Iotunn – Kinship

You are currently viewing Iotunn – Kinship

Χρονολογία: 2024
Συνολική Διάρκεια: 60.08
Εταιρεία: Metal Blade Records

Οι IOTUNN ξεκίνησαν το 2009, όταν ο κιθαρίστας Jesper Gräs ήθελε να δημιουργήσει ένα συγκρότημα εμπνευσμένο από το Space Rock των 70s. Μετά από αρκετά χρόνια στη Metal σκηνή, ένιωσε την ανάγκη για ένα νέο μουσικό ταξίδι, το οποίο διαμόρφωσε τον ήχο των IOTUNN το 2013-2014, με το Metal ως βάση αλλά χωρίς περιορισμούς στη δημιουργικότητα. Με τον αδελφό του Jens Nicolai να προστίθεται το 2011, η μπάντα βρήκε τη φωνή της και τη δημιουργική ελευθερία που αναζητούσε.

Το όνομα IOTUNN( γίγαντας στα αρχαία σκανδιναβικά) ήρθε το 2015, αντανακλώντας τρόπον τινά το ”γιγάντωμα” της συνθετικής τους διάθεσης και εξερεύνησης. Το 2016 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP, «The Wizard Falls», το οποίο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό. Το 2018, βρήκαν τη φωνή του τραγουδιστή Jón Aldará (Hamferd), ο οποίος έφερε μια νέα δυναμική στο συγκρότημα, και το 2019 ολοκλήρωσαν τη σύνθεση με την προσθήκη του μπασίστα Eskil Rask. Το 2020, το άλμπουμ «Access All Worlds» ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 2021 από την Metal Blade Records.

Το άλμπουμ αυτό αποτελεί μια επική εξερεύνηση της ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα από ιστορίες κοσμικών ταξιδιωτών. Η μουσική είναι γεμάτη ένταση και μελωδία, ενώ οι κιθάρες και τα φωνητικά δημιουργούν μια ατμοσφαιρική αφήγηση. Το 2022, για την επέτειο του άλμπουμ, κυκλοφόρησαν μια ακουστική έκδοση με τα έσοδα να δωρίζονται για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Το 2023, οι IOTUNN κυκλοφόρησαν το κομμάτι «Mistland», που σηματοδοτεί την αρχή του νέου κεφαλαίου τους, ενώ ξεκίνησαν και τις ζωντανές εμφανίσεις μετά την πανδημία.

Το 2024 πλέον οι IOTUNN ετοιμάζονται να μας ταξιδέψουν με το δεύτερο άλμπουμ τους, «Kinship». Πάνω από μία ώρα μουσικής, διανεμημένη σε 8 κομμάτια, όπου η επική διάθεση και το συναίσθημα μοιάζουν να κυριαρχούν, ενώ και πάλι οι IOTUNN θέλουν να μας που μια ιστορία μέσα από το νέο τους δημιούργημα.

Το άλμπουμ διαδραματίζεται σε προϊστορικές εποχές και αφηγείται την ιστορία ενός μέλους κάποιας πρωτόγονης φυλής. Εξερευνά τις πολυποίκιλες συνθήκες της ανθρώπινης ζωής, με θέματα όπως η ενότητα/διχασμός, το φως/σκοτάδι, το σώμα/νους, η φύση/κουλτούρα, το καλό/κακό, η δημιουργία/καταστροφή και η σχέση του ανθρώπου με την ανθρωπότητα να διαπερνούν όλη την αφήγηση.

«Όλα είναι συνδεδεμένα και όλα έχουν αντίκτυπο, και όλοι πρέπει να βρούμε τους δικούς μας δρόμους προς τον αληθινό μας εαυτό και την πραγματική μας ελευθερία μέσα από τις επιλογές μας σε αυτή την αλληλεξάρτηση των πάντων. Το άλμπουμ εξερευνά θέματα της συμμόρφωσης σε αντιπαράθεση με το να ακολουθείς τον δικό σου δρόμο και τις συνέπειες που έχουν οι επιλογές σου στις σχέσεις. Είναι επίσης μια εξέταση της σύνδεσης νου-σώματος, ειδικά όσον αφορά το πώς αλληλοεπιδράς μέσα σου, πώς επηρεάζεσαι και ελέγχεσαι από τις σφαίρες της ζωής και την αλληλεπίδραση με τη φύση. Όλα αυτά επηρεάζουν την ταυτότητά σου, τις επιλογές σου και την ατομικότητά σου», εξηγεί ο Jón Aldará.

Το εναρκτήριο κομμάτι, «Kinship Elegiac», είναι το μεγαλύτερο του άλμπουμ, διαρκώντας 14 λεπτά. Οι IOTUNN δεν ξεκινούν με ένταση, αλλά εισάγουν τον ακροατή σταδιακά, με απαλά φωνητικά. Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί άριστα, καθώς το κομμάτι αναπτύσσεται σε δυναμικές και επικές κορυφώσεις καταφέρνοντας να διατηρούν το ενδιαφέρον του ακροατή.

Η ενέργεια είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ το συγκρότημα παίζει με ακραία φωνητικά, αν και τα καθαρά έχουν τον κύριο ρόλο. Σε σημεία, η ατμόσφαιρα μου θυμίζει τους BORKNAGAR, κάτι που θεωρώ θετικό. Η ένταση είναι διαρκής, ενώ το σόλο κιθάρας, που ξεκινά μετά το δέκατο λεπτό είναι εξαιρετικό.

Οι IOTUNN δεν προσφέρουν μόνο φωνητικές επιδείξεις μεγάλου βεληνεκούς. Εκτός από τις επικές εξάρσεις, το συγκρότημα πείθει με δυναμικά φωνητικά που αγγίζουν τα άκρα, με τη χρήση και «growls». Οι μελωδίες δεν χάνονται ούτε όταν τα πράγματα γίνονται πραγματικά βαριά, όπως φαίνεται στο τραγούδι «Mistland», που στη δεύτερη μισή του γίνεται σκοτεινό, αλλά οι μελωδίες συνεχίζουν να είναι παρούσες δίνοντας το επιπλέον συναίσθημα ενώ στα τελευταία δύο λεπτά τα φωνητικά εντυπωσιάζουν για ακόμη μία φορά.

Το κομμάτι «Twilight» διακατέχεται από έντονη και απειλητική διάθεση που προέρχεται τόσο από τα σκληρά φωνητικά όσο και από τη μουσική σύνθεση. Είναι βαρύ και συμπαγές, αλλά διατηρεί μια μελωδική γραμμή που μπορεί εύκολα να σε παρασύρει, χάρη κυρίως στις υπέροχες φωνητικές αρμονίες. Το «I Feel The Night» είναι ένα από τα singles που έχουν κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, όπου με την δραματικότητά του δημιουργεί μια πολύ έντονη ατμόσφαιρα.

«The Coming End» είναι ένα από τα ομορφότερα τραγούδια του άλμπουμ. Τα φωνητικά απλώνονται αργά και μυστηριακά, γεμίζοντας τον ακροατή με ψυχή και συναίσθημα, φτάνοντας σχεδόν σε κάθαρση. Παράλληλα, η μπάντα διατηρεί μια δυναμική αίσθηση καθ’ όλη τη διάρκεια του κομματιού. Στο πνευματικό ταξίδι που παρουσιάζουν οι IOTUNN, το «Iridescent Way» ξεχωρίζει ως μια μπαλάντα, που αφήνει κατά μέρος τις σκληρές νότες και παρουσιάζεται με απαλή, ακουστική υφή όπου θα μπορούσε ο ακροατής να ταξιδέψει νοητά σε ένα μεσαιωνικό σκηνικό με τον Jón Aldará ως βάρδο. 

Ο κιθαρίστας Jesper Gräs σχολιάζει για αυτό το ιδιαίτερο τραγούδι:

«Με τον Jens έχουμε ρίζες στην κλασική κιθάρα και αυτό, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή μουσική από τον Βορρά και τη Δύση, μας έχει εμπνεύσει βαθιά όλα αυτά τα χρόνια. Το εισαγωγικό και το κλείσιμο του τραγουδιού μου ήρθαν σε ένα όνειρο, και ξύπνησα και τα έπαιξα. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για το τραγούδι, που είναι πολύ ιδιαίτερο για όλη τη μπάντα και το έχουμε σε πολύ μεγάλη εκτίμηση.»

Σειρά έχει το προσωπικό μου αγαπημένο και πολυακουσμένο καθ’ολη τη διάρκεια που έχω το promo στα χέρια μου. Ο λόγος για το «Earth To Sky», ένα κομμάτι στα βήματα των BORGNAGAR αλλά και των ENSLAVED θα τολμήσω να πω, αλλά με την μοναδική πινελιά των IOTUNN. Η ακουστική του εισαγωγή, το ανελέητο riffing και drumming, τα Black Metal φωνητικά αλλά και τα επικά καθαρά κατάφεραν να με ανατριχιάσουν όλες, μα όλες τις φορές που το άκουσα! «The Anguished Ethereal» για κλείσιμο, με το τραγούδι σε όλη του διάρκεια να γίνεται όλο και πιο σκοτεινό, δίνοντας την αίσθηση πως όχι μόνο το άλμπουμ έρχεται στο τέλος του, αλλά και η ιστορία που διηγείται ολοκληρώνεται, χωρίς να έχει απαραίτητα ένα ευχάριστο τέλος.

Με το «Kinship», οι IOTUNN έχουν δημιουργήσει συνθέσεις που βυθίζουν τον ακροατή σε ζωντανές εμπειρίες και τον κρατούν καθηλωμένο. Το άλμπουμ αποκαλύπτει μια επικότητα, ένα σκοτεινό ταξίδι στα έσω και έξω της ανθρώπινης υπόστασης. Ένα άλμπουμ που σίγουρα θα εντυπωσιάσει, θα κρατήσει παρέα, θα προβληματίσει ίσως τον ακροατή. Αναμφίβολα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά άλμπουμ της χρονιάς.

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Αντώνης Μπραϊκίδης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: IOTUNN – Σελίδα Bandcamp

Αφήστε μια απάντηση