Thyrathen – Lakonic

You are currently viewing Thyrathen – Lakonic

Τρία χρόνια πέρασαν από  το «ThanatOpsis», την πρώτη δουλειά των THYRATHEN και η εκλεκτή παρέα του Corax S αποφασίζει να κυκλοφορήσει τη δεύτερη της ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο «Lakonic».

Η αλήθεια είναι ότι το «Lakonic», παρότι απ’ τη μια μεριά εξελίσσει τον ήχο του «ThanatOpsis», από την άλλη πατάει πολύ γερά και σταθερά στα θεμέλια του Ελληνικού Black Metal ήχου, μιας και οι μουσικοί της μπάντας αποτελούν αξιότιμα μέλη της σκηνής! Πιο συγκεκριμένα, ο Corax υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη των Λαρισαίων Black Metallers JACKAL’S TRUTH, ο Necroabyssious είναι το σήμα κατατεθέν των VARATHRON και ο Αλέξανδρος των MACABRE OMEN αποτελεί μια σταθερή αξία στον επικό μαυρομεταλλικό ήχο. Τρεις βετεράνοι που ορθώνουν το ανάστημα τους, δείχνοντας στους νεότερους τον τρόπο για να ηχογραφήσεις ενα ποιοτικό Black Metal δίσκο.

To single-προπομπός «H Πόλις (The Philosophical Poem)» με την όμορφη εισαγωγή και το σταδιακό χτίσιμο με τα ελληνικά-μαυρομεταλλικά riffs και τους mid tempo ρυθμούς, δείχνουν το δρόμο πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο υπόλοιπος δίσκος. Βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, πραγματεύεται την ψυχολογική πίεση και τον εγκλωβισμό του ανθρώπου στην μάταιη πολλές φορές προσπάθειά του ν’ αλλάξει ζωή. Η φωνή της αγωνίας και της απόγνωσης τον συντρίβει, χωρίς να του δίνεται ένας δρόμος διαφυγής.

Στο ίδιο μοτίβο θα κινηθούν και οι υπόλοιπες συνθέσεις, με το στιχουργικό τους περιεχόμενο να καταπιάνεται με το «De Rerum Natura – Περί της φύσεως των Πραγμάτων»  του Ρωμαίου ποιητή και φιλοσόφου Τίτου Λουκρητίου Κάρου (γνωστός μας και ως Λουκρήτιος). Η μελωδία είναι κυρίαρχη παντού, οι κιθάρες κεντούν, οι ρυθμοί δεν ξεφεύγουν σε ταχύτητες, η ατμόσφαιρα είναι πνιγηρή και καθηλωτική και η απελπισία διάχυτη παντού. Παρόλα αυτά, η μελαγχολία δεν σε βαραίνει ολοκληρωτικά, όπως για παράδειγμα στο γλυκόπικρο «Matter, Void, Sperm» ή στην ανάταση που μπορεί να νιώσει κάποιος στο άκουσμα της ιαχής «Εύωχε» για την έναρξη του γλεντιού στο «De Rerum Natura».

Το κύριο όμως ατού στα χέρια των THYRATHEN είναι η καταπληκτική συνεργασία των τριών τραγουδιστών. Σε όλο αυτό το σύνολο, η μουσική σε παρασέρνει και δεν θέλεις να πατήσεις «rewind» για να μην χάθει η συνέχεια. Στα συν του δίσκου θα πρέπει να υπολογίσουμε και την πολύ καλή παραγωγή του Αχιλλέα Καλαντζή, όπως ακριβώς και στο «Thanatopsis», επιτρέποντας αυτό το πάντρεμα των πολλών φωνών, χορωδιών και αφηγητών να είναι άρτιο, χωρίς να γίνεται φορτωμένο στο αυτί του ακροατή. Επίσης, το εξώφυλλο του δίσκου είναι το μωσαικό Memento Mori από τα ερείπια της Πομπηίας κι εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολι.

Το συμπέρασμα από όλη τη διαδικασία ακρόασης του «Lakonic» είναι ότι δεν χρειάζεται το Black Metal να συνοδεύεται από αναφορές σε κερασφόρους δαίμονες, αντιθρησκευτικές τοποθετήσεις, παροτρύνσεις σε βίαιες συμπεριφορές . Μπορεί να συνοδεύεται και από το δράμα της εσωτερικής σύγκρουσης με τον εγκλεισμό στην ασχήμια της πραγματικότητας και την επανάληψη η οποία κλείνει το δρόμο οποιασδήποτε διαφυγής. Τα λάθη του παρελθόντος θα είναι εκεί και θα στοιχειώνουν για πάντα τις ενέργειες του παρόντος, εμποδίζοντας τη δημιουργία μιας νέας αρχής. Οι THYRATHEN, για μια ακόμη φορά μετά το «Thanatopsis», κατάφεραν να με στείλουν να διαβάσω και να προβληματιστώ. Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο αυτό και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο τίποτα….

«Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού — μη ελπίζεις —
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κόχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες
»

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Δήμος Καραδήμος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος : THYRATHEN – Σελίδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση