Cavalera Conspiracy – Schizophrenia

You are currently viewing Cavalera Conspiracy – Schizophrenia

Χρονολογία: 2024 
Συνολική Διάρκεια: 43:53 
Εταιρεία: Nuclear Blast 

Στον χώρο της αγαπημένης μουσικής υπάρχει μία δημοφιλής τάση κατά την οποία αρκετά συγκροτήματα προσπαθούν να επανηχογραφήσουν παλαιότερα άλμπουμ τους. Βέβαια, το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν είναι πάντα επιτυχημένο… ποιος θα ξεχάσει το έγκλημα των EXODUS με την επανηχογράφηση του «Bonded By Blood» και των SODOM με το «In the Sign of Evil»;; Επίσης, πιο πρόσφατο αποτυχημένο πείραμα είναι αυτό των Κολομβιανών MASACRE με το ιστορικό άλμπουμ «Reqviem», προσπάθεια στην οποία εξανεμίστηκε εντελώς η αρχική ατμόσφαιρα των συνθέσεων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα λοιπόν κινούνται τα τελευταία χρόνια και τ’ αδέρφια CAVALERA οι οποίοι, αφού πρώτα εξάντλησαν τα όποια περιθώρια υπήρχαν περιοδεύοντας και παρουσιάζοντας ζωντανά τα παλαιότερα και πλέον επιτυχημένα άλμπουμ των SEPULTURA «Arise», «Beneath the Remains», «Roots», εμπνεύστηκαν νέους τρόπους, ώστε να εκμεταλλευτούν την μουσική κληρονομιά των SEPULTURA.

Έτσι λοιπόν και με πρόσχημα την μέτρια παραγωγή των πρώτων κυκλοφοριών των SEPULTURA, επανηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν πέρυσι τα «Bestial Devastation» και «Morbid Visions». Το τελικό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων επανηχογραφήσεων δεν μπορώ να πω ότι μ’ ενθουσίασε και ιδιαίτερα. Ένα χρόνο μετά από αυτές τις κυκλοφορίες, τα αδέρφια επανέρχονται φέτος με άλλη μία επαναηχογράφηση, η οποία αφορά το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ των SEPULTURA «Schizophrenia». Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1987 και αποτελεί μια από τις πιο επιδραστικές κυκλοφορίες στο Thrash/Death/Black Metal ιδίωμα. Η μουσική του αξία είναι τεράστια, περιλαμβάνοντας μερικά από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί από τους Βραζιλιάνους! Ενδεικτικά αναφέρω τα «From the Past Comes the Storms», «Escape to the Void», «R.I.P. (Rest in Pain)»….

Στην πρώτη ηχογράφηση του «Schizophrenia» το 1987, η παραγωγή μπορεί να μην ήταν και η καλύτερη, όμως η ατμόσφαιρα που εκπνέεται από τον δίσκο είναι μοναδική, έχοντας αυτό το παλιομοδίτικο συναίσθημα «τρόμου» που κυριαρχούσε στις Extreme κυκλοφορίες που έβγαιναν από την Βραζιλία εκείνη την εποχή. Επιπλέον, αποτελεί τον δίσκο-ορόσημο διαμορφώνοντας τον ήχο του συγκροτήματος. Σημαντικό επίσης να αναφέρω πως το 1987 ο Andreas Kisser αντικατέστησε τον κιθαρίστα Jairo, επηρεάζοντας μετέπειτα τις συνθέσεις με τις μελωδίες του.

Το ερώτημα είναι λοιπόν τι θα μπορούσαν να προσφέρουν οι CAVALERA με την επανηχογράφηση του συγκεκριμένου δίσκου; Ακούγοντας τη νέα εκδοχή των συνθέσεων, νιώθω ότι οι Βραζιλιάνοι επιχείρησαν να διατηρήσουν την παλιομοδίτικη ατμόσφαιρα των συνθέσεων, προσεγγίζοντας τις κιθάρες και τα φωνητικά του Max με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν την αίσθηση που βγάζαν το 1987. Επίσης, η νέα παραγωγή αναδεικνύει την πολύ καλή δουλειά που είχε γίνει στα τύμπανα από τον Igor, δουλειά η οποία στην αρχική κυκλοφορία ήταν «θαμμένη». Το δωράκι στη νέα κυκλοφορία είναι και ένα καινούργιο τραγούδι με τίτλο «Nightmares of Delirium», το οποίο ταιριάζει απόλυτα στο ηχητικό σύνολο του «Schizophrenia» και ακούγεται λες και το συνέθεσαν το 1987!

Εν κατακλείδι, η νέα εκδοχή ενός τρομερού άλμπουμ όπως το «Schizophrenia» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πετυχημένη για τα αδέρφια Cavalera, οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν το νοσταλγικό χαρακτήρα και την old school ατμόσφαιρα του δίσκου! Συνολικά ο ήχος είναι βελτιωμένος, χωρίς όμως ν’ ακούγεται εκμοντερνισμένος. Το εγχείρημα τους κρίνεται πετυχημένο και νομίζω πως ήρθε η ώρα πια να κάτσουν και να γράψουν νέο υλικό! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τραγούδι «Nightmares of Delirium» καθώς έδειξαν με τη συγκεκριμένη νέα σύνθεση πως διατηρούν ακόμα την ικανότητα να γράψουν ποιοτικότατες Thrash Metal συνθέσεις. Υποθέτω πως με το «Schizophrenia» έκλεισε ο κύκλος των επανηχογραφήσεων και δεν θα τολμήσουν να αγγίξουν τα «Arise» και «Beneath The Remains». Δεν χρειάζεται κι όλας….. Μέχρι να ακούσουμε λοιπόν τ’ επόμενο μουσικό βήμα των αδερφών Cavalera,  θα συνεχίουμε να νοσταλγούμε τις καλές ημέρες των SEPULTURA και να ελπίζουμε για μία μελλοντική επανασύνδεση της αυθεντικής σύνθεσης!

Βαθμολογία: Δ/Α
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυκός Σύνδεσμος: CAVALERA – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση