ακρόαση του «Epic» ως ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα. Σε αυτό βοηθάει και η πολύ καλή παραγωγή του Jaime Gomez Arellano, μια ζεστή όσο και αρκούντως ψηφιοποιημένη μίξη. Το εικαστικό μέρος επιμελήθηκε ο Daniele Valeriani, γνωστός από την συνεργασία του με τους MAYHEM. Στο εξώφυλλο συναντάμε μια τολμηρή όσο και λιτή αισθητική, έχοντας τον τρικέφαλο αετό με τις τρεις διαφορετικές κορώνες, συνοδευόμενη από παραμορφωμένα σύμβολα του πάθους και το αδύνατο τρίγωνο του Penrose. Πρόκειται για ένα τριγωνικό αδύνατο αντικείμενο, μια οπτική ψευδαίσθηση που αποτελείται από ένα αντικείμενο που μπορεί να απεικονιστεί σε ένα σχέδιο προοπτικής, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ως στερεό αντικείμενο.
Το «Epic» αποτελεί μια πολύ ωραία ανάμιξη παλιού και νέου, μια συμβίωση όλων των ωραίων πραγμάτων που μας αρέσουν στο Extreme Metal. Πιο ευθύ από το «Something Wicked», πιο οργανικό και λιγότερο δαιδαλώδες, δείχνει μια εξέλιξη της σύμπραξης των μελών των VLTIMAS. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δω πως θα το προχωρήσουν στο μέλλον.
Βαθμολογία: 7/10
Συντάκτης: Δήμος Καραδήμος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: VLTIMAS – Σελίδα Facebook