Starting Up…. Ναι, αλλά πώς;

You are currently viewing Starting Up…. Ναι, αλλά πώς;

Θεωρείς λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να το κάνεις… Ήρθε η ώρα να εκτεθείς δημοσίως, να παρουσιάσεις το συνθετικό σου ταλέντο, να ξεκινήσεις τη μπάντα σου. Ποιο λοιπόν θα είναι το ταξίδι; Τι πρέπει να κάνεις και πώς και πότε να το κάνεις;…

Φίλε μου καλέ, εννοείται ότι αυτό είναι αποκλειστικά δική σου επιλογή. Η πείρα δεν είναι κάτι που κάποιος το κατέχει εκ γενετής, συνεπώς θα πρέπει να τη «χτίσεις». Εν αρχή εσύ θα κρίνεις πότε είναι κατάλληλη εποχή να ξεκινήσεις…. Μπορεί να ασχολείσαι ελάχιστο χρόνο με το μουσικό όργανο που επέλεξες, μπορεί να παίζεις και χρόνια, η απόφαση είναι δική σου. Το βασικό είναι το «οικοδόμημα» να χτιστεί σωστά!

Η πιθανότητα να πας σε μία έτοιμη μπάντα με δικό της υλικό, ενδεχομένως με δική της ιστορία, μικρή ή μεγάλη, είναι φυσικά υπαρκτή. Σε αυτή την περίπτωση αναγκαστικά ακολουθείς το υπάρχον πνεύμα συνεργασίας προσπαθώντας -εάν φυσικά υπάρχει η ελευθερία ή η πολυτέλεια- να δώσεις και το δικό σου πνεύμα, χωρίς εγωισμούς, χωρίς υπερβολές «ή αυτό που θέλω εγώ ή φεύγω!» και φυσικά χωρίς να βρεθείς ξαφνικά σε υποδεέστερη θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Σε κάθε περίπτωση που κρίνεις ότι αυτό που γίνεται δεν ταιριάζει στις δικές σου προτιμήσεις έχεις κάθε δικαίωμα να διαχωρίσεις τη θέση σου και να αποχωρήσεις, όχι όμως με τρόπο προσβλητικό για την υπόλοιπη ομάδα -πρόσεξέ με!- ακόμα κι αν κρίνεις ότι τα άτομα δε σου φέρθηκαν όμορφα! Γιατί φίλε, ΕΚΕΙ είναι η μαγκιά! Να είσαι εσύ κύριος όταν οι άλλοι απλά δεν είναι! Ραφή να μη σου βρίσκει κανένας!

Άν όμως τα πράγματα δε γίνουν έτσι και βρεθείς να αναζητάς συμπαίκτες για τη δική σου ομάδα ή ξεκινήσεις τη δική σου ομάδα με συμπαίκτες της επιλογής σου ή απλά κάποιους που θεωρείς δικούς σου ανθρώπους, ουσιαστικά βρίσκεσαι στο σημείο “0”, συνεπώς υπάρχουν άλλες κατευθύνσεις και άλλα δεδομένα. Πρώτο και βασικό δεδομένο είναι οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ στόχοι που πρέπει πρώτα να θέσεις στον εαυτό σου και μετά να φέρεις και στο τραπέζι της συζήτησης με τους συμπαίκτες σου. «Τι θέλουμε να κάνουμε παιδιά;»  Λυπάμαι που θα στο πω έτσι απλά, αλλά είναι η μόνη πραγματικότητα: «ξέχασε δόξα, φήμη, χρήμα!». Το τρίπτυχο αυτό δεν υπάρχει, εκτός κι αν γράφει «ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ» (βάλε ό,τι αντίστοιχο) το logo της μπάντας που είσαι. Συνεπώς επικεντρώνεσαι επί της ουσίας στη μουσική και στιχουργική δημιουργία. Εδώ ξεκινούν τα δύσκολα.. Η μπάντα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Για να επιζήσει χρειάζεται, εκτός της αγάπης για δημιουργία, ΚΑΙ χρήματα. Αναγκαστικά λοιπόν θα δαπανείς, τόσο εσύ όσο και οι συμπαίκτες σου, κάποια ποσά για τη ζωή της μπάντας, είτε αυτή λέγεται “πρόβα” είτε λέγεται -αργότερα- promotion, recording κλπ. κλπ., θέματα στα οποία φυσικά και θα αναφερθούμε σε ανάλογες ενότητες. Μάλλον…συνήθισε το πιο απλό. Το χέρι σχεδόν πάντα θα μπαίνει στην τσέπη για πολύ καιρό, ίσως και για πάντα. Δεν είναι ωραίο, ναι, δεν είναι δίκαιο…αλλά δυστυχώς είναι η αλήθεια. Και δε φταις φυσικά φίλε εσύ για αυτό.

Η ζωή στους περισσότερους δε συμπεριφέρεται γενναιόδωρα, έτσι λοιπόν το πιθανότερο είναι τόσο εσύ όσο και οι συμπαίκτες σου να έχετε και άλλες υποχρεώσεις εκτός από τη μπάντα… Ω Ναί, Πόσο όμορφο θα ήταν να ασχολούμασταν μόνο με αυτό όλη μέρα, κάθε μέρα! Δε γίνεται. Απλά δε γίνεται! Και συνάμα πόσο τραγικό είναι να χαλάει τελικά όλο αυτό επειδή οι υποχρεώσεις πλέον είναι τόσες που «η μπάντα δε χωράει στη ζωή μου». Εδώ έρχονται τα…ακόμα δυσκολότερα. Διαχείριση χρόνου. Εκεί καλέ μου φίλε θα πρέπει να εκπαιδευτείς, αν δεν το έχεις με τον χρόνο! Επιβάλλεται! Όχι μόνο για να μπορείς να δουλέψεις με τους συμπαίκτες σου, αλλά και για να μην τους δημιουργείς προβλήματα. Ένα από τα χειρότερα πράγματα -προσωπικά το θεωρώ κατάρα- σε μία μπάντα είναι ο «χρονικά ασυνεπής συμπαίκτης» που ανατρέπει τον όποιο προγραμματισμό αποσυντονίζοντας την ομάδα, όχι επειδή του συνέβη κάτι σαν γεγονός αλλά επειδή «ξεχάστηκε», «δεν υπολόγισε σωστά», «χάθηκε στο δρόμο» και ένα σωρό άλλες παιδικές δικαιολογίες. Ο χρόνος είναι ένα αγαθό πολύτιμο αλλά όχι ανεξάντλητο -γι’αυτό είναι πολύτιμο-, οργάνωσε τον σωστά. Και πίστεψέ με, δεν είναι ντροπή να ζητήσεις βοήθεια σε αυτό από τους συμπαίκτες σου! Αν ξέρουν και μπορούν, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να σε βοηθήσουν! Σκέψου μια κατάσταση όπου κάποιος απλά δε διαχειρίζεται το χρόνο του σωστά ενώ ο συμπαίκτης του με δύο δουλειές και παιδιά πασχίζει και τελικά καταφέρνει να είναι συνεπής πολλές φορές με ιδιαίτερα μεγάλο κόστος, και δεν εννοώ μόνο ή απαραίτητα το χρηματικό… Κατάσταση που δε μπαλώνεται με τίποτα!

Κάτι που αγνοούν αρκετοί εκεί έξω -και πραγματικά είναι πολύ βασικό- είναι το εξής: Σε αυτό το ταξίδι είμαστε εθελοντές. Προσφέρουμε αυτό που μπορεί έκαστος -ή τουλάχιστον αυτό πρέπει να γίνεται- από αγάπη για τη Μουσική, για τη δημιουργία και όχι από κάποιου είδους «υποχρέωση» ο ένας έναντι του άλλου ή ακόμα έναντι τρίτων. Γι’άυτο και ο όρος «οικογένεια» είναι δόκιμος στην περιγραφή του «τί είναι μια μπάντα». Εδώ λοιπόν, έρχονται…τα πιο δύσκολα! Χρειάζεται προσπάθεια και από εσένα καί από τους υπόλοιπους ώστε να λειτουργήσει η μπάντα ως οικογένεια. Χρειάζεται ο καθένας να «μάθει» τον άλλον, να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητές του, να τον πλησιάσει ανθρώπινα ώστε να δει πού «πονάει» η πάρτη του, ενίοτε να κάνει υπομονή με τις όποιες στραβές έχει…γιατί είναι απλά ο συμπαίκτης σου. Είναι αυτός που είναι στο πόστο του. Είναι κι αυτός εθελοντής σε όλη αυτή την τρέλα. Φτάνει βέβαια αυτό να μην αποτελεί μια κοινή εκμετάλλευση της καλοσύνης, της καλής διάθεσης ή του θετικού πνεύματος των υπολοίπων. Η μπάντα είναι μια οικογένεια και όπως θέλεις να λειτουργεί η οικογένειά σου, οι γονείς και τα αδέρφια σου, έτσι πρέπει να φιλοδοξείς να λειτουργεί και η μπάντα σου. Διαφορετικά, αργά η γρήγορα το οικοδόμημα θα καταρρεύσει, αργά η γρήγορα θα μπείτε όλοι μαζί σε περιπέτειες που μόνο κακό θα κάνουν… Και κράτα κι αυτό φιλαράκι μου. Το αρχηγηλίκι άστο στην άκρη. Άστο έξω από αυτή τη φάση! Αυτή η φάση θέλει στρατιώτες πάνω από όλα. Μπορεί και ένας απλός στρατιώτης στο ρόλο του «επιλοχία» να κατευθύνει χωρίς να προσβάλλει τους υπόλοιπους. Αλλά είναι κι αυτός τελικά…απλός στρατιώτης!

Όπως βλέπεις ακόμα δεν αρχίσαμε! Βάζουμε εδώ μια τελεία και, να είμαστε καλά, στο επόμενο θα πούμε άλλα πράγματα….Εξειδίκευση! Μουσική, Στιχουργική. Ταυτότητα. Μπορεί να υπάρξει;; Για να δούμε…

Καλές μουσικές πάνω απ’ολα!

Σάββας

This Post Has 12 Comments

  1. Theodoros Apergis

    Πολύ ωραίο άρθρο! Να είσαι καλά Σάββα! Περιμένω τη συνέχεια…

  2. Ήρθε επιτέλους η ώρα να μας δώσεις τα φώτα σου !
    Και το καταφέρνεις μια χαρά !
    Απλά, κατανοητά και επί της ουσίας !
    Καλώς ήρθες στην οικογένεια του THE GALLERY , Σάββα !
    Till next time …
    Metal Hails

    1. Θα προσπαθήσω να κάνω κάτι που ουδέποτε έγινε στην Ελλάδα… Κάποιος που -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- γνωρίζει 5 πράγματα να τα βάλει σε μια σειρά και να τα μεταδόσει στους άμεσα ενδιαφερόμενους και όχι μόνο. Είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλά -ιδίως νέα- παιδιά θα έχουν έναν αναλυτικό οδηγό στο “know how” και είναι στο χέρι τους να τον αξιοποιήσουν κατάλληλα.

  3. Γιώργος Κουρουλέας

    Σε ευχαριστούμε, Σάββα.
    Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν ερωτήσεις & απορίες σε πολλούς από εμάς.
    Όπως έγραφες στο προηγούμενό σου άρθρο, δε θα διστάσουμε να σε ρωτήσουμε για το οτιδήποτε, έτσι;
    Να είσαι καλά!

    1. Εξυπακούεται παιδιά. Σκοπός δεν είναι να ανεβαίνει απλά κάποιο κείμενο και “That’s It!” σκοπός είναι να υπάρξει ένα ουσιαστικά διαδραστικό κλίμα ώστε να επωφεληθούν όλοι. Κι εγώ ενδεχομένως μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσω σε κάτι, ποιός διεκδικεί το αλάνθαστο?

  4. Ραφαήλ

    Ωραίο άρθρο Σάββα στο τι σημαίνει μπάντα θα πρέπει να τεθούν κ στόχοι.
    Γιατί έχω συναντήσει μπάντες που δηλώνουν εμείς για χαβαλε κάνουμε δύο τρεις δουλειές μια σειρά από λάιβ κ μετά χάνονται στο χρόνο.
    Κ έχω δει περιπτώσεις που ξεκινήσανε για χαβαλε κ μετά το είδαν σοβαρά.
    Κ επίσης μια κατηγορία που ξεκινάνε μπάντες με περγαμηνές κ ενώ είχαν ν δώσουν δεν είχαν συνέχεια.
    Ανέλυσε τι φταίει .

    1. Κοιτα να δεις Ραφαήλ, ειναι κι αυτό ζητημα προγραμματισμου και διαχείρησης χρόνου. Οι περγαμηνές, τελικά, δεν παιζουν και πολύ μεγάλο ρόλο. Αν χαθεί η όρεξη για δημιουργία, αλλά και το κουράγιο για να συνεχίσει το πράγμα και λείψουν και οι σωστές βάσεις (από χρόνο τι κάνουμε, από στόχους ποιους έχουμε κλπ) τότε όσες περγαμηνές να υπάρχουν το οικοδόμημα καταρρέει. Και βέβαια είναι κρίμα. Το έχω δει πολλές φορές και με λυπεί και εμένα.

  5. Τάσος

    Μια πραγματικά ουσιαστική και χρήσιμη στήλη. Από έναν άνθρωπο με μεγάλη πορεία στο χώρο, ο οποίος δε διστάζει να μοιράσει τη γνώση του. Βάζοντας το θέμα “μπάντα” στις πραγματικές του διαστάσεις, βοηθάει στο να “ξεφουσκώσουν” κάποια μυαλά που ονειρεύονται ζωή αλά rock star και ταυτόχρονα ξεθολώνει το τοπίο σε άλλους που το θεωρούν ακατόρθωτο, έτσι ώστε να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Σαν ένα καλό βιβλίο που η αρχή του σε ιντριγκάρει να το διαβάσεις με τη μία. Καλή αρχή λοιπόν !

  6. Λεωνίδας

    Μαθήματα ζωής πραγματικά…
    Όσοι ασχολούνται με την μουσική, τα έχουν ζήσει ως μεγαλύτεροι ή πρόκειται να τα ζήσουν ως νεότεροι γεμάτοι αγάπη για δημιουργία.
    Οι απογοητεύσεις;
    Πολλές, έτσι είναι η ζωή άλλωστε

  7. Εύη

    <Η πείρα δεν είναι κάτι που κάποιος το κατέχει εκ γενετής, συνεπώς θα πρέπει να τη «χτίσεις».Το πρώτο βήμα για τα πάντα ,πόσο μάλλον όταν αφορά κάτι που κάποιος δεν έχει ξανακάνει,είναι να ξεχάσει αυτά που νομίζει οτι ξέρει-) Καταπληκτικό άρθρο ,στρέφει την σκέψη στην ουσία του να αφιερωθείς με σεβασμό πραγματικά σ αυτό που δημιουργείς ,αντί να αναλωθείς σε πυροτεχνήματα .

    1. Ευη είναι κρίμα κάποιος να αναλωθεί σε πυροτεχνήματα αντί να στρέψει το βλέμα του στην ουσία. Που είναι η Μουσική.

  8. Φανουρης

    Ωραίος, αναλυτικός και απαραίτητος μιας κ βλέπουμε μια όμορφη έξαρση συγκροτηματων τελευταία στη χώρα μας που σίγουρα χρειαζονται κατατοπιση! Που ξες? Μέσα από τη στήλη σου μπορεί τελικά να βγούνε διαμαντάκια!

Αφήστε μια απάντηση