Ανταπόκριση: 70.000 Tons Of Metal 2024 (Μαϊάμι, Η.Π.Α. – Πουέρτο Πλάτα, Δομινικανή Δημοκρατία / 29 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 2024)

You are currently viewing Ανταπόκριση: 70.000 Tons Of Metal 2024 (Μαϊάμι, Η.Π.Α. – Πουέρτο Πλάτα, Δομινικανή Δημοκρατία / 29 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 2024)

Φεστιβάλ / Κρουαζιέρα: 70.000 Tons Of Metal 2024
Μέρος: Μαϊάμι, Φλόριντα, Η.Π.Α. – Πουέρτο Πλάτα, Δομινικανή Δημοκρατία
Ημερομηνία: 29 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 2024
Ανταποκριτής: Βασιλική Καλογερά
Φωτογράφος: Rafael Burgos (Dark Room Photography)
Βιντεολήπτης: Αλέξανδρος Σουλτάτος

70000 Tons Of Metal 2024! Μια εμπειρία ζωής που θα μου μείνει σίγουρα αξέχαστη! Μια εμπειρία δύσκολη στο να οργανωθεί, μα αποζημιώνει ως το τελευταίο της λεπτό οποιονδήποτε συμμετέχει σε αυτή. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή….

Το 2011, ένας τρελός Ελβετός, ονόματι Andy «The Skipper» Piller και η παρέα του, αποφασίζουν να κάνουν ένα από τα πιο δύσκολα φεστιβαλικά εγχειρήματα στον κόσμο, με «συστατικά» ένα κρουαζιερόπλοιο βάρους 70 χιλιάδων τόνων, 4 μουσικές σκηνές, 42 Metal μπάντες και 2.038 μεταλλάδες «μεσοπέλαγα» να ροκάρουν, να πίνουν, να γνωρίζονται και να ζουν όλοι μαζί για τέσσερις ημέρες, ξεκινώντας από το Μαΐάμι της Φλόριντα με προορισμό το Κοζουμέλ του Μεξικό. Και τα κατάφεραν! 12 χρόνια επιτυχημένων -εν πλω- φεστιβάλ προς εξωτικούς προορισμούς, αρκούν για να πάρει κανείς την απόφαση να συμμετάσχει σε αυτό ως «ναύτης» για πρώτη φορά…

Έτσι, τον Ιανουάριο του 2024, μια παρέα τεσσάρων φίλων ταξίδεψε από την Ελλάδα στο Μαΐάμι των Η.Π.Α. για να ζήσει την περιπέτεια του 70000 Tons Of Metal 2024, που ξεκινά τρεις ημέρες πριν την κρουαζιέρα. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024, βάζουμε στις βαλίτσες τα χειμωνιάτικα μας ρούχα και φοράμε τα καλοκαιρινά, μιας και το κλίμα εδώ θα είναι ζεστό και τροπικό, και πάμε στο μέταλ πάρτυ του 70k Tons Of Metal στην ταράτσα του ξενοδοχείου Clevelander που βρίσκεται στη περίφημη Miami Beach. Αρκετός κόσμος από όλα τα μέρη της γης, μουσικές κυρίως του ακραίου ήχου, μπύρες και νέες γνωριμίες καθιστούν αυτό το πάρτυ απαραίτητη «προθέρμανση» σε αυτό που πρόκειται ν’ ακολουθήσει…

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, κάνοντας βόλτες με ποδήλατα στην παραλιακή συναντούσαμε παντού μεταλλάδες! Το ίδιο βράδυ ακολούθησε ξανά μέταλ πάρτυ, αυτή τη φορά στην αυλή γύρω απο την πισίνα του Clevelander. Μέλη μπαντών παρόντα, καραόκε σε μέταλ τραγούδια και κάθε επίδοξος τραγουδιστής να βγάζει τα σώψυχά του στο μικρόφωνο (όχι επιτυχώς αρκετές φορές ομολογώ) και γενικά ένα οικογενειακό κλίμα μεταλλικής κατάνυξης. Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, ραντεβού στο καθιερωμένο Metal beach πάρτυ στη south beach, όπου πλήθος μεταλλάδων «μαυρίσαμε» την παραλία λευκής άμμου του Μαΐάμι από το μεσημέρι κι έπειτα, με πολλή μουσική στα φορητά μας ηχεία, άφθονη μπύρα και βουτιές, κάνοντας τη ζωή του ναυαγοσώστη δύσκολη εκείνη τη μέρα.. Εκεί γνωρίσαμε παλιούς «survivors» και νέους «sailors» της κρουαζιέρας, κόσμο που είχε μαζευτεί στο Μαϊάμι κυριολεκτικά από ΟΛΟ τον πλανήτη! Στη δύση του ηλίου, συγκεντρωθήμαμε όλοι παρέα για την πρώτη μας ομαδική φωτογραφία και ύστερα αναχωρήσαμε προς το ξενοδοχείο για να ετοιμαστούμε για την κρουαζιέρα….

70.000 Tons Of Metal 2024: Ημέρα 1η (Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024)

Φτάνουμε στο λιμάνι του Μαΐάμι και αντικρίζουμε το τεράστιο κρουαζιερόπλοιο «Freedom of the Seas». Μας υποδέχεται θερμά το crew του 70k για αναμνηστική φωτογραφία και μπαίνουμε μέσα σε αυτό το παραμυθένιο καράβι. Κανείς δεν μπορεί να μη θαυμάσει αυτό το 15-όροφο πλοίο, με τα πολυτελή σαλόνια, τις μεγάλες τραπεζαρίες όπου θα μας προσφέρεται όλες τις μέρες μπουφές για όλες τις προτιμήσεις, και το πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο στη πλώρη του με απεριόριστη θέα στον ωκεανό. Στο 11ο κατάστρωμα έχουν ήδη αρχίσει να στήνουν τη μεγάλη σκηνή (Pool Deck), που πλαισιώνεται από τρία τζακούζι στις άκρες της και τρία μπαλκόνια σε διαβάθμιση (* η συγκεκριμένη σκηνή ξεκινάει να λειτουργεί από την δεύτερη ημέρα της κρουαζιέρας). Κατεβαίνοντας, περνάμε μια αναγνωριστική βόλτα από τις άλλες τρεις εσωτερικές σκηνές, διαφορετικών μεγεθών η καθεμία. Φτάνοντας στο δωμάτιο μας με θέα τον ωκεανό, διαπιστώνουμε πως δεν είναι και το πιο μεγάλο που υπάρχει, σίγουρα όμως είναι αρκετό για να χωρέσει τέσσερις τρελαμένους μεταλλάδες που δεν έχουν σκοπό να μείνουν και πολύ σε αυτό! Στις 5 το απόγευμα σηκώνεται η άγκυρα και ξεκινά το ταξίδι μας για τον Άγιο Δομίνικο! Κατά την διάρκεια των τεσσάρων ημερών που θα διαρκέσει, 62 μέταλ μπάντες θα μας χαρίσουν από δύο συναυλίες η καθεμία!

Πρώτη συναυλία για σήμερα θα είναι αυτή των KATAKLYSM στο Royal Theater του τρίτου καταστρώματος του πλοίου, εκεί όπου οι Καναδοί θα κάνουν ένα ισοπεδωτικό ξεκίνημα!  Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, οι KATAKLYSM συνηθίζουν να μας προσφέρουν ολοκληρωτικά σόους, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη! Το 70.000 Tons Of Metal δεν θα μπορούσε ν’ αποτελεί εξαίρεση! Στη συγκεκριμένη συναυλία οι Καναδοί γιόρτασαν τα 20 χρόνια της δισκάρας που ακούει στο όνομα «Serenity In Fire» οπότε αφιέρωσαν όλη την εμφάνισή τους παίζοντας ολόκληρο το δίσκο καθώς και μερικά ακόμη «χιτάκια» τους!

Επόμενη μπάντα για σήμερα, στην ίδια σκηνή κι όλας, οι Σουηδοί THE HALO EFFECT. Τα πρώην μέλη των IN FLAMES Niclas Engelin και Peter Iwers αποτελούν την κινητήριο δύναμη του συγκροτήματος, ενώ ταυτόχρονα ο αγαπημένος Mikael Stanne των DARK TRANQUILLITY δίνει ρεσιτάλ ερμηνίας πίσω από το μικρόφωνο. Εξάλλου, δεν ήταν τυχαίο το ότι επιλέξαμε να πάμε εκδρομή με την συγκεκριμένη μπάντα αφού φτάναμε στον Άγιο Δομίνικο. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά, ο Jesper Strömblad απουσίαζε από το πάλκο, αφου είναι γνωστό ότι δίνει το δικό του αγώνα για να ξεπεράσει προσωπικές δυσκολίες. Παρά ταύτα, οι Σουηδοί έβγαλαν πολύ ενέργεια πάνω στην σκηνή, δίνοντας βάση φυσικά στο ντεμπούτο του «Days Of The Lost». Σίγουρα μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του φετινού 70Κ Cruise, παρασύροντάς μας στους μελωδικούς Death Metal ήχους τους και σε ένα ξέφρενο moshpit!

Παραμένουμε στο Royal Theater, διότι σειρά είχαν οι Γερμανοί BLIND GUARDIAN που, χωρίς αμφιβολία, ήταν το μεγαλύτερο όνομα της φετινής κρουαζιέρας (μαζί με τους SODOM φυσικά!). Ίδανικό ξεκίνημα με «Imaginations From the Other Side» ενώ συνολικά, σε ενα σετ που διήρκησε 75 λεπτά, οι αγαπημένοι σε όλους GUARDIAN παίξαν τις γνωστές τους επιτυχίες δείχνοντάς μας πως ακόμα είναι ανεπηρέαστοι από το χρόνο. O Hansi Kürsch σε μεγάλα κέφια, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας. Ο ήχος στο Royal Theater αψεγάδιαστος ενώ το χαλί στην αίθουσα ήδη άρχισε να καταστρέφεται απο τα mosh-pits που σχηματίστηκαν. Κλείσιμο του σετ σταθερά με το «Mirror Mirror».

Στα ενδιάμεσα των προηγούμενων συναυλιών, σύντομες στάσεις στα live των CRYPTA, EINHERJER και SAOR για να μην ξεχνάμε και την undergournd σκηνή! Όλες οι μπάντες τίμησαν την παρουσία τους, με φοβερή σκηνική παρουσία και παλμό στα σόου τους!

Το μόνο παράπονο αφορά την σκηνή Star Lounge στον 5ο όροφο του πλοίου (εκεί όπου είδαμε CRYPTA και SAOR). Ο χώρος είναι χαμηλοτάβανος, πολύ στριμωγμένος με την σκηνή να βρίσκεται πολύ χαμηλά. Αυτό έχει ως συνέπεια μονάχα οι μπροστινοί να βλέπουν το συγκρότημα και οι υπόλοιποι να βλέπουν απλά τις πλάτες των μπροστινών! Επιπλέον, ο ήχος στο συγκεκριμένο χώρο πάσχει και το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα χρήζει βελτίωσης. Όπως και να έχει, η ώρα πέρασε και η κούραση σιγά σιγά έχει αρχίσει να βγαίνει προς τα έξω…

HIGHLIGHT ΗΜΈΡΑΣ: THE HALO EFFECT, KATAKLYSM

Η δεύτερη ημέρα ξεκινά με γυμναστήριο και θέα τον Ατλαντικό ωκεανό, ενώ στη συνέχεια έπεται ύπερ-ενισχυμένο πρωινό για να έχουμε δυνάμεις για όσα πρόκειται ν’ακολουθήσουν.

Πρώτη συναυλία της ημέρας στις 2.30 το μεσημέρι στο Studio B του 3ου ορόφου με μια σχετικά καινούργια Black Metal μπάντα από τη Φινλανδία, τους I AM THE NIGHT. Το συγκρότημα βγήκε με corpse paint σε σκοτεινή ατμόσφαιρα, αποδίδωντας μια πολύ αξιόλογη εμφάνιση. Έπειτα σειρά είχε το Meet’n’Greet με τους WOLFHEART, φωτογραφίες και γνωριμία με τα μέλη και χαιρετισμό στον Έλληνα κιθαρίστα της μπάντας, Βαγγέλη Καρζή.

Η αλήθεια είναι πως ο χρόνος περνάει χωρίς να το καταλαβαίνεις μέσα στην κρουαζιέρα. Μια τα συνεχή γεύματα (να θυμίσω πως τα πάντα είναι πληρωμένα εξ αρχής με την αγορά εισιτηρίου της κρουαζιέρας), μια οι κουβέντες και τα κουτσομπολία με φίλους και γνωστούς σε τραπεζαρίες και διαδρόμους του καραβιού, είναι αναπόφευκτο να χάσεις πολλά από τα λάιβ, οπότε καλό θα είναι αυτό να το αποδεχτείς από την αρχή, για να μην στεναχωρηθείς με όσες μπάντες δεν μπορέσεις να δεις. 

Η συνέχεια δίδεται στον 11ο όροφο, εκεί όπου πλέον η σκηνή με την πισίνα έχει ανοίξει και οι Σουηδοί UNLEASHED είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν την παλιομοδίτικη Death Metal μηχανή τους στους ανυποψίαστους μεταλλικούς ναυτιλλομένους! Και όντως….παλιακό, βρώμικο κι αγνό Death Metal βγαίνει από τα ηχεία, με την μπάντα να εμφανίζει ενέργεια και πάθος, σαν να μην πέρασαν ποτέ 35 χρόνια από τη δημιουργία της. Όλες οι γροθιές στον αέρα, οι οπαδοί να τραγουδούν κάθε στίχο και να συμμετέχουν σε ξέφρενο moshpit. Χορταστικό live!

Παραμένουμε στη μεγάλη σκηνή του 11ου καταστρώματος, μιας και αμέσως μετά εμφανίζονται οι θρυλικοί MY DYING BRIDE. Παρά το ελαφρύ αεράκι και τα μπουγελώματα στην πισίνα που δεσπόζει ακριβώς στην μέση μπροστά απο την σκηνή, ο Aaron Stainthorpe και η παρέα του κατάφεραν να μας μεταδώσουν την βαριά Doom/Death Metal ενέργεια που τους κάνει να ξεχωρίζουν δεκαετίες τώρα, μαυρίζοντάς μας τις ψυχές με άσματα όπως τα «The Cry of Mankind», «Like Gods of the Sun» και φυσικά το «Turn Loose the Swans» για κλείσιμο! Τι καλύτερο;; Ήταν ένα φοβερό Doom/Metal κατανυκτικό σόου, σίγουρα απο τα καλύτερα της φετινής κρουαζιέρας!

Λίγο πριν το τέλος του live, έφυγα τρέχοντας να προλάβω το Meet ’n’ Greet με τους SODOM!

Η ουρά 100 ατόμων, παρότι έβγαινε ως έξω απ’την αίθουσα, δεν με απέτρεψε από το να συναντήσω τους Γερμανούς και να πούμε δυο λόγια! Χαιρετισμός και φωτογραφίες με τους Tom «Angelripper» και «Frank Blackfire», οι οποίοι είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για την Ελλάδα!

Έπόμενο γρήγορο Meet’n’Greet με τους Black Metallers I AM THE NIGHT, ενώ οι BATHUSKA έχουν ήδη βγει επι σκηνής στο Royal Theater εδώ και κάμποση ωρα. Να τονίσω πως, παρότι ΚΑΙ πέρυσι είχαν εμφανιστεί οι BATHUSKA στην κρουαζιέρα του 70K με την άλλη σύνθεση (σ.σ. μετά το σχίσμα των εκκλησιών της Πολωνίας…), η φετινή σύνθεση των BATHUSKA με παρόντα τον Krzysztof Drabikowski θεωρείται η αυθεντική! Κατάφερα να δω τα τελευταία 2-3 τραγούδια τους, πάντα με φόντο το γνωστό εκκλησιαστικό σκηνικό. Δυναμική παρουσία.

Σειρά στη μεγάλη σκηνή είχαν οι δημοφιλείς sympho-metallers EPICA.γεγονός που με ενέπνευσε να κάνω κάτι διαφορετικό αυτή την φορά! Με το μαγιό ανά χείρας, βρέθηκα στο τζακούζι που βρισκόταν ακριβώς πλάγια και δίπλα του stage, μιας και οι Ολλανδοί ήταν η κατάλληλη περίπτωση για κάτι τέτοιο! Πολλοί φανατικοί της μπάντας είχαν ήδη γεμίσει τον περιβάλλοντα χώρο, αποθεώνοντας την καταπληκτική Simone Simons και τραγουδώντας τους στίχους σε κάθε κομμάτι του άλμπουμ «Omega», που αποτέλεσε την βάση της συγκεκριμένης εμφάνισης.

Αρκετή μουσική αλλά και σωματική χαλάρωση λοιπόν, πριν από το live των KATATONIA που ερχόταν αμέσως μετά, στην αμφιθεατρική αίθουσα. Δυστυχώς, ο ήχος αλλά και η ενέργεια των Σουηδ΄ών δεν ήταν σε υψηλά επίπεδα. Ένιωθες ότι βαριούντε αυτό που κάναν, ώντας αρκετά άνευροι ακόμα και για το είδος τους. Μια εμφάνιση που σίγουρα δεν είναι απο αυτές που θα μου μείνουν αξέχαστες.

Ευτυχώς ακολούθησε η λαϊβάρα που μας έκανε να τα ξεχάσουμε όλα! Τo special set των SODOM στη σκηνή της πισίνας έμελλε να είναι ένα από τα καλύτερα στο φετινό 70.000 Tons Of Metal! Το setlist τους αποτελούνταν μόνο από old school τραγούδια μέσα από την δεκαετία του ‘80 και όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι κάτι που δεν βλέπεις κάθε μέρα! Κοινώς….ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ!! Φτάνω στο κατάμεστο 11ο Deck, στην κορυφή του κρουαζιερόπλοιου, και οι πρώτες νότες του «Agent Orange» ηχούν! Γροθιές στον αέρα και η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Στο «Incest» η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη αφού ξεκίνησε ένα ανελέητο moshpit για γενναίους, όπου μαζί με τις ριφάρες και τα αδυσώπητα ντραμς, ακούγονταν και οι μάχες απ’τις γροθιές και το ποδοβολητό των φανατικών.. Έμεινα να παρακολουθώ με δέος το πιτ, αφου τα πλευρά και τα καλάμια μου δεν άντεχαν άλλο, ενώ οι πρώτες ιστορικές επιτυχίες των Γερμανών θρύλων συνέχισαν να ηχούν! Ένα live για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, μέσα σ’ ένα Thrash μεταλ κολασμένο σκηνικό!

HIGHLIGHT ΗΜΕΡΑΣ: SODOOOOOM!!!

70.000 Tons Of Metal 2024: Ημέρα 3η (Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024)

Ξύπνημα, ρίχνοντας άγκυρα στο λιμάνι του Puerto Plata της Δομινικανής Δημοκρατίας. Αποβίβαση από το πλοίο και συνάντηση στα πούλμαν με τους Frank Blackfire & Toni Merkel των SODOM, καθώς και Mikael Stanne & Peter Iwers των THE HALO EFFECT με τους οποίους έχουμε οργανώσει από κοινού εκδρομή στο νησί και συμμετοχή σε διάφορα events! Μέσα σε αυτά, αγγίξαμε και κολυμπήσαμε ΜΑΖΙ με καρχαρίες, κάναμε αγκαλιές με θαλάσσιους ελέφαντες, παρακολουθήσαμε φανταστικό σόου με δελφίνια, ταϊσαμε εκατοντάδες παπαγαλάκια, φάγαμε ιδιαίτερα φαγητά όλοι μαζί, ήπιαμε Pina Colada και Bahama Mama κοκτέιλς μέσα σε κέλυφος καρύδας στην παραλία…ΘΕΛΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ;;;;!!! Μια μοναδική εμπειρία με όλους να είναι χαλαροί και προσιτοί, με άφθονα γέλια, πειράγματα αλλά και συζήτηση γύρω από τη μουσική και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Επιστροφή στο κρουαζιερόπλοιο το απόγευμα, έπειτα από 5 γεμάτες ώρες μαζί με μια εξαίσια παρέα, απολαμβάνοντας καθ’οδόν την ομορφιά του νησιού που αποτελούταν από τροπικά δάση και γραφικά χωριά των Δομινικανών.

Το βράδυ είχε έρθει και το πλοίο ξεκίνησε σιγά-σιγά τον δρόμο της επιστροφής, με νέα live προ των πυλών. Πρώτοι στη λίστα μου σήμερα ήταν οι KATAKLYSM, αυτή τη φορά στη σκηνή της πισίνας, στον 11ο όροφο. Οι Καναδοί melodic/groove Death Metallers, πιστοί στο είδος τους, έβγαλαν ξανά πολλή ενέργεια στο πάλκο και συν τις άλλοις, μας χάρισαν σε πρώτη live πρεμιέρα το κομμάτι τους «Temptation’s nest»! Από κάτω επικραττεί χαμός, και σχηματίζονται μερικά από τα πιο δυνατά mosh-pits της φετινής κρουαζιέρας!

Κατηφορίζω προς την αμφιθεατρική αίθουσα του Royal Theater, διότι η συνέχεια περιελάμβανε μελωδικά Death metal ακούσματα, αυτή τη φορά από τους OMNIUM GATHERUM. Αξιοπρεπής εμφάνιση αλλά κάπως «διεκπεραιωτική» ήταν η παρουσία των Φινλανδών. Επόμενο live στον ίδιο χώρο με τους αγαπητούς UNLEASHED! Μείναμε να πάρουμε μια δεύτερη δόση και από αυτούς, μιας και στην Ελλάδα τους έχουμε δει ΜΟΝΑΧΑ μια φορά στην Αθήνα, πριν από αρκετά χρόνια. Μπόλικο old school βρωμόξυλο, σε μια κατάσταση που μόνο «χαλαρή» κρουαζιέρα δεν θύμιζε. Ο Johnny Hedlund να δίνει τον ρυθμό στο κυκλικό πιτ και το κοινό – άλλοι με μαγιό, άλλοι με μπύρες, άλλοι με πέτσινα, άλλοι με τοστ στα χέρια – να συνθέτουν ενα σουρεάλ Death Metal πανδαιμόνιο!

Ύστερα, σειρά για δεύτερη φορά είχαν οι BLIND GUARDIAN στη εξωτερική σκηνή της πισίνας. Θα πω την αλήθεια μου. Αρχικά, είχα σκοπό να τους δω λίγο, μιας και θα επαναλάμβαναν το ίδιο setlist με την προηγούμενη εμφάνισή τους. Τελικά, αυτό το live έμελλε να είναι για μένα η απροσδόκητα-μεγαλύτερη έκπληξη της κρουαζιέρας! Η συναυλία ξεκινά και πραγματικά είδα έναν άλλο Hansi Kürsch, με απίστευτο πάθος και πολλή κίνηση πάνω στη σκηνή. Ξεσήκωσε όλο το κατάστρωμα κυριολεκτικά, στο πόδι, αφού ήταν το μοναδικό live όπου όλοι απ’το κοινό σε ΟΛΗ την διάρκεια της εμφάνισης βρίσκονταν σε ένα ασταμάτητο crowd-surfing και mosh pit (!), τραγουδώντας δυνατά κάθε στίχο. Ειδικά στα τραγούδια «Majesty» και «Valhalla» επικρατούσε ένα ντελίριο, κάτω από τη «τεχνητή βροχή» που μας έριχναν όσοι ήταν μέσα στη πισίνα!

Άναυδοι όλοι με όσα βιώσαμε, παραμείναμε στη μεγάλη σκηνή για να συνέλθουμε με τους Black Metal ήχους των BATUSHKA. Ο δυνατός τροπικός νυχτερινός αέρας που είχε ξεκινήσει, δεν βοήθησε στην εμφάνιση των Πολωνών, αφού τους πήρε και τους σήκωνε σκηνικά και πετραχήλια! Παρόλα αυτά, απέδωσαν ένα ωραίο χορταστικό μυστηριακό live…..

HIGHLIGHT ΗΜΕΡΑΣ: BLIND GUARDIAN!!!!!!!!!!!!?!

70.000 Tons Of Metal 2024: Ημέρα 4η (Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024)

Καλημέρα και καλό μήνα από τις θάλασσες της Καραϊβικής! Τεράστια είναι πλέον η ανάγκη για πρωινό και για κάφε, ει δυνατόν ΟΛΟ τον καφέ του καραβιού! Ανεβαίνοντας όμως προς την τραπεζαρία, ένας βάρβαρος Death gore ήχος από το Royal Theater του 3ου Deck με καλεί προς τα εκεί. Οι FLESHCRAWL ήταν εκεί για να μας προσφέρουν ωμό Βαυαρικό Death Metal! Τα αβυσσαλέα φωνητικά και τα διπέταλά τους, μας βοήθησαν να ξυπνήσουμε μέσω ενός ασταμάτητου head banging. Εξαιρετικοί! Με τον καφέ ανά χείρας πλέον, η συνέχεια δίδεται με τους Ολλανδούς GRACELESS σε Doom/Death μονοπάτια! Άλλη μια μικρή συναυλιακή έκπληξη για μένα, ψάχνοντας που θα ακουμπήσω την κούπα, μην τυχόν σπάσει και σφαχτούμε εκεί μέσα πρωί-πρωί.

Κατευθύνθηκα στη μικρή αίθουσα του Star Lounge στον 5ο όροφο, διότι σειρά είχαν οι CARNATION. Όχι! ΔΕΝ χορταίνεται ποτέ η Death Metal μουσική! Οι «νεαροί» Βέλγοι με τα corpse paint τους, μας ξεσήκωσαν για τα καλά! Ένα πάρα πολύ δυνατό live, παρόλο που η συγκεκριμένη επίπεδη αίθουσα περιορίζει τη θέαση. Όπως προανέφερα, για να δει κάποιος οποιοδήποτε συγκρότημα στο συγκεκριμένο χώρο, θα πρέπει να βρεθεί πολύ μπροστά. Και δυστυχώς δεν χωράμε όλοι εκεί. Καλό θα είναι οι διοργανωτές να κοιτάξουν και να λύσουν αυτό το πρόβλημα για την καλύτερη συναυλιακή εμπειρία όλων μας. Στο επόμενο live των WIND ROSE πήγα μετά από προτροπή των φίλων μου, μιας και ούτε την μπάντα γνώριζα, ούτε κάτι πιο ενδιαφέρον είχα να παρακολουθήσω κείνη την ώρα. Folk/Power Metal με τα όλα του και κοστούμια με σκηνικά βγαλμένα από το σύμπαν του Τόλκιν. Το κοινό φανατικό, ντυμένο ξωτικά και νάνοι κρατώντας σπαθιά και μαγικά ραβδιά σε ένα πολύ ωραίο κλίμα που με κράτησε αρκετή ώρα να κοιτάω με θαυμασμό. Εκτίμηση για την μπάντα των Ιταλών, παρότι δεν είναι το στυλ μου.

Έπειτα, συνέχεια είχαν οι επίσης Ιταλοί FLESHGOD APOCALYPSE στην σκηνή της πισίνας. Συμφωνικό Death Metal, με τη Veronica Bordacchini στα φωνητικά να χαρίζει επικές κορώνες και τα goth σκηνικά μαζί με τα ανάλογα κοστούμια να ολοκληρώνουν την εμπειρία για την επόμενη μια ώρα!

Έπειτα ήρθε η αποκορύφωση της βραδιάς! Όλοι οι οπαδοί του φεστιβάλ συγκεντρώθηκαν στον 11ο όροφο του «Freedom of The Seas» και οι Βραζιλιάνοι Prog/Power Metallers ANGRA βγαίνουν στη σκηνή. Η εμφάνισή τους επρόκειτο να βιντεοσκοπηθεί για να κυκλοφορήσει σε DVD. Το πνεύμα του Andre Matos σίγουρα βρισκόταν εκεί κοντά! Ο τρελo-Ιταλός Fabio Lione που βρίσκεται τα τελευταία 11 χρόνια πίσω απ΄το μικρόφωνο του σχήματος, μας παρασύρει στους βραζιλιάνικους Power ήχους του Σάο Πάολο. Φοβερός καλλιτέχνης και επαγγελματίας, γεγονός που φάνηκε όταν σε μια στιγμή τεχνικού προβλήματος κόπηκε ο ήχος των οργάνων και αυτός κάλυψε το κενό τραγουδώντας οπερετικό φωνητικό σόλο που θα ζήλευε κάθε τενόρος στη σκάλα του Μιλάνου!  Όλα τα μέλη της μπάντας βιρτουόζοι σε αυτό που παίζαν – από τους κιθαρίστες, μέχρι και το νέο μέλος του σχήματος στα κρουστά και τα congas.

Ιδιαίτερες μουσικές κα άπλετο κέφι, έκανε το κοινό να διασκεδάζει με ασταμάτητο crowd-surfing και να πανηγυρίζει για ακόμη μια πετυχημένη κρουαζιέρα. Λίγο πριν το τέλος του λάιβ, ο διοργανωτής Andy «The Skipper» ευχαρίστησε και τις 62 μπάντες που συμμετείχαν φέτος, τους περίπου τρεις χιλιάδες μέταλ οπαδούς από 71 συνολικά χώρες που ταξίδεψαν έως το Μαΐάμι. Ζήσαμε τέσσερις ημέρες γεμάτες με 100 συναυλίες, δεκάδες Meet’n’Greets, μεταμεσονύκτια Karaoke, άπειρο και ωραίο φαγητό, εξορμήσεις στον Άγιο Δομίνικο όπως επίσης και πολλές ακόμα συγκινήσεις, με παλιούς αλλά και νέους πλέον φίλους στο πλευρό μας.

Το επόμενο ραντεβού του 70.000 Tons Of Metal δίδεται του χρόνου, στις 30 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου 2025 με προορισμό το Ocho Rios της Τζαμάικα. Τελευταία συναυλία για το 70.000 Tons Of Metal 2024 ήταν οι Φινλανδοί WOLFHEART στη σκηνή Studio B, για να χαρίσουν μια τελευταία ώρα μελωδικού Death Metal με άφθονο crowd surfing, head banging, mosh pit και ό,τι άλλο χωράει το μυαλό σας, λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες και αποχαιρετίσουμε το 154.000 τόνων μεταλλικό κτήνος που μας ταξίδεψε με ασφάλεια στην Καραϊβική!

HIGHLIGHT ΗΜΕΡΑΣ: ANGRA

Συνολική εντύπωση για το 70000 Tons Of Metal 2024: Απίστευτη και μοναδική συναυλιακή και ταξιδιωτική εμπειρία που αξίζει να επενδύσετε και να τη ζήσετε!

Υ.γ.1. Μπάντες που μετάνιωσα που δεν είδα: IOTUNN, GRAVE DIGGER, SAOR, NANOWAR OF STEEL.
Υ.γ.2. Μπάντες που μετάνιωσα που είδα: SERENITY, KATATONIA. (Sorry, αλλά..)

Ανταπόκριση: Βασιλική Καλογερά
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Ανταπόκρισης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: 70.000 TONS OF METAL – Επίσημη Σελίδα
Copyright © 2024 by THEGALLERY.GR

This Post Has 2 Comments

  1. Billy Sdro

    Πολύ δυνατή ανταπόκριση παίδες! Μπράβο σε όσους ασχοληθηκαν με αυτό το άρθρο!

  2. Δήμος

    Ο,τι πρέπει για Κυριακάτικη πρωινή ανάγνωση με έναν ωραίο καφέ. Πρέπει να σας πήρε πήρε πολύ χρόνο να κάνετε το editing. Μπράβο για τον κόπο σας κι ευχαριστώ που το μοιραστήκστε μαζί μας

Αφήστε μια απάντηση