Ως Έλληνες έχουμε στο αίμα μας τη Metal μουσική και το δείχνουμε όπου κι αν σταθούμε! Μία εξαιρετικά ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, μουσικός και γραφίστρια, είναι η Gogo Melone η οποία μεταξύ άλλων είναι και η ψυχή των Ελληνοφινλανδών AEONIAN SORROW. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί της για τις δραστηριότητές και τη μπάντα της, τη μουσική αλλά και για πολλά ακόμα θέματα…
– Καλησπέρα Γωγώ. Καλώς ήρθες στο The Gallery Web Magazine. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που μιλάμε μαζί. Ήταν μία συνέντευξη που τη σκεφτόμουν πολύ καιρό και είναι τιμή μου που δέχτηκες.
Gogo Melone: Ευχαριστώ και εγώ πολύ για την πρόσκληση.
– Γενικά είσαι μια πολύ δραστήρια καλλιτέχνιδα οπότε ας ξεκινήσουμε σιγά σιγά με το κομμάτι της γραφιστικής και του designing για λογαριασμό διάφορων συγκροτημάτων. Θα ήθελα να μου πεις πώς ξεκίνησε όλο αυτό και αν υπήρχε στο μυαλό σου εξ αρχής να το κάνεις επαγγελματικά.
Gogo Melone: Αρχικά όλη η ενασχόληση με τη γραφιστική ξεκίνησε λόγω της ασχολίας μου με τη μουσική. Δηλαδή ξεκίνησα να τραγουδάω σε διάφορα συγκροτήματα όταν ήμουν πιο νέα και στην πορεία άρχισα να παρακολουθώ πάρα πολύ τα εξώφυλλα, άρχισα να παρακολουθώ τα βιβλιαράκια, όλο αυτό το στήσιμο που γινόταν. Και μου άρεσε πάρα πολύ γενικότερα το concept, οπότε ασχολήθηκα αρχικά σαν χόμπι και στην πορεία έγινε και επάγγελμα. Τα πρώτα χρόνια το βασικό ήταν να χτίσω όνομα, να φτιάξω ένα πελατολόγιο και όσο περνούσε ο καιρός οι δουλειές έρχονταν όλο και περισσότερο και πλέον πάει τρέχοντας. Είμαι χαρούμενη γι’ αυτό γιατί δουλεύω με πάρα πολύ ωραίες μπάντες, έχω τη δυνατότητα να συνεργαστώ με ανθρώπους που θαυμάζω ως μουσικούς, αλλά και άλλους που δεν ήξερα. Γνώρισα πάρα πολύ κόσμο μέσα από αυτή τη δουλειά και είμαι πολύ χαρούμενη.
– Είδα λίγο το portfolio σου στην επαγγελματική σου ιστοσελίδα (www.gogomelone.com) και διαπίστωσα ότι έχεις συνεργαστεί με πολύ σημαντικές μπάντες όπως οι WOLFHEART, INSOMNIUM, XANDRIA, KAMELOT και πολλές άλλες.
Gogo Melone: Ναι, είναι πολλά τα συγκροτήματα που έχουμε δουλέψει. Οι μεγάλες μπάντες ήταν σοκ όταν ξεκίνησα να συνεργάζομαι. Ήταν σοκ όταν άρχισαν να έρχονται τα σχετικέ e-mails με τις προτάσεις για συνεργασία. Ευτυχώς με πολλούς από αυτούς σήμερα δουλεύουμε κάθε χρόνο μαζί, σε ό,τι έχει να κάνει με merchandise για περιοδείες και διάφορα άλλα προϊόντα που έχουν να κάνουν με CD κτλ. Και είναι πάρα πολύ ωραία η όλη διαδικασία. Κυρίως μου ζητείται να δημιουργήσω merchandise, δηλαδή μπλουζάκια, ζακέτες, πράγματα τα οποία οι μπάντες θα χρησιμοποιήσουν στις περιοδείες που κάνουν. Έχω κάνει και σκηνικά backdrops, τα οποία χρησιμοποιούν στις συναυλίες τους. Για παράδειγμα με τους XANDRIA είχαμε κάνει όλο το σκηνικό για μία από τις περιοδείες τους. Κυρίως δουλεύουμε με βάση αυτό που ζητάνε τα συγκροτήματα, με αυτά που θέλουν να κάνουν.
– Εγώ προσωπικά ξεχώρισα το εξώφυλλο που είχες δημιουργήσεις για το άλμπουμ «Sons Of Fenrir» των AFTERTIME γιατί μου βγάζει μια πολύ ωραία δυναμική και νομίζω αποτυπώνει πλήρως τον θρύλο του Fenrir, τον οποίο έψαξα αργότερα. Εσύ έχεις κάποια δουλειά που να ξεχωρίζεις;
Gogo Melone: Δύσκολη ερώτηση. Θα πω ότι τελευταία τουλάχιστον μου είχε αρέσει πάρα πολύ το εξώφυλλο που είχα κάνει για τους AS THE SUN FALLS και το τελευταίο τους άλμπουμ, «Kaamos», για το οποίο μάλιστα υπάρχει και μια αστεία ιστορία πώς δημιουργήθηκε τελικά. Αρχικά μου είπανε τα παιδιά ότι θέλουν να κάνουν το εξώφυλλο. Έφτιαξα κάποια σχέδια για αυτούς τα οποία όμως δεν ήταν πάρα πολύ αντιπροσωπευτικά για αυτό που θέλανε. Και πάνω στα νεύρα μου, επειδή ξέρεις σε πιάνει εκείνη την ώρα το πάθος ότι πρέπει να βγει αυτή τη δουλειά, πρέπει να τη βγάλω εις πέρας, ξεκίνησα να φτιάχνω ένα σχέδιο το οποίο δεν ήξερα πώς θα πάει αρχικά. Απλά είχα στο μυαλό μου μια ιδέα με τα χρώματα γιατί ήθελα να είναι συγκεκριμένος ο συνδυασμός χρωμάτων. Και τελικά έφτιαξα όλο το σχέδιο μέσα σε τρεις ώρες με νεύρα. Και λέω εντάξει, αυτή
είναι η τελευταία μου ιδέα. Δεν έχω κάτι άλλο να δώσω εδώ. Ελπίζω να τους αρέσει. Και τελικά ήταν το σχέδιο που επικράτησε.
– Νομίζω βοηθάει πολύ να βγαίνουν δημιουργικά τα συναισθήματα που μπορεί να έχεις εκείνη τη στιγμή. Είτε στη μουσική είτε στη σχεδίαση. Γενικά, οι μπάντες σου δίνουν κάποια ιδέα και εσύ μετά την αποτυπώνεις ή ακούς ένα άλμπουμ και φτιάχνεις κάποια σχέδια μόνη σου;
Gogo Melone: Πολλές φορές μοιράζονται μαζί μου κάποια βασική ιδέα που μπορεί να έχουν. Από εκεί και πέρα μου δίνουν το ελεύθερο να δημιουργήσω με βάση τις δικές μου ιδέες. Τελικά γίνεται ένα ωραίο πάντρεμα ιδεών στο όλο σχέδιο που πρέπει να δημιουργηθεί και βάζω και δικά μου πράγματα μετά. Στη συνέχεια τους παρουσιάζω τις ιδέες μου και τα συγκροτήματα αποφασίζουν τι τους αρέσει και τί όχι ή αν χρειάζεται να διορθωθεί κάτι όσο είναι δυνατό τουλάχιστον. Μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό σχέδιο που χρησιμοποιούν. Γενικά προσπαθώ όσο γίνεται να δίνω χώρο και στον καλλιτέχνη γιατί είμαι κι εγώ μουσικός και καταλαβαίνω ότι όταν θέλεις να δημιουργήσεις ένα δίσκο θέλεις και το εικαστικό να είναι αντάξιο της όλης δημιουργίας σου. Οπότε προσπαθώ να τους δώσω χώρο και εκείνους να εκφραστούν αν υπάρχουν ιδέες πάνω σε αυτό το κομμάτι.
– Να υποθέσω ότι για τη δημιουργία των σχεδίων χρησιμοποιείς και κάποιο είδους τεχνητή νοημοσύνη ή παρόμοια προγράμματα;
Gogo Melone: Όχι, καθόλου. Είμαι κατά όλου αυτού γιατί θεωρώ ότι καταστρέφει τη δημιουργικότητα και για κάποιο λόγο προσπαθούμε να βγάλουμε τους ανθρώπους έξω από όλο αυτό. Δεν μου αρέσει καθόλου η όλη διαδικασία. Κάποιες φορές μπορεί οι πελάτες να έρχονται με ιδέες από AI, δηλαδή να τις παρουσιάσουν και να πούνε ότι θα ήθελαν κάτι τέτοιο αν είναι εύκολο να δημιουργηθεί. Προσπαθώ όσο μπορώ να τους κάνω χαρούμενους, αλλά δεν μου αρέσει καθόλου όλη η ιστορία με το AI. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ τα Adobe προγράμματα, Photoshop, Illustrator. Δουλεύω κυρίως με αυτά. Και ευτυχώς εξακολουθούμε να έχουμε δουλειά. Ευτυχώς δουλεύουμε με συγκροτήματα που στηρίζουν κι αυτοί από την πλευρά τους τους καλλιτέχνες.
– Αυτό το θέμα τώρα πώς το βλέπεις για το μέλλον και δεν το περιορίζω μόνο στο designing ή το artwork αλλά ακόμα και στη σύνθεση. Δηλαδή σε κάποια χρόνια, αν όχι ήδη, δεν θα χρειάζονται καν οι μουσικοί. Θα υπάρχουν προγράμματα που θα τους δίνεις κάποιες παραμέτρους και θα σου βγάζουν τραγούδια. Πώς το βλέπεις αυτό σαν πιθανότητα;
Gogo Melone: Δεν ξέρω πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι αυτό. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει. Βλέπουμε μόνο τους γρήγορους ρυθμούς που εξελίσσεται όλη αυτή η ιστορία. Δεν ξέρω, είναι λίγο τρομακτικό να σου πω την αλήθεια. Το γεγονός ότι θα μπορείς να μπαίνεις μέσα σε μια μηχανή και να δηλώνεις ένα κείμενο και ξαφνικά να σου βγάζει ένα ολόκληρο τραγούδι το οποίο μετά θα το χρησιμοποιήσεις και θα λες «ορίστε, αυτή είναι η ιδέα μου, πάρτε την». Δεν μου αρέσει για να είμαι ειλικρινής όλο αυτό. Μου αρέσει η διαδικασία του να πηγαίνεις στο στούντιο, να συναντάς τους ανθρώπους που παίζετε μαζί στην ίδια μπάντα, να γράφετε μαζί μουσική. Όλος αυτός ο πονοκέφαλος που σου δημιουργεί η διαδικασία του να γράφεις μουσική, να γράφεις στίχους, να ηχογραφείς. Μου αρέσει πολύ αυτό. Οπότε θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος δεν θα στηρίξει τόσο πολύ το AI όχι μόνο στα σχέδια αλλά και στη μουσική. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα στηρίξουν τέτοιου είδους προσπάθειες.
– Η αλήθεια είναι ότι οι μεταλλάδες ακόμα τουλάχιστον, είμαστε και λίγο πιο παραδοσιακοί σε όλα τα θέματα που αφορούν τη μουσική. Δηλαδή θέλουμε να αγοράζουμε και το CD. Θέλουμε να πηγαίνουμε και στα live πολύ συχνά. Αν και όχι με τη συχνότητα που μπορεί να το κάναμε παλιότερα βέβαια. Με το AI πώς θα γίνεται ένα live? Ποιος θα αποδίδει τα τραγούδια στο live? Ολογράμματα;
Gogo Melone: Ναι! Εντυπωσιακή ιδέα, δεν αντιλέγω αλλά έτσι χάνεται όλο το συναίσθημα που βιώνεις με το να βλέπεις τους μουσικούς να είναι εκεί και να δίνουν όλο τους τον εαυτό.
– Ας περάσουμε στο καθαρά μουσικό κομμάτι. Σε ποιες μπάντες είσαι ενεργή αυτή τη στιγμή πέρα βέβαια από τους AEONIAN SORROW που μας έδωσαν την αφορμή να μιλήσουμε σήμερα;
Gogo Melone: Εκτός από τους AEONIAN SORROW, που είναι η βασική μου μπάντα, είμαι επίσης μέλος και των ELYSIA, που είναι ένα Doom Metal project που έχουμε δημιουργήσει εγώ και ο σύζυγός μου. Αλλά σε αυτή τη φάση είναι κυρίως στούντιο project. Δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να το κάνουμε live ακόμα. Θα δούμε στο μέλλον βέβαια.
– Θα ήθελα να μου δώσεις ένα μίνι βιογραφικό των AEONIAN SORROW. Πώς ξεκίνησε, ποιοι είστε τώρα κτλ.
Gogo Melone: Oι AEONIAN SORROW ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ακόμα ζούσα στην Ελλάδα. Αρχικά ξεκίνησε ως δικό μου solo project μιας και εκείνη την εποχή δεν ήμουνα και πάρα πολύ ενεργή μουσικά, οπότε ήθελα να δοκιμάσω τις συνθετικές μου ικανότητες και γενικά να εκφραστώ μουσικά. Αλλά στην πορεία έγινε ολοκληρωμένη μπάντα. Εκείνη την περίοδο, εγώ συνέθετα τραγούδια για τον πρώτο δίσκο που ηχογραφούσαμε τότε, το «Into The Eternity A Moment We Are» και ήρθα σε επαφή με τον παραγωγό μας τον Saku Moilanen, ο οποίος είναι γνωστός παραγωγός εδώ στη Φιλανδία και έχει δουλέψει με πολλές μπάντες, όπως οι WOLFHEART, BEFORE THE DAWN κ.α. Μου πρότεινε λοιπόν, να με βοηθήσει με τις ηχογραφήσεις και με την παραγωγή του άλμπουμ, κάτι το οποίο δούλευα με πολύ ενέργεια και πάθος. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, προστέθηκαν κι άλλα μέλη στην μπάντα, με σκοπό να ολοκληρωθούν οι ηχογραφήσεις. Με κάποιους από αυτούς είμαστε από το ξεκίνημα μαζί, με κάποιους άλλους έχουν χωρίσει δρόμοι μας. Αλλά το τελικό line-up σήμερα είναι ο Taneli Jamsa στις κιθάρες και στη σύνθεση, ο Jukka Jauhiainen στη δεύτερη κιθάρα, ο Αχιλλέας Παπαγρηγορίου στα τύμπανα, ο Joel Notkonen στα φωνητικά και εγώ στα φωνητικά και στη σύνθεση.
– Ποιες είναι οι επιρροές σας ως μπάντα αλλά και προσωπικά οι δικές σου που φαντάζομαι ότι σε μεγάλο βαθμό θα συμπίπτουν μιας και μιλάμε ουσιαστικά για τη δική σου μπάντα.
Gogo Melone: Κυρίως κινούμαστε στον ατμοσφαιρικό Doom Metal ήχο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιρροές μας είναι μπάντες όπως οι MY DYING BRIDE, DRACONIAN, SWALLOW THE SUN. Αρκετά Doom Gothic ήχος.


– Μέχρι τώρα έχετε κυκλοφορήσει δύο ολοκληρωμένα άλμπουμ. Το «Into The Eternity A Moment We Are» το 2018 και το «Katara» το 2023. Τις συνθέσεις τις κάνεις εσύ ή ασχολούνται και τα υπόλοιπα μέλη;
Gogo Melone: Ναι, οι περισσότερες δημιουργίες μέχρι στιγμής είναι δικές μου αλλά βοηθάει πολύ και ο κιθαρίστας μας, Taneli Jamsa γιατί εγώ δεν γνωρίζω κιθάρα. Αλλά κατά βάση είναι δικές μου δημιουργίες. Βέβαια στο τελευταίο EP που ετοιμαζόμαστε να κυκλοφορήσουμε στις 31/3 με τίτλο «From The Shadows» έχουμε δουλέψει όλοι μαζί και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό καθώς μπήκαν πολλές ωραίες ιδέες οπότε ανυπομονούμε να το ακούσει ο κόσμος.
– Μεταξύ των δύο άλμπουμ εντοπίζεις συνθετικές ή θεματικές διαφορές; Νομίζω ως η βασική δημιουργός είσαι η καταλληλότερη να μας το πεις αυτό.
Gogo Melone: Το πρώτο άλμπουμ θα έλεγα ότι είχε έναν αρκετά Funeral Doom ήχος. Πολύ πιο αργές συνθέσεις, πολύ πιο ατμοσφαιρική μουσική γενικότερα. Νομίζω ότι στο δεύτερο, αρχίσαμε να εμπλουτίζουμε λίγο τον ήχο μας και να εντάσσουμε πιο διαφοροποιημένα κομμάτια. Κάποια είναι πιο αργά, κάποια είναι λίγο πιο γρήγορα. Όσο γρήγορα μπορεί να πάει η Doom Metal μουσική δηλαδή. Υπάρχουν κάποια όρια. Αλλά υπάρχουν διαφορές. Μου αρέσει όμως όλο αυτό που γίνεται γιατί δεν θέλω να μένουμε στα ίδια και στα ίδια. Νομίζω ότι και ο κόσμος κουράζεται με το να ακούει το ίδιο πράγμα. Τώρα και με το καινούργιο EP που ετοιμάσαμε, η διαφορά είναι ακόμα πιο έντονη. Γι’ αυτό και θέλω πάρα πολύ ο κόσμος να το ακούσει γιατί έχουμε εμπλουτίσει μάλλον τον ήχο μας με περισσότερα στοιχεία. Αλλά δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο για αυτό. Θέλω να το ακούσετε πρώτα!
– Να είναι έκπληξη δηλαδή! Ενδιαφέρον έχει και ο τίτλος. Πώς προέκυψε;
Gogo Melone: Ο τίτλος προέκυψε καθαρά λόγω της καταγωγής μου καθώς είμαι από τα Γιάννενα. Πάντα ήθελα να γράψω κάτι με βάση τις ρίζες μου. Αλλά δεν ήξερα πώς να το βάλω όλο αυτό μέσα στη μουσική που γράφω. Γιατί δεν είναι και πολύ εύκολο να παντρέψεις ελληνικά στοιχεία με αυτόν τον ήχο. Οπότε προσπάθησα όσο μπορώ να το φέρω με έναν τρόπο ώστε να ακούγεται πολύ ωραία, να είναι ευχάριστο, να μην μπερδεύει τα αυτιά των ανθρώπων που μας ακολουθούν. Και ο τίτλος προέκυψε από τα ταξίδια που έκανα για να πάω στο σπίτι να δω την οικογένειά μου και περνούσα κάθε φορά από την Κατάρα, ο παλιός δρόμος που χρησιμοποιούσαμε πριν γίνει η Εγνατία Οδός. Η διαδρομή είχε ένα doom ατμοσφαιρικό χαρακτήρα που έβγαινε από το τοπίο, τα βουνά, την ομίχλη. Μάλιστα, κάποιες περιοχές στην Κατάρα ήταν πολύ κοινές με τα δάση που έχουμε εδώ στη Φινλανδία, θεώρησα ότι θα ήταν πολύ ωραίο πάντρεμα των δύο χωρών. Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα. Από εκεί και πέρα, βέβαια, ήταν και ένα αφιερωματικός δίσκος για τον παππού και τη γιαγιά μου που έχουμε χάσει.

– Νομίζω ότι όλο αυτό που μου περιγράφεις αποτυπώνεται εξαιρετικά και στο εξώφυλλο του άλμπουμ. Μάλλον ήταν από τα πιο εύκολα εξώφυλλα που έχεις φτιάξει. Τουλάχιστον όσον αφορά την ιδέα.
Gogo Melone: Ναι, ισχύει. Βέβαια, η αρχική ιδέα ήταν άλλη για να είμαι ειλικρινής. Δεν είχα στο μυαλό μου να κάνω αυτό. Ήταν πολύ πιο απλοποιημένο το αρχικό σχέδιο. Αλλά μετά σκέφτηκα ότι δεν είναι πολύ αντιπροσωπευτικό με τη θεματική του άλμπουμ. Οπότε άλλαξε κατευθείαν η προσέγγιση και το τελικό εξώφυλλο βγήκε σε δύο ώρες.
– Ανέφερες πριν ότι ήθελες να παντρέψεις το Ελληνικό με το Φινλανδικό στοιχείο. Αλήθεια, πώς προέκυψε η μετακόμισή σου στη Φινλανδία;
Gogo Melone: Αρχικά μετακόμισα στην Ελβετία μιας και ο σύζυγός μου είναι από εκεί. Είναι μισός Ελβετός, μισός Φινλανδός. Τότε ζούσε στην Ελβετία. Οπότε αρχικά μετακόμισα εκεί για περίπου ένα χρόνο και έπειτα πήραμε την απόφαση και οι δύο να κάνουμε μία αλλαγή και να έρθουμε στη Φινλανδία αφού εκείνη την περίοδο συνεργαζόμασταν κυρίως με Φινλανδούς όσον αφορά τη μουσική. Οπότε πήραμε το ρίσκο να έρθουμε εδώ να δούμε τι μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερο. Δεν το έχουμε μετανιώσει. Μετράμε ήδη 2,5 χρόνια εδώ και μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε κάνει πολλά από αυτά που σχεδιάζαμε. Έχουμε δημιουργήσει το δικό μας μουσικό φεστιβάλ. Έχουμε γνωρίσει άπειρο κόσμο. Έχουμε κάνει καινούργιες συνεργασίες. Και τελικά ήταν πολύ σωστή η επιλογή μας. Απ’ ότι φαίνεται θα μείνουμε μόνιμα εδώ.
– Μου έδωσες ωραία πάσα με το φεστιβάλ. Μίλησε μου για αυτό.
Gogo Melone: Το φεστιβάλ ονομάζεται Bloodfest Finland και προς το παρόν είναι Indoor φεστιβάλ. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε και φέτος κάπου στα μέσα Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Αφορά τον Extreme Metal ήχο και παίζουν πολλές Φινλανδικές μπάντες. Κυρίως δίνουμε την ευκαιρία σε συγκροτήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να παίζουν συχνά. Γιατί υπάρχουν και πάρα πολλά φεστιβάλ εδώ που είναι πολύ μεγάλα και είναι πολύ δύσκολο να μπεις. Προσπαθούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε συγκροτήματα να εμφανιστούν, να παίξουν, να τους ακούσει ο κόσμος. Και φυσικά υπάρχουν και μεγάλες μπάντες οι οποίες είναι οι headliners. Πέρυσι, ας πούμε, είχαμε τους KAUNIS KUOLEMATON. Φέτος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα όλο το line-up αλλά το επόμενο διάστημα θα έχουμε ανακοινώσεις με δυνατά ονόματα.


– Σκέφτεστε να καλέσετε και συγκροτήματα από το εξωτερικό κάποια στιγμή; Από την Ελλάδα για παράδειγμα.
Gogo Melone: Αρχικά είχαμε την ιδέα να φωνάξουμε κάποια συγκροτήματα από Ελλάδα. Προς το παρόν παλεύουμε λίγο και εμείς με τα έξοδα γιατί είναι πολύ φρέσκο αυτό το φεστιβάλ, πολύ καινούργιο.Αλλά στο μέλλον, αν όλα πάνε καλά και συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα νούμερα και γενικά όλο το φεστιβάλ, θα φωνάξουμε περισσότερες μπάντες από άλλες χώρες και την Ελλάδα. Διότι το φιλανδικό κοινό έχει κουραστεί και αυτό να βλέπει τους δικούς του καλλιτέχνες μόνο. Τους αρέσουν πάρα πολύ να βλέπουν συγκροτήματα από άλλες χώρες. Οπότε είναι πολύ καλή ευκαιρία. Αν μας δοθεί δηλαδή η δυνατότητα.
– Πάντως η εικόνα που έχω για τη Φιλανδία είναι ότι η metal είναι κάτι σαν την παραδοσιακή τους μουσική. Ότι η metal είναι ένα από τα βασικά είδη μουσικής που ακούνε οι Φινλανδοί. Με βάση αυτό θέλω να μου πεις αν εντοπίζεις κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών ως προς το πώς βλέπουν τη metal οι δύο λαοί. Όχι τόσο οι ίδιοι οι μεταλλάδες αλλά γενικότερα η κοινωνία ή ακόμα και το κράτος.
Gogo Melone: Νομίζω ότι η metal μουσική στη Φινλανδία είναι όντως όπως το ανέφερες σαν την παραδοσιακή της μουσική. Δηλαδή κάθε πέτρα που σηκώνεις εδώ υπάρχει και ένας μεταλλάς από κάτω ο οποίος μπορεί να παίζει σε πέντε διαφορετικά συγκροτήματα. Είναι πολύ ωραίο όλο αυτό γενικά. Και η μουσική γενικότερα στη ζωή τους έχει μπει από πολύ μικρή ηλικία. Κάνουν μαθήματα μουσικής στο σχολείο από πολύ μικρή ηλικία και τελικά καταλήγει ο κάθε ένας να παίζει 3-4 όργανα. Οι βασικές διαφορές που τουλάχιστον εγώ έχω παρατηρήσει μέχρι στιγμής σε σχέση με τη metal σκηνή στην Ελλάδα είναι το ότι λόγω το ότι ο χειμώνας εδώ είναι πολύ βαρύς και υπάρχει και αρκετό σκοτάδι, η μουσική τους είναι πολύ ατμοσφαιρική. Πολύ μελωδική. Θα την χαρακτήριζα πονεμένη με κάποιο τρόπο. Αλλά ακούγεται ευχάριστα όλο αυτό. Εννοείται βέβαια ότι και οι Έλληνες μουσικοί γράφουν εξαιρετική μουσική.
– Ναι, έχουμε κι εμείς αρκετά καλή metal σκηνή και με μπάντες που είναι παγκοσμίως γνωστές. Υπάρχει όμως διαφορά στην ευκολία ή δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τη Metal μουσική στις δύο χώρες;
Gogo Melone: Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται με τη Metal μουσική εδώ στη Φιλανδία δεν ασχολούνται και τόσο με σκοπό να κάνουν τη μουσική τους επάγγελμα ή γενικότερα να ακουστούν. Οι περισσότεροι το κάνουν καθαρά και μόνο για να έχουν κάποιο χόμπι. Δηλαδή θα δεις πολλούς που όντως παίζουν σε 5-6 συγκροτήματα και κάνουν live και με τις 5-6 μπάντες. Αρκετοί από αυτούς έχουν δικούς τους χώρους τους οποίους πληρώνουν με το μήνα για να κάνουν πρόβες αλλά όχι μόνο για τις πρόβες. Πολλοί πηγαίνουν και αράζουν εκεί πίνουν τις μπίρες τους και συζητάνε. Υπάρχουν όμως και χρηματοδοτικά προγράμματα που βοηθάνε τις νέες μπάντες. Είτε κρατικά είτε ιδιωτικά. Βέβαια χρειάζεται προσπάθεια και να δείξει η κάθε μπάντα τη δουλειά της ώστε να λάβει αυτή τη χρηματοδότηση. Πρέπει να έχεις κάνει ένα όνομα αρχικά, να έχεις να παρουσιάσεις κάποιο υλικό. Και τελικά σου χρηματοδοτούν μόνο τη δημιουργία του άλμπουμ. Όχι προωθητικό υλικό, merch κτλ. Γενικά, είναι λίγο πιο ευαισθητοποιημένοι με το θέμα της μουσικής.
– Η σημερινή συνέντευξη γίνεται και με αφορμή της Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου). Θέλω να μου πεις αν εσύ αντιμετώπισες κάποια προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείσαι με τη μουσική. Αν έκλεισαν πόρτες ή γενικά αν είχες θέματα.
Gogo Melone: Όχι, θεωρώ τον εαυτό μου πάρα πολύ τυχερό σε όλο αυτό το κομμάτι. Έχω ακούσει πολύ άσχημες ιστορίες από άλλα κορίτσια, τα οποία είναι τραγουδίστριες ή πιανίστριες ή γενικότερα ασχολούνται με τη μουσική. Ευτυχώς ήμουν πολύ τυχερή σε όλο αυτό. Δεν ένιωσα ποτέ ότι δεν με σέβονται εξαιτίας του φύλου μου ή ότι δεν ανοίγουν οι πόρτες εύκολα εξαιτίας αυτού. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με το χαρακτήρα μου ή με το ταλέντο μου ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν ένιωσα ποτέ κάποιο περίεργο vibe πάνω στη μουσική. Έχω συνεργαστεί με πολύ ωραίους ανθρώπους, έχουμε δουλέψει σε δικές τους ιδέες, σε δικές μου ιδέες. Ήταν όλα πολύ ήρεμα, όπως θα έπρεπε να είναι σε κάθε περίπτωση κατά τη γνώμη μου.
– Θεωρείς ότι πλέον είναι καλύτερα τα πράγματα; Βλέπουμε πολλές γυναίκες σε συγκροτήματα και όχι μόνο ως τραγουδίστριες αλλά και σε άλλα πόστα. Θεωρείς ότι πλέον έχει ξεπεραστεί αυτό το θέμα;
Gogo Melone: Θα έλεγα πως όχι.Ακόμα υπάρχουν περίεργες καταστάσεις. Ακόμα νομίζω ότι οι γυναίκες λαμβάνουν αυτή τη σεξιστική συμπεριφορά. Αλλά νομίζω ότι όλα διορθώνονται, με κάποιο τρόπο όλα λύνονται με το να δείξεις το ποιος είσαι, να δείξεις τη δουλειά σου, να κρατήσεις ένα χαρακτήρα. Δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με το τι λέει ο καθένας για σένα και γενικότερα να το αφήνεις όλο αυτό να σε επηρεάζει. Ούτε χρειάζεται να απαντάς, δηλαδή να σε πιάνει το πείσμα και να απαντάς για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται όλο αυτό. Εστίασε στη δουλειά σου, εστίασε σε αυτό που είσαι και αυτό που θέλεις να δείξεις και από εκεί και πέρα δυστυχώς ξέρουμε ότι ο κόσμος θα μιλάει πάντα, όλο και κάποιος θα υπάρχει να σε σχολιάζει, οπότε keep going και όλα θα γίνουν.

– Εσύ πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο είδος, με το Doom Metal?
Gogo Melone: Ήμουνα πολύ φαν γενικά εκείνη την περίοδο και ακόμα εξακολουθώ να είμαι. Δηλαδή άκουγα πάρα πολύ Doom metal μουσική. MY DYING BRIDE, ANATHEMA, SWALLOW THE SUN, DRACONIAN. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το είδος μουσικής. Αρχικά ήθελα να γράψω κάτι ατμοσφαιρικό και έτυχε να καταλήξω σε αυτό το είδος και νομίζω ότι ήταν σωστή επιλογή γιατί μου ταιριάζει.
– Κλείνοντας θα ήθελα να μου πεις ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια. Αναφερθήκαμε ήδη στο EP που θα κυκλοφορήσει στις 31 Μαρτίου και στο φεστιβάλ που θα γίνει τον Μάιο. Περιμένουμε κάτι άλλο από τους AEONIAN SORROW;
Gogo Melone: Ναι, ετοιμάζεται η δεύτερη, στην ουσία, περιοδεία με τους MARIANAS REST. Κάναμε μία πρώτη δεκαήμερη περιοδεία τον Νοέμβριο που μας πέρασε και επειδή πήγε πάρα πολύ καλά και υπήρχε ζήτηση, τώρα ετοιμάζεται ένα δεύτερο σκέλος το οποίο απ’ ότι έχω ακούσει θα γίνει κι αυτό μάλλον Νοέμβριο ή αρχές Δεκεμβρίου. Ακόμα δεν έχουμε ενημερωθεί για όλες τις ημερομηνίες και το πού ακριβώς θα παίξουμε. Δεν ξέρουμε κι εμείς τι οργανώνεται. Αλλά αυτό είναι το πλάνο που ξέρουμε μέχρι τώρα. Το γραφείο με το οποίο συνεργαζόμαστε, το Darkmoon Events κλείνει γενικότερα διάφορα live, είναι σε διάφορες συζητήσεις και για φεστιβάλ το 2026 και για διάφορα αλλά μεμονωμένα live που θα έρθουν. Όλα αυτά κυρίως τα ανεβάζουμε στα social media οπότε ο κόσμος μπορεί να βλέπει τι έρχεται.
– Αλήθεια, στην Ελλάδα γιατί δεν έχετε έρθει ακόμα;
Gogo Melone: Η αλήθεια είναι ότι θέλουμε πάρα πολύ να έρθουμε. Απλά νομίζω ότι είμαστε λίγο ακριβοί. Η Φινλανδία γενικά είναι αρκετά ακριβός προορισμός. Νομίζω ότι για τους Έλληνες είναι πολύ δύσκολο να αναλάβουν αεροπορικά εισιτήρια για εμάς προς το παρόν. Δεν ξέρω. Θέλω να πιστεύω ότι ο λόγος που δεν έχουμε έρθει είναι αυτός, δηλαδή καθαρά το budget. Έχουμε υπάρξει αρκετές φορές συζητήσεις αλλά δεν έχουμε φτάσει ποτέ στη συμφωνία για να παίξουμε για οικονομικούς λόγους. Βέβαια το καταλαβαίνω όλο αυτό. Ελπίζω στο μέλλον να προκύψει κάτι, κάποιο φεστιβάλ, οτιδήποτε, για να μπορέσουμε να εμφανιστούμε εκεί, γιατί ξέρω ότι έχουμε κόσμο που θέλει να μας δει.
– Γωγώ, σε ευχαριστώ και πάλι για την κουβέντα μας. Ήταν μεγάλη μου τιμή και χαρά.
Gogo Melone: Και εγώ ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να τα πούμε και από κοντά κάποια στιγμή είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Συνέντευξη: Κώστας Μπουντούκος
Απομαγνητοφώνηση: Κώστας Μπουντούκος
Επιμέλεια Εξωφύλλου:
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Συνέντευξης: Κώστας Μπουντούκος
Ημερομηνία: 20 Φεβρουαρίου 2025
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: AEONIAN SORROW – Επίσημη Σελίδα
Copyright © 2025 by THEGALLERY.GR