Sojourner – Premonitions

You are currently viewing Sojourner – Premonitions

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 56:35
Εταιρεία: Napalm Records

   Σχηματισμένοι το 2015 και έχοντας στο ενεργητικό τους δύο εξαιρετικές προσπάθειες, οι προερχόμενοι από διάφορες χώρες SOJOURNER με το «Premonitions» εκπροσωπούν επάξια τον ακραίο ατμοσφαιρικό ήχο για το έτος 2020.

   Και κάτι παραπάνω ίσως, θα λέγαμε. Όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι, ήταν δική τους πρόθεση να μην ακούγονται σαν μια ακόμη Folk Metal μπάντα, μιας και υπάρχουν τόσες εκεί έξω. Για αυτό εστιάζουν κατά κόρων στο ακραίο Metal στοιχείο, με την ατμόσφαιρα να πλαισιώνει (αλλά να είναι σημαντική) αυτό. Τo album ξεκινά ακουστικά, με πιάνο και με τα βελούδινα, καθαρά φωνητικά της Chloe Bray, τα οποία μαγεύουν την ατμόσφαιρα, για να ακολουθήσει μια πλήρης μουσική αντίθεση με πιο ακραίους ήχους και τα growls του Emilio Crespo να ολοκληρώνουν την μουσική αντίθεση. Μια μουσική αντίθεση που είναι κεντρικό στοιχείο σε αυτό που κάνει η εν λόγω μπάντα. Φλάουτα, πιάνο, organ, και η φωνή της Chloe τονίζουν την πιο Folk πλευρά του συγκροτήματος ενώ μακρόσυρτα riffs μαζί με κραυγές και «βρώμικα» φωνητικά τονίζουν την πιο «Black Metal» πλευρά τους. Το πού θα εισάγουν τα καθαρά φωνητικά και πού τα growls, είναι κάτι που δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο, αλλά δείχνουν να το εκτελούν άψογα. Εν τέλει, το πείραμα «φωτεινή και σκοτεινή πλευρά» δείχνει να δένει απόλυτα και οι μεταβάσεις από την μία κατάσταση στην άλλη γίνονται τόσο ομαλά που δεν το καταλαβαίνεις.

   Μουσική απλή, μελωδική, μακριά από prog πειραματισμούς που δοκιμάζουν άλλες μπάντες. Παράλληλα όμως, μια μουσική που έχει πολλά στρώματα και όσο ξανακούς το κάθε τραγούδι, σκάβεις όλο και πιο κάτω και ανακαλύπτεις αυτό που είναι κρυμμένο βαθύτερα. Έτσι, πετυχαίνουν το best of both σενάριο. Tα Folk στοιχεία, αντί να αραιώνουν τη μουσική, πάντα έχουν κάτι να προσθέσουν στην όλη ατμόσφαιρα.

   Το«Premonitions» περιέχει μελαγχολικούς ήχους, κυρίως στα riffs, στα πλήκτρα, αλλά και στα καθαρά φωνητικά, όπως για παράδειγμα στο «The Deluge». Ακόμη, δείχνει να προσπαθεί με τις ακουστικές του μελωδίες του να στοιχειώσει τον καθένα μας στο «Talas», περιέχει ένα δραματικό ηχόχρωμα στο «The Apocalyptic Theater» αλλά είναι και άγριο, με γρήγορα και βαριά riffs στο «Fatal Frame». Όλα αυτά εναλλάσσονται διαρκώς βέβαια και όχι στα μονάχα εν λόγω κομμάτια, βάζοντάς τον ακροατή μέσα σε ένα μαγικό παραμύθι και μια μεσαιωνική περιπέτεια που μπορεί να σε κάνει να χαθείς στο χρόνο και στις νότες του.

   Το άλμπουμ αυτό θα σας συγκινήσει, θα σας μελαγχολήσει και θ’ αφήσει κατενθουσιασμένους αυτούς που ψάχνουν περισσότερη ατμόσφαιρα, αλλά και αυτούς που ψάχνουν τα Black Metal στοιχεία. Κάπως πιο mainstream από τις προηγούμενες δουλειές της μπάντας, θα σας οδηγήσει σε ένα φανταστικό ταξίδι που είναι γεμάτο ανατροπές! Ωσότου να καταλάβετε αν έχει επικρατήσει το καλό ή το κακό, θα έχει τελειώσει ο δίσκος με εσάς να προσπαθείτε με την επόμενη ακρόαση να το αντιληφθείτε αλλά και ν’ ανακαλύψετε τι βρίσκεται παραπέρα, βαθύτερα στα σκοτεινά ηχητικά του μονοπάτια….

Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης: Γιώργος Κουρου
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: SOJOURNER – Σελίδα Facebook

This Post Has One Comment

  1. Babis Nikolaou

    Καταπληκτικο αλμπουμ.Ακουσα τα 2 πρωτα κομματια εδω και καιρο και το περιμενα πως και πως.Και τελικα δεν απογοητευτηκα.Παει κατευθειαν στην κορυφη για τα top του 2020.

Αφήστε μια απάντηση