Χρονολογία: 2004
Συνολική Διάρκεια: 47:25
Εταιρεία: Nuclear Blast
Το πολυαναμενόμενο άμπουμ των IN FLAMES είναι επιτέλους εδώ! Όπως όλοι γνωρίζετε, οι αρχηγοί του N.W.O.S.D.M. και αγαπημένα παιδιά της Nuclear Blast συνηθίζουν να αλλάζουν το στύλ τους διαρκώς, οπότε γιατί να μην κάνουν το ίδιο και τώρα;;
Ακολουθώντας τη φόρμουλα της εμπορικής επιτυχίας του «Reroute To Remain» σε συνδυασμό με πολλά στοιχεία από τη μουσική των PASSENGER (προσωπική μπάντα του Anders Friden), η μουσική κατεύθυνση των IN FLAMES παίρνει τον αναμενόμενο δρόμο, ανοίγοντας ένα καινούριο κεφάλαιο στην «ηχητική ποικιλομορφία» του συγκροτήματος. Οι ιδέες που παρουσιάζονται εδώ δεν είναι για τα αυτιά του μέσου ακροατή αλλά αντιθέτως, δείχνουν να είναι οι πιο σύνθετες και πιο «σκοτεινές» που οι Σουηδοί έχουν παρουσιάσει έως τώρα.
Αν και η αναπαραγόμενη μουσική στο συγκεκριμένο άλμπουμ δεν θα μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί σε κάποιο είδος (ακόμα και στο είδος που οι ίδιοι IN FLAMES συν-δημιούργησαν) το σίγουρο είναι οτι ακούγεται αρκετά «ρυθμική» και groovy, εμπεριέχοντας συχνά τη χρήση πλήκτρων, έχοντας επίσης μεγάλες δόσεις ενέργειας και πιασάρικων μελωδιών μέσα σε ανεβαστικά κιθαριστικά riffs….Μια προσεκτικότερη ματιά στη δομή των τραγουδιών δείχνει πολλά «κοφτά» κουπλέ με τις κιθάρες να φέρνουν nu-metal ύφος στο μυαλό, γρήγορους ρυθμούς στα τύμπανα και ατμοσφαιρικά περάσματα. Δεν λείπουν και τα κλασσικά μελωδικά ρεφρέν με την συχνή χρήση καθαρών φωνητικών από τον Anders. Οι ηχογραφήσεις έγιναν και πάλι στα Dug-Out Studios, υπό τις «προχωρημένες» τεχνικές οδηγίες του Daniel Bergstrand.
Καλύτερες στιγμές: «The Quiet Room» (το πρώτο single-cd που βγήκε), «Like You Better Dead» (κλασσικό ριφάρισμα IN FLAMES), «My Sweet Shadow» (ίσως το καλύτερο κομματι στο άλμπουμ-χαρισματική μελωδία), «Superhero Of The Computer Rage» (εναλλάκτικό σουηδικό Death Metal!!!), και η απόλυτη μπαλάντα «Evil In A Closet».
Συμπερασματικά, αυτή είναι μία καλή κυκλοφορία, παρ’όλα αυτά, κάτι φαίνεται να λείπει….Είναι δεδομένο πως η έμπνευση, οι λαμπρές ιδέες και η συνοχή των IN FLAMES που απολαύσαμε στα προηγούμενα άλμπουμ, απουσιάζουν απο την συγκεκριμένη κυκλοφορία…
Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης: Αλέξανδρος Σουλτάτος
Μετάφραση/Απόδοση στα Ελληνικά: Θεόδωρος Απέργης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: IN FLAMES – Επίσημη Σελίδα
Λοιπόν θα κρατήσω αυτό το “δείχνει κάτι να λείπει ” που λες στο τέλος… γενικά κ επειδή η αλλαγή ήρθε σταδιακά, όταν τα έγραφες δεν ήξερες την εξέλιξη. Οπότε κ ως οπαδός κάπου δικαιολογημενος ο ενθουσιασμός. Κατά τα άλλα, ίσως η τελευταία υποφερτή δουλειά του σχήματος, δεν λέω καλή γτ κατά την γνώμη μου δεν είναι από τις καλές κυκλοφορίες τους. Αυτά
Οι In Flames για μια 6ετία (Clayman, Reroute To Remain, Soundtrack To Your Escape, Come Clarity) ήταν σούπερ στα αυτιά μου. Δε πέφτανε κάτω από 8-8,5. Απλά εκσυγχρόνισαν φοβερά τον ήχο τους, και θα μπορούσαν να μην μαλακιστούν στη συνέχεια τόσο πολύ. A Sense Of Purpose και Sounds Of A Playground Fading, κεκτημένη ταχύτητα από Come Clarity, 8/10. Siren Charms, πρώτη ξενέρα 6-6,5/10, ίσως και παρακάτω. Battles δεν μπήκα ΚΑΝ στη διαδικασία, και πίσω στο 7/10 με το I, The Mask
4/10 και αυτό μόνο για το όνομα της μπάντας. Οι In Flames διαλύθηκαν στο Reroute to Remain.
Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου δίσκο της “νέας εποχής ” της μπάντας , μπορώ να τον ακούσω ολόκληρο πολύ ευχάριστα . Συνδιάζει μελωδία αλλά και επιθετικότητα . Σημαντικό επίσης στοιχείο ότι όλα τα κομμάτια αποδιδοντουσαν σούπερ ζωντανά . Αγαπημένα μου από το άλμπουμ superhero of.. και my sweet shadow .
Εγώ τι να πω? ωραίος δίσκος ακούγεται ευχάριστα παρότι άλλαξαν το ύφος.μετα το come clarity τους άφησα.εαν έπρεπε να βαθμολογησω 6 /10.
Εχεις βάλει σωστή βαθμολογία κατ εμέ εδώ πέρα. Το soundtrack είναι ο πιο αγαπημένος μου δίσκος στην μετά reroute εποχή. Η μοντέρνα προσέγγιση του ήχου τους σε συνδυασμό με τα κοφτά ριφφ, ποικιλία στις ταχύτητες αλλά και με μια απίστευτα σκοτεινή ατμόσφαιρα που πρώτη φορά βγάζουν το κατατάσσουν στα πιο πολυ παιγμένα άλμπουμ τους. Ο μεσος μεταλας που τους αγάπησε για τις γνωστές κυκλοφορίες τους (βλεπε σχολια απο τους απο πανω) είναι στατιστικά δύσκολο να προτιμάει επίσης συγκροτήματα που ηχούν μοντέρνα (πχ killswitch, trivium κ γενικά metalcore) οπότε αυτομάτως θα το θάψουν. Προσωπικά επειδή το εύρος των ακουσματων μου είναι ευέλικτο το κατατασω ψηλά στη λίστα στη μετά reroute εποχή με κομμάτια εθιστικά όπως quite place, sweet shadow αλλά και το υπεργρηγορο in search for I.
Δεν είναι πολύ του γούστου οι in flames για να είμαι ειλικρινής.. και τώρα που ανέφερες και κιθάρες σε nu metal ύφος στην κριτική σου…