Σε 3 χρόνια με αναστολή καταδικάστηκε ο John Schaffer των ICED EARTH για την εισβολή στο Καπιτώλειο!

You are currently viewing Σε 3 χρόνια με αναστολή καταδικάστηκε ο John Schaffer των ICED EARTH για την εισβολή στο Καπιτώλειο!

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Κολούμπια που δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2024, ο Jon Schaffer καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 2.200 δολαρίων.

Στην απόφαση αναφέρεται: «Μία τέτοια ποινή επαρκεί με βάση τη σοβαρότητα των κατηγοριών λαμβάνοντας υπόψη και τους τρεις μήνες προφυλάκισης του κατηγορούμενου μετά τη σύλληψή του αλλά και την ανάληψη της ευθύνης που του αναλογούσε όπως και της βοήθειας που προσέφερε προς τις αρχές όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία.»

Ο Schaffer προχώρησε σε συμφωνία με τις αρχές τον Απρίλιο του 2021, συμφωνώντας να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και να καταθέσει πιθανώς κατά άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Ο Schaffer αρχικά αντιμετώπιζε 6 κατηγορίες αλλά τελικά καταδικάστηκε για τις δύο από αυτές που ήταν η παρεμπόδιση μιας επίσημης εκδήλωσης στο Κονγκρέσο και η καταπάτηση απαγορευμένης περιοχής στο Καπιτώλειο ενώ ταυτόχρονα ήταν και οπλισμένος.

Στις 14 Οκτωβρίου, η απόφαση περιγράφει την εμπλοκή του Schaffer ως εξής: «Ο κατηγορούμενος ήταν ενα από τα έξι άτομα που εισέβαλαν στο Καπιτώλειο από τη Βορειοδυτική είσοδο του κτιρίου. Ο Schaffer μάλιστα φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και ένα καπέλο με τη φράση “Oath Keepers Lifetime Member”. Η οργισμένη συμπεριφορά του Schaffer και των υπολοίπων ανάγκασε τους αστυνομικούς που ήταν στην είσοδο να υποχωρήσουν με αποτέλεσμα να εισβάλλει στο Καπιτώλειο ο όχλος.

Η συμμετοχή του κατηγορούμενου στην επίθεση δεν ήταν τυχαία. Προέκυψε μετά από προετοιμασία εβδομάδων, αν όχι μηνών εξαιτίας των βίαιων καλεσμάτων του Elmer Stewar Rhodes III, του αρχηγού της ομάδας Oath Keepers με σκοπό να αντιταχθούν στην εκλογή του Joseph Biden έναντι του Donald Trump. Ο Schaffer συμμετείχε σε κάποιες από τις επικοινωνίες της ομάδας αυτής ως μέλος της και ως τέτοιο συμμετείχε και στις διαδηλώσεις του Νοεμβρίου 2020 που ακολούθησαν της εκλογής του Biden.

Την ίδια ώρα, ο Schaffer δε συμμετείτε στην οργάνωση και συντονισμό της επίθεσης από τους Oath Keepers (δεν περιλαμβάνεται στις κρυπτογραφημένες συνομιλίες πριν την επίθεση) και δεν μπήκε μαζί τους στο Καπιτώλειο στις 6 Ιανουαρίου. Για τον λόγο αυτό, δεν κατηγορήθηκε με συμμετοχή σε συνωμοσία μαζί με άλλα μέλη των Oath Keepers.

Επιπλέον, ο Schaffer παρέμεινε εντός του Καπιτωλείου για λιγότερα από δέκα λεπτά και δεν επιχείρησε να βλάψει κάποιον ή να προκαλέσει φθορές στη δημόσια περιουσία. Επίσης συνεργάστηκε με τις αρχές αφότου παραδόθηκε 11 ημέρες μετά την επίθεση και παρείχε χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες.»

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Schaffer ήταν ο πρώτος που συνεργάστηκε με τις αρχές και αποδέχτηκε πλήρως τις ευθύνες που του αναλογούσαν για τις δύο κατηγορίες που αναφέρθηκαν παραπάνω ενώ αποδέχτηκε να δημοσιευτούν στον τύπο λεπτομέρειες της συμφωνίας του.

This Post Has One Comment

  1. Λεωνιδας

    Όπως θα έγραφε κι ο Ζαμπέτας
    Ο Γιαννάκης ο Ζάν ο μπουκαδώρος
    Enter now the Καπιτώλιο

Αφήστε μια απάντηση