Rotting Christ – Pro Xristoy (Α)

You are currently viewing Rotting Christ – Pro Xristoy (Α)

Χρονολογία: 2024
Συνολική  Διάρκεια: 55.17
Εταιρεία :Season of Mist

Για τους ROTTING CHRIST δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη Ελληνική Metal μπάντα παγκοσμίως, χωρίς ουδεμία αμφισβήτηση! Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια και το άλμπουμ «Heretics», επιστρέφουν με τον 14ο ολοκληρωμένο δίσκο τους, το «Pro Xristoy» («Προ Χριστού»), το οποίο περιέχει 10 νέα τραγούδια (+ δυο bonus τραγούδια στην ειδική έκδοση). Ο Σάκης Τόλης συνεχίζει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του συγκροτήματος, όντας υπεύθυνος για τα φωνητικά, τις μουσικές, τους στίχους και την τελική παραγωγή ενώ ο αδερφός του, Θέμης Τόλης, συνεχίζει να υπηρετεί την οπισθοφυλακή των ROTTING CHRIST στα τύμπαντα! Κώστας Φουκαράκης (κιθάρα) και Κώστας Χελιώτης (μπάσο) συμπληρώνουν το συγκρότημα στις ζωντανές εμφανίσεις. Στο «Pro Xristoy» συναντάμε ένα πλήθος καλεσμένων μουσικών όπως οι: Ανδρονίκη Σκουλά (φωνητικά), Νίκος Κέρκυρας (πλήκτρα) και Χριστίνα Αλεξίου, Μαρία Τσιρώνη, Αλέξανδρος Λοϋζιώτης, Βασίλης Καρατζάς (χορωδίες) καθώς και τους Andrew Liles  Kim Diaz Holm σε κάποιες απαγγελίες.

Το «Pro Xristoy» χρησιμεύει ως ένθερμος φόρος τιμής στους τελευταίους ειδωλολάτρες βασιλιάδες που αντιστάθηκαν στην επίθεση του Χριστιανισμού, προστατεύοντας τις αρχαίες αξίες και γνώσεις τους. Το άλμπουμ περιέχει πολλές Heavy μελωδίες συνδυασμένες με Black Metal ξεσπάσματα (δηλαδή τα χαρακτηριστικά στοιχεία των ROTTING CHRIST), δοσμένα με έναν επικό τρόπο που σέβεται την 35χρονη κληρονομιά της μπάντας.

Θα ξεκινήσουμε από το φανταστικό εξώφυλλο  που είναι ο πολύ γνωστός και όμορφος πίνακας του Αμερικανού Thomas Cole με τίτλο «Η καταστροφή (της Αυτοκρατορίας)» με έτος δημιουργίας το 1836. Αναφερεται βέβαια στο 455 μετά χριστού και όχι «προ χριστού». Σε αυτό το σημείο να σημειώσω πως μια τόσο μεγάλη μπάντα όπως οι ROTTING CHRIST αλλά και και μια τόσο μεγάλη εταιρεία όπως η Season of Mist θα έπρεπε να ψάξουν περισσότερο, ώστε να μην χρησιμοποιήσουν εξώφυλλο που ήδη έχουν χρησιμοποιήσει άλλα συγκροτήματα (έχω βρει τουλάχιστον 6) στο παρελθόν. Μερικά από αυτά είναι οι δικοί μας DOOMOCRACY αλλά και πιο πρόσφατοι οι Γερμανοί HEAVEN SHALL BURN στο single «Protector» του 2020….

Στο μουσικό τομέα τώρα, η μπάντα ακολουθεί την φόρμα που υιοθέτησε το 2007 και το θρυλικό «Theogonia». Λυρικές κιθάρες (κυρίως αργόσυρτες/ρυθμικές), Black /Heavy Metal Ελληνικής σχολής με πολύ απλές φόρμες αλλά γεμάτο πλάτες και υπόβαθρα από χορωδίες, πλήκτρα, σαμπλς και άλλα πολλά  στοιχεία παρμένα  κατά κύριο λόγο από την Ελληνική παράδοση αλλά και από άλλες κουλτούρες. Τέτοια παραδείγματα είναι τα τραγούδια «The Apostate» και «Ygdrassil», δύο από τις καλύτερες συνθέσεις του δίσκου, στα οποία οι  ROTTING CHRIST εμβαθύνουν στις κληρονομιές ιστορικών προσώπων όπως ο Flavius Claudius Julianus και οι σκανδιναβικοί μυθολογικοί βασιλιάδες, ενσαρκώνοντας τη δύναμη της παγανιστικής σοφίας στο πρόσωπο του χριστιανισμού. Παρά ταύτα, οι μουσικές επιρροές κι εδώ παραμένουν από την Ελληνική παράδοση. Στο δίσκο αυτό, θα βρούμε πάρα πολλά κοινά στοιχεία με το προσωπικό άλμπουμ του Σάκη Τόλη «Among Τhe Fires Of Hell», πράγμα πολύ λογικό, γιατί ίσως κάποια από τα κομμάτια  του δίσκου να προορίζονταν για να  χρησιμοποιηθούν για το project του. Φυσικά πολλά στοιχεία υπάρχουν και από τα άλμπομυ «Rituals» και «Aealo» με πιο χαρακτηριστικό το τραγούδι «La Lettera Del Diavolo» το οποίο θεωρώ συγκλονιστικό! Ένα τραγούδι που κινείται σε δυσθεώρητα συνθετικά ύψη, ύψη που μόνο οι ROTTING CHRIST μπορούν να φτάσουν! Ευκολα η πιο δυνατή σύνθεση του δίσκου, με τα φωνητικά της Ανδρονίκης Σκουλά να την απογειώνουν! Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι όλα σε πολύ υψηλό επίπεδο, χωρίς κανένα να υστερεί. Όμως η μεγάλη έκπληξη έρχεται προς το τέλος του δίσκου με το πρώτο από τα bonus τραγούδια, το «Primal Resurrection» ένα κομμάτι με πολλά στοιχεία  από τις παλιές εποχές της μπάντας, εποχές που όλοι νοσταλγούν. Για μένα είναι το δεύτερο ομορφότερο τραγούδι του δίσκου και πιστεύω ότι ο λόγος που μπήκε στα bonus είναι ότι δεν ταιριάζει με το γενικό ύφος του δίσκου. Το ίδιο συμβαίνει και με το δεύτερο bonus τραγούδι με τίτλο «All For One».

Συνοψίζοντας, το «Pro Xristoy» είναι ένα πολύ καλό άλμπουμ για τους ROTTING CHRIST! Σίγουρα καλύτερο από το «Heretics» και στο ίδιο υψηλό επίπεδο με τα άλμπουμ από το «Theogonia» κι έπειτα. Να τονίσουμε την επαγγελματική ηχογράφηση  που έγινε στα Deva Sounds Studios από τον Φώτη Μπενάρντο. Η μίξη και το mastering έγιναν στα Fascination Street Studios της Σουηδίας από τον Jens Borgen και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό! Οι προπαραγγελίες για το νέο άλμπουμ θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2024 ενώ το «Pro Xristoy» θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου 2024 απο την Season Of Mist.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο μετά από όλα αυτά: οι ROTTING CHRIST δεν θα μας απογοητεύσουν ποτέ!!

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Δημήτρης Αργυράκης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος ROTTING CHRIST – Επίσημη Σελίδα

This Post Has One Comment

  1. Dimos

    Από την κριτική “ψηθηκα” να το ακούσω όταν κυκλοφορήσει αν και ξέρω από τώρα ότι δεν θα ακούσω κάτι καινούργιο και πρωτοποριακό μετά από 35 χρόνια. Το εξώφυλλο για μένα είναι τεράστιο φάουλ, αυτογκόλ από τα αποδυτήρια.

Αφήστε μια απάντηση