Ανταπόκριση: Nile, Hideous Divinity, Intrepid, Pestifer (RCJC Het Entrepot, Μπρυζ, Βέλγιο – 14/09/2024)

You are currently viewing Ανταπόκριση: Nile, Hideous Divinity, Intrepid, Pestifer (RCJC Het Entrepot, Μπρυζ, Βέλγιο – 14/09/2024)

Συναυλία: Nile, Hideous Divinity, Intrepid, Pestifer
Μέρος: RCJC Het Entrepot, Μπρυζ, Βέλγιο
Ημερομηνία: 14 Σεπτεμβρίου 2024
Ανταπόκριση: Νίκος Μανούσης

Με το ισοπεδωτικό νέο άλμπουμ «The Underworld Awaits Us All» στις αποσκευές τους, οι αγαπημένοι Death Metallers NILE ξεκίνησαν την ευρωπαϊκή τους περιοδεία και η ευκαιρία να τους απολαύσω ζωντανά δεν θα πήγαινε χαμένη. Μαζί τους είχαν τρία ακόμα συγκροτήματα ως support: τους Ιταλούς HIDEOUS DIVINITY, τους Εσθονούς INTREPID και τους Βέλγους PESTIFER. Όλες οι μπάντες κινούνται στον χώρο του Death Metal, και το αποτέλεσμα προμηνυόταν ισοπεδωτικό! H συναυλία διεξήχθη στην πόλη Μπριζ του Βελγίου και πιο συγκεκριμένα στο χώρο Het Entrepot, χωρητικότητας 1.000 ατόμων. Για την συγκεκριμένη συναυλία τελικά άνοιξε μόνο ο κάτω όροφος του χώρου.

Η συναυλία ξεκίνησε με τους PESTIFER, οι οποίοι κινούνται στο χώρο του cosmic Death Metal και θα ενθουσιάσουν όσους λατρεύουν τους NOCTURNUS, καθώς αρκεί μία ματιά στο λογότυπο των Βέλγων για να καταλάβει κανείς πόσο τους έχουν επηρεάσει. Το σετ τους διήρκεσε μισή ώρα και, παρόλο που η μπάντα τα έδινε όλα, θα έλεγα πως κάποια στιγμή με ψιλοκούρασαν, καθώς είναι αρκετά «προοδευτικοί» για τα γούστα μου.

Η συνέχεια ήρθε με τους INTREPID, οι οποίοι μας ισοπέδωσαν παίζοντας παλιομοδίτικο Death Metal! Οι πιτσιρικάδες από την Εσθονία τα έδωσαν όλα και σίγουρα απέκτησαν αρκετούς οπαδούς. Η μπάντα ήταν δεμένη, με καλό ήχο, και ο τραγουδιστής τραβούσε τα βλέμματα (και τα αυτιά) με τα ακραία φωνητικά του! Όσοι γουστάρετε DEATH και πρώιμους CANNIBAL CORPSE, τσεκάρετέ τους οπωσδήποτε!

Η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσα ως δεύτερη μπάντα κάποιο άλλο όνομα, και όχι τους Ιταλούς HIDEOUS DIVINITY. Μπορεί να κυκλοφόρησαν φέτος το αξιόλογο άλμπουμ «Unextinct», πάνω στο οποίο βασίστηκε το σετλίστ τους, και γενικά να έχουν χτίσει μια σεβαστή καριέρα, παρόλα αυτά δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα η μουσική τους. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά την διάρκεια της ζωντανής τους εμφάνιση. Ο ήχος της κιθάρας ήταν σε ορισμένες στιγμές μπουκωμένος και νομίζω πως το γεγονός ότι εμφανίζονται με έναν κιθαρίστα τους αδικεί. Ίσως θα έπρεπε να προσθέσουν ένα δεύτερο κιθαρίστα για τις συναυλίες ώστε να βγάζουν ένα καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα. Πάντως, οι Ιταλοί προσπάθησαν αρκετά για 45 λεπτά και μας προσέφεραν μία τίμια εμφάνιση.

Έφτασε επιτέλους η στιγμή των μεγάλων NILE, κάτι που περίμεναν όλοι οι παρευρισκόμενοι, καθώς οι αντιδράσεις του κοινού στις προηγούμενες μπάντες (με εξαίρεση τους INTREPID), ήταν από χλιαρές έως αδιάφορες. Ο χώρος είχε γεμίσει ενώ το συγκρότημα ανέβηκε στη σκηνή μέσα σε αποθέωση, ξεκινώντας με το τραγούδι «Sacrifice Unto Sebek» από το άλμπουμ «Annihilation of the Wicked». Η συνέχεια έρχεται δυναμικά με το τραγούδι «Defiling the Gates of Ishtar» μέσα από το τεράστιο άλμπουμ «Black Seeds of Vengeance». Οι Αμερικανοί έπαιξαν συνολικά 13 τραγούδια και το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους εκπροσωπήθηκε με τρεις συνθέσεις. Ο ήχος ήταν άψογος, η μπάντα τα έδωσε όλα επί σκηνής, με τον Karl Sanders να ιδρώνει κυριολεκτικά τη φανέλα, ενώ ο Κόλλιας πίσω από τα τύμπανα ήταν από άλλο πλανήτη. Μου έκανε εντύπωση που έπαιζε με τα μάτια κλειστά, καθώς το ζούσε έντονα, όπως και όλο το συγκρότημα. Τρομερό πάθος, χωρίς να δείξουν καμία αδυναμία, σε κανένα σημείο. Το κοινό αποθέωνε τους NILE μετά από κάθε τραγούδι, αν και δεν υπήρχαν τρομερές αντιδράσεις, με εξαίρεση τα «Lashed to the Slave Stick» και «Sarcophagus». Η αυλαία έπεσε με τον ύμνο «Black Seeds of Vengeance». Ζητήσαμε από τους NILE ακόμη ένα-δύο τραγούδια, αλλά η μπάντα δεν μας έκανε το χατίρι και, αφού ο Sanders πέρασε και χαιρέτησε όλο τον κόσμο στις πρώτες σειρές, τα φώτα άναψαν και όλοι αποχωρήσαμε.

Συνολικά, ήταν μία ιδιαιτέρως έντονη και απολαυστική Death Metal βραδιά, με τους NILE να αποδεικνύουν πως, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια καριέρας και αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή τους, παραμένουν ακμαίοι και σαρωτικοί! Η οργάνωση ήταν άψογη, ο ήχος καλός, και οι υπόλοιπες μπάντες προσπάθησαν για το καλύτερο. Το μόνο αρνητικό ήταν η τιμή της μπύρας καθώς, ενώ υποτίθεται ότι κόστιζε 3 ευρω (σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο), όταν αγόραζες μάρκες και πήγαινες να την παραλάβεις, σου έλεγαν πως κοστίζει 4 ευρώ και σου έδιναν ένα μικρό ποτήρι με μπύρα χαμηλής ποιότητας. Δυστυχώς βρίσκουν και τα κάνουν, καθώς η εναλλακτική επιλογή ήταν να μην πιείς. Εξαιρώντας, λοιπόν, αυτήν τη λεπτομέρεια, η βραδιά κρίνεται επιτυχημένη καθώς για περίπου πέντε ώρες απολαύσαμε αγνό Death Metal!

Το σετλιστ των NILE ήταν το εξής:

Sacrifice Unto Sebek
Defiling the Gates of Ishtar
To Strike With Secret Fang
Kafir!
Call to Destruction
Vile Nilotic Rites
Stelae of Vultures
In the Name of Amun
Lashed to the Slave Stick
Sarcophagus
Long Shadows of Dread
Chapter for Not Being Hung Upside Down on a Stake in the Underworld and Made to Eat Feces by the Four Apes
Black Seeds of Vengeance

Αφήστε μια απάντηση