Ανταπόκριση: Paradise Lost, On Thorns I Lay (Fuzz Club, Αθήνα, Ελλάδα – 10/12/2023)

You are currently viewing Ανταπόκριση: Paradise Lost, On Thorns I Lay (Fuzz Club, Αθήνα, Ελλάδα – 10/12/2023)

Συναυλία: Paradise Lost, On Thorns I Lay
Μέρος: Fuzz Club, Αθήνα, Ελλάδα
Ημερομηνία: 10 Δεκεμβρίου 2023
Ανταπόκριση: Κώστας Μπουντούκος
Φωτογραφίες: Εβελίνα Γερακίτη
Βίντεο: Αλέξανδρος Σουλτάτος

Ξανά και ξανά και ξανά…και ξανά! Όσες φορές και να έρθουν οι PARADISE LOST  ο κόσμος θα είναι εκεί να κάνει sold out. Ειδικά για μια τόσο ιδιαίτερη περιοδεία αφού γίνεται στα πλαίσια των 30 χρόνων από την κυκλοφορία ενός εμβληματικού άλμπουμ, του «Icon». Όχι μόνο για τον Nick Holmes και την παρέα του αλλά για τη Doom Metal συνολικά. Γι’ αυτό και δεν μου έκανε εντύπωση η τεράστια ουρά που αντίκρισα έξω από το Fuzz όταν έφτασα γύρω στις 20:15 και μάλιστα υπό βροχή (πόσο ιδανικό σκηνικό!!).

ON THORNS I LAY: Ιδανικό fit για τη βραδιά ήταν οι Αθηναίοι ON THORNS I LAY, βετεράνοι πλέον, με το νέο, ομώνυμο άλμπουμ στη φαρέτρα τους. Ένα άλμπουμ με 6 εξαιρετικές συνθέσεις, σίγουρα από τα καλύτερα της χρονιάς που φεύγει σε μερικές ημέρες. Από τις 20:30 και για περίπου τρία τέταρτα έδωσαν μία μοναδική παράσταση, μυσταγωγική, γεμάτη, απολύτως ταιριαστή στο κλίμα της βραδιάς.

Όσο τυχεροί ήμασταν εμείς που τους απολαύσαμε, άλλο τόσο τυχεροί ήταν και οι ON THORNS I LAY γιατί τους δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουν τη νέα τους δουλειά μπροστά σε ένα κατάμεστο Fuzz και με ένα κοινό απολύτως δεκτικό στο είδος μουσικής που παίζουν και κουμπώνει απόλυτα με τους PARADISE LOST. Ο Πέτρος Μηλιάδης λιγομίλητος αλλά καθηλωτικός και όλοι τους σε φουλ φόρμα. Και πως να μην είναι άλλωστε όταν βρίσκονται εν μέσω μιας μίνι, άτυπης περιοδείας που τους έχει ζεστάνει για τα καλά.

Ένα μπράβο τόσο στον ηχολήπτη για τον εξαιρετικό ήχο όσο και στον υπεύθυνο για τα φωτορυθμικά  που ανέβασαν το επίπεδο της συνολικής εμπειρίας για τους θεατές. Την τιμητική του είχε φυσικά το νέο άλμπουμ το οποίο άνοιξε και έκλεισε τη συναυλία με τα «Fallen From Grace» και «Thorns Of Fire» αλλά και το «Newborn Skies». Η αλήθεια είναι ότι μου έλειψε το αγαπημένο μου «Crestfallen» αλλά δεν πειράζει…next time!

Setlist

 1. Fallen From Grace
 2. Newborn Skies
 3. Misos
 4. The Song Of The Sirens
 5. Olethros Part I
 6. Erevos
 7. Thorns Of Fire

PARADISE LOST: Μετά το απαραίτητο διάλειμμα, στις 22:45 τα φώτα χαμήλωσαν, το έρεβος τύλιξε το venue, ο καιρός έξω θύμιζε Λονδίνο και οι PARADISE LOST βγήκαν στη σκηνή κάτω από επευφημίες και υπό τους ήχους του «Deus Misereatur», το outro του «Icon». Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό, το setlist περιλάβανε το σύνολο του «Icon» και μάλιστα με τη σειρά που τα τραγούδια ήταν στο άλμπουμ.

Οπότε η αρχή έγινε με το θρυλικό «Embers Fire», ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος για να ακολουθήσουν και άλλοι ύμνοι όπως το «Remembrance», «Colossal Rains», «Weeping Words» και το προσωπικό αγαπημένο «True Belief» το οποίο συνοδεύτηκε από το δυνατότερο sing along. Το συγκινητικό «Christendom» (με προβληματικό ήχο) έκλεισε το πρώτο μέρος του σετ για να ακολουθήσει το καθιερωμένο encore με το «Sweetness» ολοκληρώνοντας το «Icon».

Τα επόμενα τρία κόντεψαν να γκρεμίσουν το Fuzz. Πρώτα το ισοπεδωτικό «Pity The Sadness» από το «Shades Of God», στη συνέχεια το σκοτεινό και ερεβώδες «No Hope In Sight» και τέλος το πιο ρυθμικό και χαρούμενο (όσο γίνεται για PL) «Ghosts» από το «Obsidian». Η εμφάνιση του συγκροτήματος ήταν αυτή που έπρεπε. Αψεγάδιαστο παίξιμο, αρκετά καλά τα φωνητικά του Holmes, αδιάφορα και τουλάχιστον για μένα ακατάληπτα (δεν βοηθούσε ότι καθόμουν εντελώς πίσω στον εξώστη) κάποια από τα αστειάκια που έκανε ανάμεσα στα τραγούδια και φυσικά η μόνιμη γκρίνια που ακούω σε συναυλίες των PARADISE LOST σχετικά με τη διάρκεια των συναυλιών τους.

Setlist

 1. Embers Fire
 2. Remembrance
 3. Forging Sympathy
 4. Joys Of The Emptiness
 5. Dying Freedom
 6. Widow
 7. Colossal Rains
 8. Weeping Words
 9. Poison
 10. True Belief
 11. Shallow Seasons
 12. Christendom
 13. Sweetness
 14. Pity The Sadness
 15. No Hope In Sight
 16. Ghosts

Ό,τι και να λέμε πάντως, οι PARADISE LOST έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό δέσιμο με το ελληνικό κοινό με αποτέλεσμα όσες φορές και να έρθουν, ο κόσμος να είναι εκεί, να φωνάζει και να χτυπιέται. Όταν μάλιστα η αφορμή είναι τα γενέθλια για τα πρώτα -άντα του αριστουργήματος «Icon», καταλαβαίνει εύκολα κανείς γιατί οι συναυλίες σε Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη έγιναν sold out. Το συγκρότημα είναι σε μια εξαιρετική συναυλιακή φάση και έχει ξεπεράσει τα όποια προβλήματα του παρελθόντος Μήπως να βάζαμε μια μερούλα ακόμα τελικά; Το έχουμε πρόσφατο το παράδειγμα άλλωστε…

Σχεδιασμός και Επιμέλεια Ανταπόκρισης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Διαδικτυακοί Σύνδεσμοι: PARADISE LOST – Επίσημη Σελίδα
ON THORNS I LAY – Επίσημη Σελίδα
Copyright © 2023 by THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση