Immolation – Acts Of Gods

You are currently viewing Immolation – Acts Of Gods

Χρονολογία: 2022
Συνολική Διάρκεια: 52:15
Εταιρεία: Nuclear Blast

Οι IMMOLATION αποτελούν μία από τις ελάχιστες μπάντες, από τη φουρνιά των Death Metal γιγάντων των αρχών της δεκαετίας του’ 90, που συνεχίζουν ακάθεκτοι και σταθεροί με αρκετά καλούς δίσκους ακόμα και μετά από τριάντα χρόνια καριέρας. Ένα συγκρότημα που στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 είχε ένα μυθικό όνομα, λόγω του τεράστιου ντεμπούτου «Dawn of Possession», αλλά και της γενικότερης στάσης τους, καθώς δεν έδιναν συνεντεύξεις και ήταν απίθανο να βρεις κυκλοφορία τους. Οπότε, όταν το 1996 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ «Here In After», ένιωθα ότι ήταν όνειρο το ότι κράταγα στα χέρια μου τον νέο τους δίσκο. Μετά την συγκεκριμένη κυκλοφορία, οι Αμερικάνοι ευτυχώς άλλαξαν την στάση τους, έγιναν πιο προσιτοί και επαγγελματίες, ενώ άρχισαν ανά δύο με τρία χρόνια να μας παρουσιάζουν νέες δισκογραφικές δουλειές, γιγαντώνοντας το όνομά τους μέσα στα επόμενα χρόνια…

Φτάνουμε λοιπόν στη φετινή χρονιά, πέντε έτη μετά το τρομερό άλμπουμ «Atonement», για να έχουμε στην διάθεσή μας το νέο άλμπουμ των IMMOLATION με τίτλο «Acts of God». Με το που ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη κυκλοφορία, η αγωνία ήταν στα ύψη, όπως και οι προσδοκίες, οι οποίες ενισχύθηκαν από το πανέμορφο εξώφυλλο το οποίο παραπέμπει στο κλασσικό «Dawn of Possession» και στα δύο πρώτα single «Apostle» και «The Age of No Light». Όμορφα και υποσχόμενα όλα αυτά, αλλά το στοιχείο το οποίο με προβλημάτισε ήταν τόσο η παρουσία δεκαπέντε συνθέσεων, όσο και η συνολική διάρκεια του άλμπουμ. Μιας και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το ύφος των IMMOLATION και το ευκολότερο στ’ αυτί, τα 53 λεπτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Με τις πρώτες δύο με τρεις ακροάσεις δεν θα έλεγα ότι ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα. Ίσως να έφταιγαν και οι υψηλές προσδοκίες που είχα, όμως συνέχισα σε καθημερινή βάση να ακούω το άλμπουμ, ώστε να έχω μία πιο εμπεριστατωμένη τελική άποψη. Σίγουρα όλα τα κλασσικά στοιχεία του γνωστού, ιδιαίτερου και βλάσφημου Death Metal ήχου του συγκροτήματος είναι για άλλη μία φορά παρόντα, όπως τα διεστραμμένα ριφς, οι αργοί ρυθμοί με τα ξεσπάσματα και το groove (συνοδευόμενα από Black και Doom Metal στοιχεία), αλλά και η μουντή παραγωγή και η απόκοσμη ατμόσφαιρα. Μία ατμόσφαιρα η οποία θα μπορούσε να δώσει στο «Acts Of Gods» τον τίτλο του πιο σκοτεινού άλμπουμ στην καριέρα του συγκροτήματος.

Όμως ακόμα και μετά από αρκετές ακροάσεις, υπήρχε ένα συναίσθημα μέσα μου ότι κάτι λείπει, χωρίς να μπορώ να καταλήξω σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για την ποιότητα του δίσκου. Μάλιστα έφτασα στο σημείο να χωρίσω την ακρόαση του δίσκου σε δύο μέρη, ακούγοντας τα οκτώ πρώτα τραγούδια του δίσκου και στη συνέχεια τα υπόλοιπα μετά από μερικές ώρες. Προς μεγάλη μου έκπληξη η ακρόαση ήταν πιο ευχάριστη με αυτό τον τρόπο. Αν και ο δίσκος ξεκινάει πολύ δυναμικά, μετά την έβδομη σύνθεση περιλαμβάνονται δύο με τρεις συνθέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να μην έχουν συμπεριληφθεί, καθώς δεν έχουν την ποιότητα τραγουδιών όπως τα single «Blooded» και «An Act Of God». Το «Acts Of Gods» αποτελεί ίσως και το πιο δύσκολο άλμπουμ του συγκροτήματος αναφορικά με την κατάταξη του ανάμεσα στην συνολική δισκογραφία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δίσκος είναι μέτριος, ωστόσο λείπουν ορισμένα στοιχεία που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει. Θα τον χαρακτήριζα εφάμιλλο ποιοτικά των άλμπουμ «Kingdom of Conspiracy» και «Unholy Cult».

Αδιαμφισβήτητο λοιπόν γεγονός είναι ότι οι IMMOLATION αποτελούν ένα από τα συγκροτήματα που δεν απογοητεύουν ποτέ και αυτό επιβεβαιώνεται και στο «Acts Of God». Αν και χάνει στη σύγκριση με το προκάτοχο του «Atonement», έχει την απαιτούμενη ποιότητα η οποία είναι αρκετή για να κάνει τους οπαδούς του συγκροτήματος και του Death Metal γενικότερα να χαίρονται πραγματικά για το νέο άλμπουμ. Επίσης, αν το συγκρότημα είχε επιλέξει να δουλέψει περισσότερο πάνω στις συνθέσεις, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό κομματιών που συμπεριέλαβε στον δίσκο και αυξάνοντας τον μέσο όρο διάρκειάς τους, τότε η τελική βαθμολογία του θα ήταν σίγουρα διαφορετική και ο χαρακτηρισμός «αριστούργημα» ίσως να μην υπήρχε μόνο σαν προσδοκία, αλλά να έβρισκε και εφαρμογή μέσω της μουσικής πραγματικότητας.

Βαθμολογία: 7/10
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: IMMOLATION – Σελιδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση