Sleep Token – Take Me Back To Eden

You are currently viewing Sleep Token – Take Me Back To Eden

Χρονολογία: 2023
Συνολική Διάρκεια: 63:00
Εταιρεία: Spinefarm Records

Τι μπορείς να ανεχτείς στο Rock/Metal σου για να ακούσεις κάτι διαφορετικό και φρέσκο; Ηλεκτρονική μουσική; Indie ηχοτόπια; Σκοτεινή Pop; RnΒ; Trap beats; Εάν όλα αυτά δεν σου έχουν προκαλέσει αναφυλαξία και τάσεις για φυγή, τότε καλώς ήρθες στο ονειρικό κόσμο των SLEEP TOKEN. Η μπάντα από το Λονδίνο, ξεκίνησε πριν κάμποσα χρόνια παίζοντας ένα εναλλακτικό Metal συνδυάζοντας στοιχεία από Alternative/Indie Rock με Djent κιθάρες όπως αυτές καθιερώθηκαν από τους μάστορες του είδους, MESHUGGAH.

Δουλειά με δουλειά, οι Βρεττανοί άρχιζαν να εμπλουτίζουν τη μουσική τους με διάφορα ετερόκλητα στοιχεία, αποκτώντας έτσι και ένα αρκετά ετερόκλητο μουσικό κοινό, που κατά πλειοψηφία του όμως προέρχονταν από τον Rock/Metal χώρο. Και ενώ διάφοροι οπαδοί και μη, μάχονται διαδικτυακά για τον εάν το συγκρότημα είναι Metal ή όχι, το έξυπνο marketing των SLEEP TOKEN και η χρήση της μουσικής τους στα social media, τους βοηθά να κάνουν το μεγάλο μπαμ με sold out περιοδείες σε Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία.

Με το νέο τους άλμπουμ «Take Me Back To Eden», η μπάντα πάει τον ήχο ένα βήμα παραπέρα και μας παρουσιάζει συνάμα και την πιο ακραία πλευρά τους αλλά και την πιο πειραματική. Και το κάνουν με τρομερή επιτυχία. Ακούγοντας τα τραγούδια μεμονωμένα, σίγουρα μπορεί να φανεί σε κάποιον ότι η μουσική των Άγγλων είναι ένας αχταρμάς, αλλά εάν αφιερώσει λίγη ώρα να ακούσει τον δίσκο στην ολομέλειά του, θα δει πόσο όμορφα εναρμονίζονται όλες αυτές οι διαφορετικές επιρροές.

Στην ουσία μιλάμε για ένα μουσικό ταξίδι, από σκοτεινή Pop και RnB και ελεγειακά πιάνο σημεία, σε οργισμένα Metal ξεσπάσματα μέχρι 90ς Alternative Rock μελωδίες και 80ς power ballads! Μια μουσική θύελλα που συνοδεύει ιδανικά τους στίχους γύρω από τη θυελλώδη σχέση ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες της μυστήριας ιστορίας που ξεκίνησε με το «Sundowning» του 2019 και ολοκληρώνεται με το «Take Me Back To Eden». Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που οι τελευταίες νότες του «Euclid» που κλείνει το δίσκο είναι οι ίδιες με αυτές του «The Night Does Not Belong To God»,το πρώτο κομμάτι από το ντεμπούτο τους.

Αυτό λοιπόν το μουσικό μίγμα σε συνδυασμό με τις ενδιαφέρουσες δομές των κομματιών οι οποίες δεν ακολουθούν το σύνηθες κουπλέ-ρεφραίν αλλά και τις διαφορετικές διάρκειες που κυμαίνονται από 3 ½ εώς 8 ½ λεπτά, είναι νομίζω αρκετά για να απαντήσουν στο ερώτημα τι ακριβώς παίζουν οι SLEEP TOKEN. Θαρρώ πως δεν υπάρχει καλύτερος όρος από το Progressive για να περιγράψει αυτό ακριβώς που κάνουν η αινιγματική φιγούρα του τραγουδιστή και ηγέτη της μπάντας, Vessel, και της παρέας του.

Αν και μεγάλος οπαδός του «Sundowing», πιστεύω πως αυτός ο νέος δίσκος είναι ο πιο ολοκληρωμένος και ο πιο πολυποίκιλος. Πέρα από τα διαφορετικά είδη που αναμειγνύουν στη μουσική τους οι SLEEP TOKEN, θα συναντήσουμε για πρώτη φορά σε σχέση με το παρελθόν τους πιο εκτενής χρήση ακραίων φωνητικών, τον Vessel σχεδόν να ραπάρει αλλά και ένα πολύ όμορφο σόλο στην κιθάρα στο «Summoning», που προσθέτουν ένα ακόμα επίπεδο στην ποικιλομορφία αυτού του άλμπουμ.

Συνοψίζοντας, το «Take Me Back Eden» είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι σε ένα πολυεπίπεδο μουσικό τοπίο, το οποίο σε κάνει συνεχώς να προσπαθείς να μαντέψεις τι θα ακολουθήσει. Έτσι σου προσφέρει μια πλούσια σε συναισθήματα και καθηλωτική εμπειρία, με τα σαγηνευτικά φωνητικά του Vessel πάνω από τις ιδιαίτερες συνθέσεις του δίσκου, να αναδεικνύουν την εξέλιξη του συγκροτήματος και την καλλιτεχνική του μαεστρία. Οι Άγγλοι, δείχνουν ότι έχουν όραμα και συνεχίζουν να υφαίνουν τον μυστηριώδες τους κόσμο, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε τι άλλο μπορεί να ακολουθήσει.

Βαθμολογία: 8,5/10
Συντάκτης: Δημήτρης Μπενετάτος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: SLEEP TOKEN – Σελίδα Συγκροτήματος

Αφήστε μια απάντηση