Kreator – Hate Uber Alles

You are currently viewing Kreator – Hate Uber Alles

Χρονολογία: 2022
Συνολική Διάρκεια: 46:16
Εταιρεία: Nuclear Blast

Πέρασαν ήδη πέντε χρόνια από την τελευταία στούντιο δουλειά των ιδιαιτέρως αγαπημένων στο ελληνικό κοινό Γερμανών thrashers KREATOR. Το «God Of Violence» που είχε κυκλοφορήσει τότε, είναι ίσως το πιο επιτυχημένο, εμπορικά τουλάχιστον άλμπουμ τους, κάτι που ανέβαζε περισσότερο τον πήχη αλλά και τις προσδοκίες μας για το μέλλον. Η ώρα για τον διάδοχό του έφτασε και το 15ο άλμπουμ τους με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Hate Uber Alles» είναι εδώ.

Η εισαγωγή στην αρχή κινεί ήδη το ενδιαφέρον καθώς τιτλοφορείται «Sergio Corbucci Is Dead», μία περιττή υπενθύμιση, καθώς ο εν λόγω σκηνοθέτης έχει αποβιώσει από το 1990, το στυλ της όμως, τύπου σπαγγέτι/γουέστερν, παραπέμπει σε σύνθεση του επίσης Ιταλού Ennio Morricone οπότε αν μη τι άλλο τραβάει την προσοχή.

Το ομώνυμο τραγούδι που μπαίνει αμέσως μετά είναι μια κλασική σύνθεση KREATOR, από αυτές που ξέρουμε από παλιά και αγαπάμε σφόδρα, οπότε λέμε, καλά ξεκινάμε. Η συνέχεια είναι ανάλογη σε γκάζια με το «Killer Of Jesus», δεν ξέρω για ποιόν λέει καθώς δεν τον κατονομάζει, αλλά κάπου πάει το μυαλό μου …. Στο «Crush The Tyrants», πέφτουν λίγο οι ταχύτητες αλλά η δύναμη παραμένει.

Στη συνέχεια η μπάντα δείχνει μια διάθεση πειραματισμού ίσως, αλλά πολύ περισσότερο θα έλεγα μια αναφορά στις επιρροές και τις ρίζες τους, καθώς τα «Strongest Of The Strong», «Become Immortal» και «Become Immortal» είναι καθαρά heavy metal κομμάτια περασμένα από τον μύλο των Γερμανών, ειδικά το δεύτερο ή το τρίτο θα το είχαν γράψει σίγουρα π.χ. οι ACCEPT αν αποφάσιζαν να βαρύνουν και να πάνε προς το thrash. Δε μας χαλάει, όπως λέμε τελευταία, «Αυτά καλό είναι να γίνονται» !

Το «Conquer And Destroy» είναι ιδιαίτερα μελωδικό για KREATOR και πειραματικό θα έλεγα, βγαλμένο από τις σκοτεινές για τη μπάντα εποχές της δεκαετίας του ’90. Ωστόσο η ωραία δουλειά στις κιθάρες, το σταθερό του τέμπο και τα αποφασιστικά φωνητικά του Mille το κάνουν ιδιαίτερα ευχάριστο, μια διαφορετική εκδοχή της μπάντας στο σήμερα. Το «Midnight Sun» είναι άλλη μια παρόμοια περίπτωση καθώς περιλαμβάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της μπάντας γυναικεία φωνητικά, με τη συμμετοχή της new wave/pop καλλιτέχνιδας Sofia Portanet, αρκετά διαφορετικό, παίζει να το είχαν σε κάποιο συρτάρι από την εποχή του «Endorama» και το ξέθαψαν πρόσφατα.

Στο «Demonic Future» η ισορροπία επανέρχεται, αλλά όχι για πολύ, καθώς στο «Pride Comes Before The Fall» διαταράσσεται και πάλι. Όχι, αυτά τα δύο κομμάτια δε μου λένε κάτι ιδιαίτερο, οπότε προχωράμε στο τελευταίο, το Dying Planet» που είναι συνεργασία όπως λέει ο Mille με τον καινούργιο μπασίστα της μπάντας, τον Frédéric Leclercq (ex-Dragonforce, Sinsaenum). Διαρκεί επτά λεπτά, δεν ξέρω γιατί, θεωρώ ότι αν ήταν λίγο μικρότερο δεν θα προλάβαινε να κουράσει.

Καθώς λοιπόν τελείωσε η πολλοστή ακρόαση του δίσκου των αγαπημένων μας ηγετών του Γερμανικού Thrash Metal Big 4 – μη ρωτήσετε ποιοι είναι οι άλλοι τρεις – μπορώ να πω ότι είμαι στην ευχάριστη θέση να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου από το συνολικό αποτέλεσμα. Είναι ένας δίσκος αντάξιος της μεγάλης ιστορίας το συγκροτήματος, κάτι καθόλου εύκολο μετά από 40 χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα με πολλά καλά κομμάτια, πειραματισμούς που δεν ξεφεύγουν από τα όρια που οι ίδιοι έχουν θέσει και το πιο βασικό, όλοι είναι σε μεγάλες φόρμες. Ο Mille τα δίνει όλα στη φωνή, τα ντραμς του επίσης «αρχαίου» Ventor είναι συμπαγή και δυνατά με πολύ καλό ήχο, ενώ και οι κιθάρες του Sami Yli-Sirniö (ex-WALTARI) που είναι ήδη δέκα χρόνια στη μπάντα δίνουν τη φρεσκάδα που χρειάζεται για να σταθούν οι συνθέσεις στο υψηλό επίπεδο που όλοι περιμένουμε και απαιτούμε.

Αδύναμες, ή «άτυχες» στιγμές πάντα θα υπάρχουν, όμως η δύναμη και η αγριάδα τους είναι πάντα εδώ μαζί με πολλές δυνατές συνθέσεις που καθιστούν τον δίσκο σημαντικό για το χώρο και φυσικά απαραίτητο για τους φίλους του ιστορικού συγκροτήματος.

Βαθμολογία: 7/10
Συντάκτης: Αντώνης Λιβάνιος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: KREATOR – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση