Terzij De Horde – In One Of These, I Am Your Enemy

You are currently viewing Terzij De Horde – In One Of These, I Am Your Enemy

Χρονολογία: 2022
Συνολική Διάρκεια: 29:35
Εταιρεία: Consouling Sounds

Επτά χρόνια πέρασαν από την κυκλοφορία του «Self», τελευταίου χρονικά δίσκου που κυκλοφόρησε το κουιντέτο από την Ουτρέχτη. Και όσο είχε περάσει  σχετικά απαρατήρητο από τα αυτιά μου (σ.σ. κακώς! Να τα λέμε κι αυτά!), τόσο πιο ενδιαφέρον ακούστηκε μετά και την ακρόαση του «In One Of These, I Am Your Enemy», μιας και πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της Ολλανδικής extreme σκηνής που μας έδωσε πολλές κι ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες από μπάντες όπως οι FREJA, FLUISTERAARS, LASTER, WITTE WIEVEN και SVARTVIT μεταξύ άλλων. Ακόμη και η ονομασία τους αντλεί την έμπνευση από το ποίημα «Einde» του Ολλανδού ποιητή Hendrik Marsman (1899-1940), κυριότερου εξπρεσιονιστή (σ.σ. πρώην βιταλιστή) και από τους πιο διάσημους Ολλανδούς ποιητές. Από τα αγαπημένα επαναλαμβανόμενα θέματά του ήταν ο θάνατος σαν μεταφορά της ήττας στη ζωή καθώς και η επικριτική του στάση απέναντι στην προπολεμική κοινωνία της Ολλανδίας  με χαρακτηριστικότερη τη φράση , «Η Ολλανδία είναι και παραμένει ένα μαρτύριο. Όποιος πατάει σε τούτο το χώμα, ανοίγει το δρόμο του στη λάσπη».

Καλή κι αρκούντως διδακτική η ποίηση και συνυφασμένη με τη θεματολογία, αλλά ας δούμε και με το μουσικό τομέα τι γίνεται. Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι η διάρκεια του δίσκου. Ούτε καν μισή ώρα ,θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως EP, πλήν όμως πρόκειται για κανονική full κυκλοφορία. Αμέσως έρχονται στο νου αναπόφευκτοι συνειρμοί με το «Reign In Blood» μόνο όμως ως προς τη διάρκεια κι όχι τη μουσική κατεύθυνση, της οποίας η βάση είναι το Black Metal διανθισμένο με ατμοσφαιρικά, post και αρκούντως thrash-ίζοντα riffs. Το εισαγωγικό και πιο σύντομο σε διάρκεια «Cheiron» λειτουργεί σαν πολύ καλό ορεκτικό, σύντομο, δυναμικό, καλπάζον καθώς στο ομώνυμο τραγούδι που ακολουθεί κάνει την εμφάνισή του το μελωδικό σουηδικό Death Metal, όχι όμως τόσο αυτό των AT THE GATES αλλά περισσότερο ακολουθώντας κάποιες Hardcore φόρμες.

      Το σχεδόν 14-λεπτο «Precipice» που κλείνει το δίσκο ξεκινάει με αργό τέμπο, υπνωτιστικό σχεδον, πλαισιωμένο από τα ουρλιαχτά του Joost Vervoort για να συνεχίσει με το χαρακτηριστικό κιθαριστικό tremolo και τα καλπάζοντα thrash riffs να συνδιαλέγονται με το στιβαρό rhythm section. Οι TERZIJ DE HORDE κατορθώνουν να βρούν τη μέση οδό ανάμεσα στο μυστήριο, την οδύνη, τη μελαγχολία, με τις μεγάλες συνθέσεις να δίνουν το απαραίτητο πλάτος και βάθος χωρίς να γίνονται στριφνοί και ορθόδοξοι , χωρίς ταυτόχρονα να χάνουν σε ατμόσφαιρα σε συνδυασμό μάλιστα και με το τόσο επικό, όσο και συμβολικό, σημειολογικό εξώφυλλο του δίσκου που μπορείς να κοιτάς για ώρες. Η μικρή του διάρκεια βοηθάει τον ακροατή να πατήσει ξανά το replay, όχι για να μπορέσει να καταλάβει και να αφουγκραστεί το τι μόλις άκουσε αλλά γιατί πραγματικά θέλει να ξανανιώσει το «In One Of These, I Am Your Enemy», ίσως και ελαφρά απογοητευμένος από τη σύντομη ακουστική εμπειρία…..

Και σ’όλα τα μέρη
|αντηχεί φοβισμένα, αντιληπτά
με τις αιώνιες συμφορές που φέρει,
του ύδατος η λαλιά.

Βαθμολογία: 7/10
Συντάκτης: Δήμος Καραδήμος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: TERZIJ DE HORDE – Σελίδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση