Batushka – Царю Небесный / Carju Niebiesnyj (Mini Album)

You are currently viewing Batushka – Царю Небесный / Carju Niebiesnyj (Mini Album)

Χρονολογία: 2021
Συνολική Διάρκεια: 27:16
Εταιρεία: Witching Hour Productions

Το όλο σίριαλ των BATUSHKA συνεχίζεται και μέσα στο 2021 καθώς, έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του ΕP «Raskol» και τρείς μήνες μετά το live άλμπουμ «Black Liturgy», o Krysiuk  αποφάσισε να κυκλοφορήσει ξανά νέα μουσική. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι είναι και ο ιδιοκτήτης της Witching Hour Productions του δίνει την ελευθερία και την άνεση να προωθεί πολύ εύκολα την δική του εκδοχή των BATUSHKA. Το όλο κόλπο γνωστό πια… νέα κυκλοφορία με όμορφο εξώφυλλο και artwork σε πολλές διαφορετικές εντυπωσιακές εκδόσεις cd, βινυλίου κτλ. Το ερώτημα βέβαια είναι αν αυτό το φανταχτερό περιτύλιγμα κρύβει μέσα του ένα αντίστοιχα ποιοτικό μουσικό περιεχόμενο.

Η απάντηση είναι πως ΦΥΣΙΚΑ και ΔΕΝ κρύβει κάτι αξιόλογο και έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη που είχα σχηματίσει από το μέτριο ντεμπούτο τους «Hospodi». Η αλήθεια είναι ότι το περσινό EP ήταν αρκετά καλό και με είχε εκπλήξει, όπως και πολλούς, το γεγονός ότι ο Krysiuk κατάφερε να κυκλοφορήσει καλά τραγούδια. Μπορεί στο «Litourgiya» να έκανε φοβερή δουλειά στα φωνητικά αλλά δεν έχει και ιδιαίτερες συνθετικές ικανότητες και γι΄αυτό η μπάντα του, σε συνδυασμό με το κράξιμο των οπαδών, εκδιώχθηκε από την Metal Blade.

Nα έρθουμε τώρα στο μουσικό μέρος του «Царю Небесный / Carju Niebiesnyj», το οποίο συναγωνίζεται εύκολα σε μετριότητα το «Hospodi», καθώς οι Πολωνοί BATUSHKA προσπαθούν για ακόμη μία φορά να αναπαράγουν (ανεπιτυχώς) των ήχο για τον οποίο έγιναν γνωστοί το 2015. Το Black Metal τους εμπλουτίζεται με κάποια Doom στοιχεία. Επίσης έχουν προσπαθήσει να εισάγουν, στα δειλά όμως, νέα στοιχεία, όπως γυναικεία φωνητικά και τρομπέτες στο τελευταίο τραγούδι «PISMO VI», προσδίδοντάς του έναν πομπώδη χαρακτήρα. Τίμια προσπάθεια αλλά δεν σώζει και τίποτα από την γενικότερη μετριότητα, καθώς οι συνθέσεις ακούγονται λες και δεν έχουν δουλευτεί ιδιαίτερα. Σε έναν κοινότυπο Black Metal ήχο, προσέθεσαν τις γνωστές ορθόδοξες και σλαβικές ψαλμωδίες με τα ατμοσφαιρικά περάσματα και το κυκλοφόρησαν μπας και παρασύρουν ορισμένους στο να κάνουν «pre-order» και να χαρεί ο Krysiuk στα γραφεία της Witching Hour Productions.

Η όλη κατάσταση με τους BATUSHKA ελπίζω να ξεκαθαρίσει άμεσα και να δικαιωθεί ο πραγματικός συνθέτης και ιδρυτής της μπάντας Krzysztof  «Derph» Drabikowski. Στην αρχή μπορώ να πω ότι δεν με ενδιέφερε και πολύ η συγκεκριμένη κόντρα, αλλά βλέποντας τον Krysiuk μέσω της εταιρείας του να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του «Litourgiya» και να κυκλοφορεί μέσα σε λίγους μήνες τρείς κυκλοφορίες σε δεκάδες εκδόσεις (οι οποίες λόγω της χαμηλής τιμής γίνονται sold out), δεν μπορώ να μείνω ανεπηρέαστος. Αυτό που μου βγάζει σαν εικόνα είναι μία τεράστια πίεση να αποδείξει ότι αυτός είναι οι πραγματικοί  BATUSHKA,  κάτι το οποίο μόνο στην φαντασία του υπάρχει,  καθώς όταν έρχεται η ώρα της κρίσης η μουσική που μας προσφέρει είναι εντελώς αδιάφορη και μόνο εμείς και τα αυτιά μας νιώθουν «πίεση».

Βαθμολογία: 4/10
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: BATUSHKA – Σελίδα Facebook

This Post Has 2 Comments

  1. Amadeus

    Πολύ ευγενικός ο Νίκος , -7/10 από μένα και επιτέλους πρέπει να τελειώνει αυτό το ανέκδοτο με τον krysiuk.

  2. Vassiliki Pantazi

    Εξαιρετική κριτική, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!!!!

Αφήστε μια απάντηση