Ανταπόκριση: Ulcerate, Prometheus (Κύτταρο, Αθήνα, Ελλάδα – 14/10/2024)

You are currently viewing Ανταπόκριση: Ulcerate, Prometheus (Κύτταρο, Αθήνα, Ελλάδα – 14/10/2024)

Συναυλία: Ulcerate, Prometheus
Μέρος: Κύτταρο, Αθήνα, Ελλάδα
Ημερομηνία: Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024
Ανταπόκριση: Γιάννης Πούσιος

Η βραδιά της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου 2024, μάλλον θα μείνει χαραγμένη για καιρό στη μνήμη όσων παραβρέθηκαν στο club Κύτταρο, καθώς οι Νεοζηλανδοί avant-garde/τεχνικοί Death Metallers ULCERATE μας προσέφεραν μία -τολμώ να πω- υπερβατική Metal εμπειρία, από αυτές που σπανίζουν ολοένα και περισσότερο πια στις μέρες μας.

Στις 21:20 βγήκαν στη σκηνή οι PROMETHEUS από τη Θεσσαλονίκη, ένα τριμελές σχήμα που προσωπικά δεν γνώριζα, παρ’ όλο που έχουν ήδη κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ. Παρουσίασαν ένα σετ διάρκειας περίπου 40 λεπτών, συνδυάζοντας στοιχεία Black και Death Metal συν κάποιες dissonant αιχμές, αποπνέοντας βαρβαρότητα (κυρίως χάρη στα φωνητικά τους) κι ένα σχετικό δυναμισμό στο παίξιμό τους. Είχαν αξιοπρεπέστατο ήχο και απέσπασαν θετικές αντιδράσεις από το κοινό, που είχε σχεδόν γεμίσει τον χώρο. Αν μου επιτρέπεται ένα ξεκάθαρα προσωπικό σχόλιο, είναι το ότι η προσθήκη μίας δεύτερης κιθάρας ίσως να βοηθούσε στο να τονιστεί παραπάνω η χαοτική αίσθηση του ύφους της μπάντας.

Αυτό που βιώσαμε μία ώρα αργότερα, με το ξεκίνημα του σετ των ULCERATE και για τα επόμενα περίπου 70 λεπτά, μπορεί να περιγραφεί μονολεκτικά ως «καθηλωτικό». Πρώτον, επειδή ο ήχος ήταν άψογος, πεντακάθαρος και ισορροπημένος, χωρίς να φτάνει σε εκκωφαντικά επίπεδα, έτσι είχαμε την αίσθηση ότι ακούσαμε τη μπάντα όπως έπρεπε να την ακούσουμε. Κυρίως, όμως, επειδή νιώσαμε ότι στο live όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ύφους των ULCERATE «ξεδιπλώνονται» με ιδανικό τρόπο και αποκτούν νέο νόημα, δημιουργώντας ένα ενιαίο συνολικό αποτέλεσμα που σε απορροφά ως θεατή, σε αφήνει αποσβολωμένο.

Η επιβλητική, τεχνικά, απόδοση των τριών Νεοζηλανδών δεν βγάζει τίποτα το «ακαδημαϊκό» επί σκηνής, αντιθέτως αντιλαμβάνεσαι ότι υπηρετεί απόλυτα την ατμόσφαιρα που αποπνέει η μουσική τους. Το setlist βασίστηκε αποκλειστικά στα δύο τελευταία τους albums, κάτι μάλλον αναμενόμενο από τη στιγμή που σε αυτά έχει αποτυπωθεί το «νέο», κάπως πιο προσιτό μουσικό τους στυλ, με μόνη εξαίρεση το «Everything is Fire» (από το ομότιτλο άλμπουμ) που έκλεισε τη βραδιά, δημιουργώντας μια αίσθηση αποκορύφωσης (προσωπικά θα ήθελα να είχα ακούσει και κάτι από το «The Destroyers of All», όμως μη δίνετε σημασία στις γεροντομουρμούρες μου).

Συνοψίζοντας, νομίζω πως όσοι βρεθήκαμε στο Κύτταρο εκείνο το βράδυ, συμφωνούμε ότι αυτό που παρουσίασαν οι ULCERATE επί σκηνής μάς άφησε με την αίσθηση ότι παρακολουθήσαμε κάτι πραγματικά σπουδαίο, ένα συγκρότημα σε κορυφαία φόρμα κι επίσης την κατάλληλη στιγμή, όσο βρίσκεται ακόμη στην κορυφή της δημιουργικότητας και της δυναμικής του, αποδεικνύοντας ότι είναι μία από τις πιο ποιοτικές Metal μπάντες σήμερα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συναυλία είχε μία πάρα πολύ καλή διοργάνωση, αφού το πρόγραμμα τηρήθηκε με ακρίβεια και δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου τίποτα το αρνητικό.

Κείμενο: Γιάννης Πούσιος
Σχεδιασμός και Επιμέλεια Κειμένου: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Φωτογραφίες: Σοφία Μπάλη
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: ULCERATE – Επίσημη Σελίδα
Copyright © 2024 THEGALLERY.GR

Αφήστε μια απάντηση