Sepultura – Quadra

You are currently viewing Sepultura – Quadra

Χρονολογία: 2020
Συνολικός Χρόνος: 51:14
Εταιρεία: Nuclear Blast

     Οι SEPULTURA θα είναι πάντα οι SEPULTURA! Είτε όπως τους γνωρίσαμε και τους αποθεώσαμε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, είτε όπως εξελίχθηκαν στις αρχές του 21ου αιώνα. Ο Max Cavalera αποχώρησε πρίν 24 χρόνια και ο Igor Cavalera πριν 14 και με τις σχέσεις τους να είναι πλέον ανύπαρκτες πρέπει να προχωρήσουμε κι εμείς σαν οπαδοί-ακροατές όπως ακριβώς έπραξαν και οι εναπομείναντες Andreas Kisser και Paulo Jr. Με μια πορεία  τριάντα έξι ετών μας παρουσιάζουν τον δέκατο πέμπτο δίσκο τους με το όνομα «Quadra».

       Το «Quadra» σύμφωνα με τους ίδιους και ιδιαίτερα τον τραγουδιστή τους Derrick Green που επιμελείται το στιχουργικό κομμάτι  έχει να κάνει με την αριθμολογία και την επίπτωση που έχει ο αριθμός 4 στη ζωή μας μέσα από κοινωνικό, θρησκευτικό, πολιτικό πρίσμα. Οι στίχοι του Green ταιριάζουν απόλυτα και με τη μουσική. Ο δίσκος ξεκινάει  με έντονο  και σύγχρονο Thrash Metal με το «Isolation»  να μας χώνει κατευθείαν στα βαθιά. Θα το ακολουθήσουν τα «Means To An End» και «Last Time» για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να ακούσουμε αυτά που εισήγαγαν οι SEPULTURA  από το «Roots» και μετά. Το groove και τα folk βραζιλιάνικα  tribal στοιχεία που τους  έκαναν πρεσβευτές του βραζιλιάνικου extreme metal παγκοσμίως. Ο Andreas Kisser μας δείχνει στο «Quadra» γιατί είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς  κιθαρίστες. Με κλασσικό υπόβαθρο δεν διστάζει να βάλει ακουστικά intros και interludium σε βαθμό να μας θυμίζουν το « Arise» δείχνοντας ότι παραμένει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ παρελθόντος και παρόντος (πιθανότατα και μέλλοντος) και αποτελεί  τον κάτοχο της παράδοσης των SEPULTURA μιας και τα αδέρφια Cavalera με τη φυγή τους αποστασιοποιήθηκαν από τον ήχο –σήμα κατατεθέντα των SEPULTURA. Στην προσπάθεια του αυτή  να κρατήσει το πνεύμα ζωντανό έχει άξιο συμπαραστάτη το θηρίο πίσω από τα drums  με το όνομα Eloy Casagrande. Είναι αυτός που έχει δώσει νέα ώθηση στους SEPS  να συνεχίσουν, προσδίδοντας  ενέργεια και μεστό δυνατό drumming. Βέβαια δεν είναι ακριβώς καινούριος  μιας και συμμετέχει από το «Mediator» του 2013 ,αλλά αυτή τη φορά οι συνθέσεις βοηθάνε να δείξει το ταλέντο του. Στο «Quadra» θα ακούσουμε και το «Guardians Of Earth» το οποίο θα μας θυμίσει το «Kaiowas» από το «Chaos AD» ένα δίσκο ορόσημο για την καριέρα των SEPULTURA.

    Είναι λοιπόν το «Quadra» ισάξιο των επών «Beneath The Remains», «Arise» και «Chaos AD»; Όχι σε καμία περίπτωση. Είναι όμως το πιο ενδιαφέρον άλμπουμ που κυκλοφόρησαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ίσως (και θα ακουστεί αιρετικό αυτό) από τότε που έφυγαν τα αδέρφια Cavalera. Παρόλο που στο «Quadra» θα ακούσουμε όλα όσα αγαπήσαμε στους Βραζιλιάνους, έχω την εντύπωση  ότι δεν έχουν φτάσει ακόμη στη συνθετική τους κορύφωση. Δεν ακούγονται μπαγιάτικοι και αυτό που τους χαρακτήριζε πάντα ήταν δύο λέξεις, εξέλιξη και πειραματισμός. Δεν μπορώ να φανταστώ τι πορεία θα πάρουν στον επόμενο δίσκο, αλλά εδώ  οι SEPULTURA  μας έδειξαν ότι είναι ακόμη ζωντανοί. Ψωμί, κουλτούρα, Sepultura!

Βαθμολογία: 7/10
Συντάκτης: Δήμος Καραδήμος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: SEPULTURA – Επίσημη Σελίδα

This Post Has 3 Comments

 1. Spiros M.

  Συμφωνώ σε όλα με την κριτική . Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό δίσκο μιας μπάντας που δεν έχει σχέση με τους seps της πρώτης εποχής αλλά εν έτει 2020 κυκλοφορεί αξιοπρεπέστατες δουλειές.

 2. Paulos Clansman

  Όταν το πρώτο άκουσμα συνδέει το δάκτυλο με το repeat…. Τότε τα πράγματα απλοποιουνται…..
  Βάλε ότι έχεις ακούσει από εποχή μετά Max Cavalera στην άκρη…. πέρασε τα στο χρονοντούλαπο μιας μπάντας που δεν υπήρξε ποτέ….βάλε το Quadra στο play και έχεις ένα πολύ καλό δίσκο,που όπως είπε και ο Andreas….. συνδιάζει τα πάντα από τότε που πήγε αυτός στους Sepultura…. Σύμφωνο σε όλα πλην του 7……8,5 και αισιοδοξία για το μέλλον…εάν υπάρχει…
  Υ.Γ Άσε λίγο την κουλτούρα..και άκου μόνο …
  Sepultura….

 3. Ραφαήλ

  Εμένα τα τέσσερα πρώτα μετά το χάος
  . οπότε προτιμώ chaos .a.d..

Αφήστε μια απάντηση