Aherusia – Nocτoc ~ An Answer (?)

You are currently viewing Aherusia – Nocτoc ~ An Answer (?)

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 44:19
Εταιρεία: ONOS Desperate Persistent Artists

Οι AHERUSIA είναι μια πολύ ιδιαίτερη μπάντα απο την Αθήνα. Ξεκίνησαν ως Black Metal συγκρότημα και σε κάθε δίσκο εξελίσσονται έχοντας δημιουργήσει την δική τους μουσική ταυτότητα, διατηρώντας πάντα τις ρίζες τους (όσον αφορά τον ήχο) και προσθέτοντας στοιχεία από την ελληνική παραδοσιακή μουσική και το Ευρωπαϊκό folk. Καμία κυκλοφορία τους δεν είναι ίδια με την προηγούμενη και κάθε φορά μας εντυπωσιάζουν με την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα των άλμπουμ τους. Η αλήθεια είναι ότι πια δεν μπορούμε να θεωρούμε τους AHERUSIA ως μία Black Metal μπάντα όπως στο ξεκίνημα καθώς ο ήχος τους είναι πλέον Folk/Pagan Metal. Έτσι λοιπόν, 3 χρόνια μετά το αριστουργηματικό “Prometheus: Seven Principles On How To Be Invincible” οι AHERUSIA επιστρέφουν με το νέο τους δίσκο “ Nocτoc~An Answer(?)” και μας εντυπωσιάζουν ξανά.

Στο “Nocτoc~An Answer (?)” οι AHERUSIA κάνουν ένα τολμηρό βήμα και διασκευάζουν τραγούδια της Ελληνικής μας παράδοσης. Οι συνθέσεις είναι τοποθετημένες με τέτοια σειρά στον δίσκο, ώστε να αφηγούνται μία ιστορία. Να σημειώσουμε ότι σε ορισμένα τραγούδια οι AHERUSIA έχουν κρατήσει τις αρχικές ενορχηστρώσεις ενώ στα υπόλοιπα έχουν γράψει μουσική και ο δίσκος έχει ηχογραφηθεί ζωντανά με αποτέλεσμα να ακούγεται πιο άμεσος και τα χορωδιακά μέρη είναι τραγουδισμένα από τους ηθοποιούς της θεατρικής παράστασης των AHERUSIA.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο μουσικά και αρκετά έντονο συναισθηματικά. Οδηγός καθόλη τη διάρκεια του άλμπουμ είναι ο χαρακτηριστικός ήχος των AHERUSIA στις κιθάρες. Η μπάντα καταφέρνει να συνδυάσει ιδανικά τον προσωπικό ήχο με τον ξεχωριστό χαρακτήρα των παραδοσιακών τραγουδιών, ταξιδεύοντάς μας πίσω στο χρόνο και στις ιστορίες τις οποίες μας αφηγούνται. Όπως προανέφερα, ο δίσκος δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα αναλόγως το κομμάτι το οποίο ακούς.

Στο ‘Αγρίμια’ θα παρασυρθείτε από το πολεμικό αίσθημα και τον ρυθμό του, καθώς οι στίχοι αναφέρονται στους Κρητικούς που αντιστάθηκαν στην Ενετική κατοχή στα δύσβατα κρητικά βουνά. Στο ‘‘Έρι Πάλι’ θα είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείτε στις μελωδίες και στον ηρωικό ρυθμό του κυριεύοντάς σας όπως οι πειρατές των Ψαρών τα νερά της Αττάλειας, στο “Παιδιά της Σαμαρίνας” θα νιώσεις τον πόνο του ετοιμοθάνατου ήρωα ενώ στο “Έχε γεια Καημένε Κόσμε” η απαγγελία των στίχων θα σας ανατριχιάσει αναλογιζόμενοι την θυσία των γυναικών στο Σούλι και την επιλογή του θανάτου ώστε να μην πουληθούν στα σκλαβοπάζαρα.

Οι AHERUSIA πάντα είχαν μία ιδιαίτερη σχέση με την ελληνική παράδοση και στο “Το Nocτoc~An Answer (?)” είναι ακόμα πιο έντονη. Κερδίζουν το στοίχημα αυτού του τολμηρού εγχειρήματος και για άλλον ένα δίσκο ακούγονται αυθεντικοί ξεφεύγοντας από στερεότυπα και μας καλούν να τους ακολουθήσουμε σ’ αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι γεμάτο ένταση και συναισθήματα. Πόνος, νοσταλγία, ηρωισμός, αγάπη, αναμνήσεις και ένας εσωτερικός προβληματισμός για το τι είναι πατρίδα και πότε την αναζητούμε.

Βαθμολογία: 7,5/10
Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: AHERUSIA – Σελίδα Facebook

This Post Has 2 Comments

  1. Ραφαήλ

    Εξαιρετική μπάντα δεν έχω να πω κάτι παραπάνω από το συντάκτη
    Να συνεχίσουν δεν βρήκα κάποιο λάθος .άλλο ένα διαμάντι.

  2. Paulos Clansman

    Κάθε βήμα και ένα σκαλοπάτι ψηλότερα για τα παλικάρια…ο George έχει πάει την μπάντα ένα βήμα ποίο πέρα με τεράστια επιτυχία καθώς το πάθος και η έμπνευση υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό…Τόλμησε και πέτυχε…

Αφήστε μια απάντηση