Alcest – Les Chants De l’Aurore

You are currently viewing Alcest – Les Chants De l’Aurore

Χρονολογία: 2024 
Συνολική Διάρκεια: 43:38
Εταιρεία: Nuclear Blast 

Μετά από πέντε χρόνια απουσίας, οι ALCEST επιστρέφουν με το άλμπουμ τους «Les Chants de l’Aurore», υιοθετώντας μια διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με το προηγούμενο έργο τους «Spiritual Instinct», το οποίο προσωπικά θεωρώ εξαιρετικό. Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική τους ήταν το 2009, όταν κυκλοφόρησαν το μοναδικό split με τους DES DISCRETS, και από τότε παρακολουθώ συνεχώς την πορεία τους.

Το «Les Chants de l’Aurore» προσφέρει 44 λεπτά φρέσκου υλικού από τους Γάλλους. Είτε μιλώντας για τους λάτρεις του shoegaze φάσματος, είτε γι’ αυτούς που αναζητούν δημιουργική μουσική, οι ALCEST κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους και κάθε νέο άλμπουμ των Παριζιάνων (πλέον) αποτελεί σημαντικό γεγονός,. Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι το εξής: Αυτό το μουσικό εγχείρημα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οπαδών τους;;

Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση είναι σίγουρα θετική! Παρόλα αυτά, αν προτιμάς τον πιο σκοτεινό ήχο που είχαν παλαιότερα (όπως κι εγώ), ίσως χρειαστεί να αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο για να κατανοήσεις πλήρως το «Les Chants de l’Aurore». Σίγουρα όμως αξίζει η προσπάθεια αυτή.

Είτε αρέσει σε κάποιους-είτε όχι,  οι ALCEST ξέρουν πώς να δημιουργούν μουσικές συνθέσεις που εντυπωσιάζουν. Ξεκινώντας μουσικά από το Black Metal φάσμα, εξελίχθηκαν στο Blackgaze και το Post-Rock, έχοντας πλέον φτάσει σε υψηλά επίπεδα δημιουργίας. Το νέο τους άλμπουμ θυμίζει το «Shelter» του 2014, διατηρώντας όμως τη δική του ταυτότητα, σε μια πληθώρα εικόνων γεμάτες φως και ατμόσφαιρα.

Οι ALCEST έχουν την ξεχωριστή ικανότητα να δημιουργούν μουσική που σε πρώτο πλάνο αποπνέει αισιοδοξία και φως, ενώ ταυτόχρονα και υποσυνείδητα μεταδίδει στοιχεία θλίψης, δίνοντας μεγαλύτερο συναισθηματικό βάθος στις συνθέσεις τους. Η μουσική τους είναι ένα ταξίδι μέσα από ζωντανές μελωδίες και πλούσια ηχοχρώματα, που προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη, ενώ παράλληλα συγκινούν με την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων που αναδύονται.

Τα φωνητικά του Neige, όπως πάντα, είναι καθαρά και αέρινα γεμάτα συναίσθηματα, ενώ σε ορισμένα σημεία χρησιμοποιούνται σκληρότερες κραυγές, οι οποίες προσθέτουν ένταση και δίνουν ζωντάνια στην ακρόαση. Παρότι αυτές οι στιγμές είναι περιορισμένες, η παρουσία τους είναι σημαντική στην εξέλιξη του δίσκου αφού μας παρουσιάζουν ένα άρτιο επίπεδο ακραίας έκφραστικότητας.

Το «Les Chants de l’Aurore» αποτελεί μια πο΄λυ αξιόλογη κυκλοφορία των ALCEST, οι οποίοι δίχως άλλο έχουν δημιουργήσει μια πολύ σημαντική δισκογραφία. Η χαρακτηριστική ατμόσφαιρα του άλμπουμ, προσφέρει μια εμπειρία γεμάτη ελπίδα και θετική ενέργεια, ενώ η υποψία θλίψης που υπάρχει προσθέτει βάθος και συναισθηματική δύναμη.

Χωρίς αμφιβολία, αξίζει να ακούσετε το «Les Chants de l’Aurore»!

Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης: Αντώνης Μπραϊκίδης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: ALCEST – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση