Dissection – Reinkaos

You are currently viewing Dissection – Reinkaos

Χρονολογία: 2006
Συνολική Διάρκεια: 43:04
Εταιρεία: Black Horizon Music

Το να γράψω μια δισκοκριτική σχεδόν έξι μήνες μετά από την επίσημη κυκλοφορία του «Reinkaos», είναι το λιγότερο που μπορώ να πράξω για να τιμήσω ένα συγκρότημα που έχει επηρεάσει τόσο πολύ τον προσωπικά αγαπημένο ήχο του μελωδικού Death/Black Metal! Και, ΟΧΙ ΔΙAΟΛΕ, αυτή δεν είναι μια ΑΠΛH ΚΥΚΛΟΦΟΡΊΑ! Είναι το καλύτερο άλμπουμ για το 2006!!!

Για όσους δεν τo γνωρίζουν, το «Reinkaos» είναι το τελευταίο επεισόδιο της ιστορίας που ονομάζεται DISSECTION.  Ο Jon Nodveidt, κύριο μέλος και αρχηγός του συγκροτήματος, είναι νεκρός από τον Αύγουστο του 2006. Παρόλα αυτά, άφησε πίσω του ένα άλμπουμ που διαφοροποιείται από μια τυπική μέταλ κυκλοφορία. Η ουσία του, η απλότητα,  η ευθύτητα και η «εσωτερική ενέργεια» που το χαρακτηρίζουν, κάνουν, χωρίς αμφιβολία, τη σημαντική διαφορά εδώ πέρα…!  Μην περιμένετε να ακούσετε τους DISSECTION  του «Storm Of The Light’s Bane» ή του «Somberlain»….τα blast-beats και οι υπερηχητικές ταχύτητες του Black Metal ύφους απουσιάζουν! Παρόλα αυτά, η «ενέργεια» που διαχέεται μέσα από αυτό το άλμπουμ, είναι πολύ πιο σκοτεινή και επιδραστική απ’ότι στις προηγούμενες κυκλοφορίες των Σουηδών!  Εδώ τα πράγματα είναι λιγότερο «κτηνώδη» . Κάποιος θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει πολύ “απαλά”… Γι’ αυτόν το συγκεκριμένο λόγο το “Reinkaos” περιγράφεται ως άλμπουμ που προορίζεται για ανοιχτόμυαλους μεταλλάδες και όχι για οσους φοράνε «μαυρομεταλλικές παρωπίδες»!

Για να μην πλατιάζω άλλο, μέσα στο «Reinkaos» βρίσκουμε ένα στυλ μελωδικου Heavy Metal με Black Metal φωνητικά. Αν είστε εντάξει με αυτό,  μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε τη κριτική….Δεν θα επιχειρηθεί λεπτομερής αναφορά σε τραγούδια. Κάθε ένα έχει τη δική του μαγική ομορφιά. «Black Dragon», «Dark Mother Divine», «Maha Kali» και «Starless Aeon» απλά για να αναφέρω μερικά…. Ομολογώ ότι το στιχουργικό μέρος κάθε νέας κυκλοφορίας δεν είναι το πρώτο πράγμα που με ενδιαφέρει. Για κάποιο λόγο, εδώ με συνεπήρε ο μυστικισμός και η μυθολογική προσέγγιση κάθε τραγουδιού. Παρεμπιπτόντως,  πολλά στιχουργικά μέρη είναι παρμένα από τη σατανική βίβλο και πιθανότατα το  Νεκρονόμικον! Και αυτός είναι σίγουρα ο κύριος λόγος για τον οποίο το άλμπουμ αποπνέει αυτή την δαιμονισμένη αίσθηση!

Αυτή η κυκλοφορία είναι πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες μεταλ κυκλοφορίες των ημερών μας. Ασυνήθιστη για ένα πολύ σημαντικό λόγο που λείπει από τα περισσότερα καινούρια άλμπουμ. Κι αυτός ο λόγος είναι η «εσωτερική ενέργεια» που ξεχύνεται από μέσα. Είναι διαφορετικό να ακούσει κανείς ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε για κερδοσκοπικούς ή εταιρικούς σκοπούς και άλλο να ακούσει ένα άλμπουμ στο οποίο ο συνθέτης έχει καταθέσει την ψυχή του μέσα σε αυτό! Και εδώ, σίγουρα θα βρείτε τη ΣΑΤΑΝΙΚΗ, ΜΑΥΡΗ ψυχή του Jon Nodveidt! Προσοχή!  ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΊΝΩ το «Reinkaos» με το «Storm Of The Light’s Bane» ή το  «Somberlain». Το «Reinkaos» συνετέθη, ηχογραφήθηκε και εκτελέστηκε υπό συγκεκριμένες συνθήκες κι αυτό το κάνει μοναδικό!
Let chaos dominate your soul!

Υ.Γ. Jon, σε ευχαριστώ που με έκανες να να έρθω σε επαφή στοργικά με την ποιοτική μέταλ μουσική. Ελπίζω να απολαύσεις το χρόνο σου στον αλαβάστρινο πύργο σου, μαζί με τον Chuck και τον Thomas. Η «Μαύρη Φλόγα » θα καίει μέσα μας, ως κληρονομιά του σθένους σου…

Βαθμολογία: 10/10
Συντάκτης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Μετάφραση στα Ελληνικά: θεόδωρος Απέργης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: DISSECTION – Επίσημη Σελίδα

This Post Has 5 Comments

 1. John Sias

  Προσωπικά αγαπημένο.
  Κύκνειο άσμα του Jon και της παρέας.
  Καλούδια όπως το dark mother divine, god of forbidden light είναι κομματαρες, hands down.

 2. John Savvidis

  Προσυπογράφω τον βαθμό και το κείμενο, ως φανατίλας με Dissection. Να πω μόνο κάτι που σκέφτομαι.
  Το Reinkaos στο δικό μου μυαλό, είναι το απόκρυφο αδερφάκι του Clayman των In Flames. Σκέψου το λίγο, βγάζει και νόημα:
  – Αυγή νέας χιλιετίας και τα δύο (2000 και 2006)
  – Αλλαγή στη προσέγγιση σε σχέση με τα προηγούμενα και τα δύο,
  – Μπόλικο και ατόφιο heavy metal riffing και μελωδίες και στα δύο (σε σημεία, βάζεις καθαρά φωνητικά και είναι heavy metal κομμάτι)
  – Τέλος εποχής για την εκάστοτε μπάντα. Οι μεν Dissection πάπαλα εκεί, οι δε In Flames σε αυτόν είναι η τελευταία φορά που θεωρούνται μελωδικό death metal στα μάτια μου. Μετά είναι σκέτο μοντέρνο μελωδικό metal (άσχετα με τα γρήγορα ξεσπάσματα τους)

 3. Kostas Mitzikos

  Είναι το κύκνειο άσμα και η κληρονομιά που άφησε ο Jon σκοτεινό όπως οι σκέψεις και ψυχή του το άλμπουμ αυτό είναι όντως για πιο ανοιχτόμυαλους σε σχέση με τα αλλά.Ο Jon μας άφησε με ένα διαμαντι διαφορετικό να τον θυμόμαστε τώρα από μουσικής άποψης είναι αξεπέραστο από όλες τις απόψεις !!!

 4. Ναι! Απλά ΝΑΙ! Ένας δίσκος πραγματική κατάθεση ψυχής από τον Jon, κύκνειο άσμα που πολλές μπάντες θα βάσιζαν καριέρες και το πω χωρίς σάλτσες και ντροπές. Αυτός ο δίσκος παρόλο που μουσικά κάποιος θα τον χαρακτήριζε melodic death metal ή οτιδήποτε άλλο, είναι περισσότερο black metal από ποτέ.

 5. Zived Kantel

  Και μόνο που προκαλεί τόσο κουβέντα και ένταση η δισκογραφία τους. Μαζί με το ιδιαίτερο της περίπτωσης του Jon Nödtveidt τους τοποθετεί σε εκείνο το status μαζί με τους Mayhem και όλα εκείνα τα περιστατικά και καταστάσεις που έδωσαν αυτό το στοιχείο στο black metal που δύσκολα το βρίσκει κάποιος σε κάποιο άλλο είδος η υπο-είδος του metal. Για άλλους γραφικοί για άλλους απλά προβληματικοί και για αρκετούς ταλέντα και ιδιοφυείς. Από όλες αυτές τις κουβέντες εντός/εκτός internet εγώ κρατάω μόνο το πάθος και την αγάπη που έχουν κάποιοι άνθρωποι για την μουσική ΄΄τους΄΄ που σαν ακροατές τους έχει κάνει συντροφιά πολύ και σε πολλά. Όλες αυτές οι σκέψεις από εμένα που είμαι κάπως χομπίστας με το Black Metal και έχω κρατήσει κάποιες επιλεκτικές κυκλοφορίες και group στο εβδομαδιαίο playlist! Που όσο και αν ανανεώνεται αναλόγως διάθεσης πάντα έχει 4-5 Black Metal albums. Σχεδόν πάντα υπάρχει και ένα Dissection. Συνήθως το Reinkaos . Και αυτό επειδή ακριβώς όπως προείπαν κάποιοι εδώ στην ομάδα. Το Black Metal δεν είναι μόνο τα κλισέ του μουσικά η μή. Σε αυτό το τελευταίο του/τους album άγγιξε κάτι πολύ βαθύ σε πολύ κόσμο. Δημιουργώντας ένα album μελωδικά σκοτεινό και βαρύ που όσο και αν είχαν η έχουν προσπαθήσει άλλα group απλά δεν θα μπορούσαν να το κάνουν έτσι.

Αφήστε μια απάντηση