The Halo Effect – Days Of The Lost

You are currently viewing The Halo Effect – Days Of The Lost

Χρονολογία: 2022
Συνολική διάρκεια: 40.46
Εταιρεία: Nuclear Blast

Ήταν Μάρτιος του 2021 όταν o Jesper Stromblad με μια ανάρτησή του στο Facebook ενημέρωνε για τη δημιουργία της νέας του μπάντας. Όντας μεγάλος θαυμαστής του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, αμέσως ξεκίνησα να το ψάχνω…με ποιους; πότε; γιατί; … και όλα εκείνα τα ερωτήματα που γεννάει το μυαλό σου όταν ενθουσιάζεσαι. Γρήγορα ανακάλυψα ότι ένας κρυφός μου πόθος (και πολλών ακόμα πιστεύω) γίνεται πραγματικότητα. Η παλιοπαρέα από το Γκέτεμποργκ ενώθηκε και πάλι μετά από πολλά χρόνια για να μας χαρίσει λίγη ακόμα από την δημιουργικότητα της. Πιο μεγάλοι πλέον, πιο ώριμοι μουσικά αλλά και πιο σοφοί, εγένετο… THE HALO EFFECT!

Η ιδέα ξεκίνησε στις αρχές της πανδημίας, όταν ο Stanne είχε τελειώσει το νέο άλμπουμ των DARK TRANQUILLITY και αναγκαστικά δεν υπήρχε κάτι να κάνουν, ούτε στη παρούσα φάση αλλά ούτε και στο άμεσο μέλλον. Οπότε είπαν «ας το κάνουμε…». Χωρίς περιορισμούς, χωρίς χρονικές διορίες και με την Nuclear Blast να τους υποστηρίζει στο έπακρο. Όλοι τους πρώην συνεργάτες στους IN FLAMES, πολλά χρόνια φίλοι, κάποιοι ακόμα και οικογένεια. Όλοι τους «πατέρες» του Σουηδικού Melodic Death Metal.

Η ανυπομονησία είναι στα κόκκινα από το Μάρτιο του 2021 μέχρι και τις 12 Αυγούστου 2022 που έχουμε επιτέλους στα χέρια μας την παρθενική ολοκληρωμένη δουλειά τους. Βέβαια ενάμιση χρόνο τώρα η μπάντα φρόντιζε να μας κρατάει σε αναμμένα κάρβουνα με 5 single κυκλοφορίες, βίντεο κλιπ κτλ.

Πριν ακούσω την παραμικρή νότα, είχα την αίσθηση ότι θα έχουμε πάλι τους παλιούς, καλούς, «ορθόδοξους» IN FLAMES. Τα παιδιά όμως μας διέψευσαν και πολύ καλά έκαναν γιατί, όπως προανέφερα, ωρίμασαν και πιστεύω κατάλαβαν από τη πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν αυτό το εγχείρημα, οτι δεν πρέπει να δώσουν στον κόσμο «ξαναζεσταμένο φαγητό».

Ο δίσκος λοιπόν με τον τίτλο «Days Of The Lost» έχει συνολική διάρκεια σχεδόν 41 λεπτά και αποτελείται από 10 τραγούδια. Η αρχή έγινε με το «Shadowminds» τον Νοέμβριο του 2021 όπου ήταν η σπίθα που μας έβαλε φωτιά. Μέτριο τέμπο, βαρύ, μελωδικό, με σόλο που σε συνεπαίρνει. Εννοείται πως υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με τους DARK TRANQUILLITY και τους IN FLAMES και είναι λογικό. Μην απατάσθε όμως, δεν είναι οτι προσπαθούν να παίξουν σαν τους προαναφερθέντες! Έτσι παίζουν γιατί αυτοί δημιούργησαν το συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Γενάρης του 2022 σκάει η δεύτερη βόμβα «Feel What I Believe», οι μελωδίες της κιθάρας του Niclas με κάνουν σχεδόν να δακρύζω από συγκίνηση καθώς στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει και το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου «Days Of The Lost»  όπου συνθετικά με ταξιδεύει λίγο προς «Colony» εποχές, χωρίς αυτό βέβαια να γίνεται με επιτηδευμένο τρόπο.

Σε στιχουργικό επίπεδο, όλος ο δίσκος είναι εμπνευσμένος από τις προσωπικές εμπειρίες του καθενός, την παιδική τους ηλικία, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, την μακροχρόνια φιλία τους και ασφαλώς για τους προσωπικούς τους «δαίμονες». Το «The Needless End», ένα από τα αγαπημένα μου, με πολύ νοσταλγική μελωδία και στίχους που μιλάνε για το πόσο πολύ βάρος ρίχνουμε σε ασήμαντα πράγματα κάνοντας τα να φαντάζουν μεγάλα και σοβαρά, παραμελώντας έτσι τα πραγματικά προβλήματα στη ζωή μας. Το «In Broken Trust» έμελλε να είναι ουσιαστικά η πρώτη «μίνι ζωντανή» εμφάνιση της μπάντας για λίγους, καθώς το βίντεο κλιπ γυρίστηκε στην ταράτσα ενός ψηλού κτιρίου στο Γκέτεμποργκ. Τα καθαρά φωνητικά του Stanne (σε κάποια σημεία) δίνουν μια άλλη σημασία και διάσταση στο τραγούδι.

Όλος ο δίσκος κινείται στο γνώριμο φάσμα του Σουηδικού Μελωδικού Death Metal που όλοι αγαπάμε. Νοσταλγικές μελωδίες, κατατονικοί μεν στίχοι αλλά με κάποιο περίεργο τρόπο και ενέργεια σου δίνουν τη δύναμη που θέλεις για να γίνεις αήττητος και να αντιμετωπίσεις κι εσύ τους δικούς σου δαίμονες. Να σταματήσεις οτιδήποτε ψυχοφθόρο ή τοξικό, να κοιτάξεις την πραγματικότητα κατάματα και να της σκάσεις κουτουλιά στη μύτη. Αυτή πιστεύω είναι η συνταγή της επιτυχίας αυτού του είδους μουσικής. Η ψυχολογία, οι προσωπικές εμπειρίες, οι δύσκολες στιγμές και πως τις ξεπερνάς. Αν το καλοσκεφτείς δεν είναι μουσική, είναι ψυχοθεραπεία…Θα μπορούσα να γράφω ώρες για το πως η μουσική με έχει βοηθήσει στη ζωή μου αλλά ας μη το παρακάνω. Μια δισκοκριτική είπα να γράψω, όχι να αναλύσω την ψυχοσύνθεσή μου.

Την ώρα που γράφω αυτή τη κριτική, το άλμπουμ είναι ήδη στην πρώτη θέση του Σουηδικού chart, αφήνοντας πίσω πολύ μεγαλύτερα ονόματα. Ταυτόχρονα είναι η πρώτη φορά που ντεμπούτο άλμπουμ μπαίνει στην πρώτη θέση.

Τελειώνοντας να πω οτι το συγκρότημα ξεκίνησε με πολύ καλές προϋποθέσεις, με ένα αρκετά καλό δίσκο και πάνω απ’ όλα με αγάπη για την μουσική. Δεν ξεκίνησαν για να δημιουργήσουν ένα αντίπαλο στρατόπεδο με το προηγούμενο συγκρότημά τους, αν και πολλοί αυτό θα σκεφτούν. Η φιλία και η αγάπη για τη μουσική είναι οι κινητήριες δυνάμεις για να ακούσουμε από τους THE HALO EFFECT ακόμα καλύτερες δουλειές!

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Μάριος Τσαμπάζογλου
Διαδυκτιακός Σύνδεσμος: THE HALO EFFECT – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση