Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 42:16
Εταιρεία: Death Kvlt Productions
Οι PAN-AMERIKAN NATIVE FRONT αποτελούν το Black Metal project του Μεξικανού Kurator of War (πραγματικό όνομα Alan Avitia) και σχηματίστηκαν πριν από έξι χρόνια στο Ιλινόις (Σικάγο) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μας συστήθηκαν το 2016 με το ντεμπούτο τους «Tecumseh’s War», δημιουργώντας έναν σχετικό θόρυβο στο underground, για να επανεμφανιστούν στη συνέχεια το 2020 με το εκπληκτικό split με τους IFERNACH. Όντας σε συνθετικό οργασμό, o Kurator λίγους μήνες μετά το split μας παρουσιάζει το δεύτερο του άλμπουμ με τίτλο «Little Turtle’s War», μεταφέρoντάς μας στο πεδίο της μάχης του ποταμού Wabash το 1791 και τον θρίαμβο των Ινδιάνων απέναντι στους Αμερικάνους.
Από το ξεκίνημα τους, οι PAN-AMERIKAN NATIVE FRONT (PANF) αποτελούν ένα συγκρότημα με ένα ξεχωριστό, εκδικητικό θα έλεγα, μήνυμα μέσω των στίχων και της μουσικής τους. Όση οργή βγάζουν στα τραγούδια με τον Black Metal ήχο τους (ο οποίος χρωστάει αρκετά στους MAYHEM, DARKTHRONE και BATHORY), άλλο τόσο συναισθηματισμό διακρίνουμε στους στίχους και την γενικότερη φιλοσοφία τους και ατμόσφαιρα. Ο νέος δίσκος δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς και εδώ, όπως στο ντεμπούτο και στο split τους, εξυμνούν τις νίκες και τους αγώνες που έδωσαν οι Ινδιάνοι ώστε να αποτρέψουν την προσχεδιασμένη τους γενοκτονία από τους Αμερικάνους. Μπορεί μέχρι και πριν από μερικά χρόνια να τους παρουσίαζαν στις ταινίες γουέστερν ως τους αιμοδιψείς κακούς, αλλά τώρα η εμφάνιση των PANF, με το εξαιρετικό Black Metal όραμά τους και τα παραδοσιακά Ινδιάνικα folk στοιχεία, έρχεται να μας παραδώσει μαθήματα ιστορίας και να διαλύσει την προπαγάνδα ώστε καμία θυσία να μην ξεχαστεί.
Η απόλυτη εκτελεστική ωμότητα, οι καθηλωτικοί ρυθμοί με τις ιδιαίτερες συνθέσεις, οι σκληροί στίχοι και τα οργισμένα ρίφς, αντίστοιχα της οργής με τις οποίες ο αρχηγός της φυλής των Miami-Michikiniqua ή αλλιώς «Little Turtle» αντιμετώπισε και νίκησε τον Αμερικανικό στρατό, προσδίδουν μία ξεχωριστή προσωπικότητα στο συγκρότημα. Τα φωνητικά είναι εντελώς απόκοσμα λες και βγαίνουν από τα βάθη κάποιας σκοτεινής σπηλιάς, κάτι πολύ λογικό καθώς ηχογραφήθηκαν μέσα σε μία καλύβα και σε απόσταση μίας ώρας από το πεδίο της μάχης (στο σημερινό Οχάιο). Μίας μάχης που το εκπληκτικό «Battle Of The Wabash» θα μπορούσε να αποτελέσει το ιδανικό soundtrack με την βιαιότητα και την αρρωστημένη μελωδία του. Το «Power of the Calumet Dance» με την πολεμική του δυναμική μας μεταφέρει στην τελετή – χορό των Ινδιάνων όπου οι φυλές, θάβοντας το τσεκούρι του μεταξύ τους πολέμου, ενωνόντουσαν απέναντι στον κοινό εχθρό. To «Michikiniqua’s Triumph» εντυπωσιάζει με το groove, την Punk/Black Metal αισθητική και το ανατριχιαστικό του κλείσιμο υπό τους ήχους κάποιας παραδοσιακής Ινδιάνικης τελετής. Ενώ το «nakaaniaki meehkweelimakinciki», η μετάφραση του οποίου σημαίνει we «remember the old ones», στα εννιά λεπτά του αποτυπώνει και συνοψίζει την ιδιαιτερότητα των PANF.
Ο Kurator of War παρακινούμενος από την ενέργεια των αρχαίων πνευμάτων μας προσφέρει έναν καταιγιστικό δίσκο θριαμβευτικού «Ινδιάνικου» Black Metal με μουσική από την γη για την γη. Ένας Black Metal ύμνος πιο αστραφτερός και δυναμικός σε σύγκριση με το επίσης φοβερό ντεμπούτο τους. Το συγκεκριμένο παρακλάδι του Metal ήταν πάντα συνυφασμένο με θέματα ταμπού και «απαγορευμένα». Ξεκίνησε στις αρχές του 1990 με αναφορές στον βίαιο εκχριστιανισμό των λαών της Ευρώπης και της καταστροφής της κουλτούρας τους, για να οδηγηθούμε με τους PANF στην γενοκτονία και στην καταστροφή της κουλτούρας των Ιθαγενών της Αμερικής. Το πάθος του Kurator μετατρέπεται σε οργή και μας προσφέρει μαγικές στιγμές μαύρου μετάλλου και μας ταξιδεύει στους αιώνες της αποικιοκρατίας και της μετά-αποικιοκρατικής κατοχής, φωνάζοντας περήφανος με το «Little Turtle’s War» αλληλεγγύη με όλα τα αυτόχθονα έθνη!
Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: PAN AMERIKAN NATIVE FRONT- Σελίδα Facebook
Να κι ενα θέμα που δεν απαντάται σχεδόν καθόλου. Σε συνδυασμο και με το ωμό Black metal έχουμε ένα πακέτο άξιο προσοχής κι ακρόασης
Τους P.A.N.F τους ανακάλυψα ένα ωραίο απόγευμα που χαζολογούσα στο Bandcamp. Ακούγονται την δουλειά τους (από καθαρή περιέργεια αρχικά) με εξέπληξαν με το ύφος και την θεματολογία τους. Διαβάζοντας και την κριτική του Νίκου, η εικόνα που είχα αρχικά σχηματίσει για την συγκεκριμένη μπάντα, κατά ένα τρόπο “ολοκληρώθηκε” στο κεφάλι μου. Ένα black metal άλμπουμ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα γεγονότα που παρουσιάζει. Αξίζει το κόπο να αποκτηθεί. Σφαιρική κριτική από τον Νίκο .