Morbid Angel – Covenant

You are currently viewing Morbid Angel – Covenant

Χρονολογία: 1993
Συνολική Διάρκεια: 41:09
Εταιρεία: Earache Records

Επιτέλους επέστρεψαν οι άρχοντες του βάρβαρου Death και είναι καιρός οι διάφοροι κακομοίρηδες που δήλωναν ότι παίζουν «πιο γρήγορα και πιο σκληρά από όλους» να πάνε να κρυφτούν. Τώρα τελευταία, επικρατεί μια τάση ανάμεσα σε διάφορους οπαδούς του Death (οι οποίοι μας προέκυψαν ψευτοϊδεολόγοι, λάτρεις και ειδικοί της underground σκηνής) να κατηγορούν τους MORBID ANGEL ως πουλημένους και προδότες. Όλα αυτά είναι στην κυριολεξία χοντρομ@λακίες για αφελείς.

Οι MORBID ANGEL είναι από τους πρωτοπόρους της σκηνής της Florida και της παγκόσμιας Death κίνησης, έχουν επηρεάσει εκατοντάδες συγκροτήματα του είδους, συνεχίζουν ακόμη να παίζουν άγρια, σκληρά και ασυμβίβαστα. Το γεγονός είναι τόσο επιτυχημένοι (σε σχέση με τα άλλα Death σχήματα) οφείλεται στην αρτιότητα της μουσικής τους: ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ, ΤΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΩΣΤΑ. Οι MORBID ANGEL είναι μουσικοί, δεν είναι απλώς μια παρέα από κουλούς που βαράνε παριστάνοντας τους άγριους. Και ξέρετε κάτι, το Death metal για να παιχτεί σωστά- όσο κτηνώδες και βάρβαρο να είναι- απαιτεί κάποιες μουσικές ικανότητες, όπως κάθε είδους μουσικές (τα κριτήρια ικανότητας ποικίλουν ανάλογα με το είδος).Βέβαια, δεν αρνούμαι ότι έχουν προωθηθεί αρκετά, αλλά το αξίζουν σίγουρα πολύ περισσότερο σε σχέση με κάποιους άλλους.

Απόδειξη σε όλα τα παραπάνω αποτελεί το «Covenant» το τέταρτο LP του συγκροτήματος. Ο δίσκος αυτός βρίσκει τους MORBID ANGEL ως τριμελές σχήμα, μετά την αποχώρηση του κιθαρίστα Richard Brunelle. Η αποχώρηση αυτή όμως δεν επηρέασε τον ήχο του γκρουπ, αφού κύριος υπεύθυνος για αυτόν είναι ο Trey Azagthoth. Χωρίς επιφυλάξεις, μπορώ να πω ότι το “Covenant» είναι μια από τις κορυφαίες Death κυκλοφορίες της χρονιάς. Ο ήχος του άλμπουμ είναι κάτι ανάμεσα στο «Altars Of Madness» και στο «Blessed Are The Sick». Υπάρχουν πολλά γρήγορα τραγούδια (με τα γνωστά grind ξεσπάσματα) αλλά και αργά, «doomy» και πολύ βαριά κομμάτια. Τα ντραμς του Pete Sandoval ακούγονται καλύτερα από ποτέ- ο άνθρωπος δίνει ρεσιτάλ! Το μπάσο συνδυάζεται άριστα με αυτά, ενώ οι κιθάρες είναι τελείως κολασμένες (θυμίζουν κάπως αυτές του «Blessed…». Όσο για τα φωνητικά τι να πει κανείς… Ο Dave Vincent είναι από τους κορυφαίους «τραγουδιστές» του death metal αλλά σε αυτό το δίσκο τα φωνητικά σου ξεσκίζουν την ψυχή! Η παραγωγή του άλμπουμ είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας των ίδιων των MORBID ANGEL με τον Flemming Rasmussen (Metallica) και σίγουρα έχει αποδοθεί άριστα ο ήχος του συγκροτήματος. Γενικά, το «Covenant» κρίνεται απαραίτητο ως αγορά για τους οπαδούς του Death metal. Οι υπόλοιποι ας προσέχατε…

Βαθμολογία: 9/10
Συντάκτης: Γιάννης Πούσιος
Δακτυλογράφηση Κειμένου: Ραφαήλ Παγώνης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος:  MORBID ANGEL – Επίσημη Σελίδα

Υγ. Η πρώτη δημοσίευση της εν λόγω δισκοκριτικής έγινε στο έντυπο METAL HAMMER – Τεύχος 104, Σεπτέμβριος 1993

This Post Has 9 Comments

 1. Ioannis Savvidis

  Μετά το Human των Death, ο αγαπημένος μου death metal δίσκος. 10/10 λίαν επιεικώς. Υπεράνω ιστορίας, κριτικής και φτωχών λέξεων. BOW TO ME FAITHFULLY, BOW TO ME SPLENDIDLY!

 2. Ραφαήλ

  Ότι κ να πούμε για αυτό το δίσκο είναι λίγο.
  Άριστα δέκα με τόνο.συμφωνω με ότι ανέφερε ο συντάκτης.

 3. Βαλάντης Λώλης

  Ένας δίσκος που πρέπει να τον έχει ο καθένας σπίτι του. Με άριστα το 10 παίρνει 10 με τόνο. Ένα αριστούργημα γεμάτο ριφαρες!!!

 4. Νικόλαος Μανουσης

  Άψογη κριτική για ένα τέλειο Death Metal άλμπουμ. Η κορυφαία στιγμή των Morbid Angel.

 5. Γιάννης Αρφαράς

  Σίγουρα ένας must have death metal δίσκος…

 6. Φανουρης

  Από τα ελάχιστα άλμπουμ τους που μπορώ να ακούσω ολόκληρο! (Μη βαράτε, γνώμη είναι )

 7. ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΝΤΑΣ Ο ΜΕΓΑΣ

  Δίσκος σταθμός. Ότι και να πούμε είναι λίγο.. Δεν υπάρχει η λέξη skip κατά την αναπαραγωγή του. Occult Death Metal at its finest form

 8. Μορντεχάι Φριζής

  Απο Morbid Angel λατρευω το δευτερο τους Blessed Are The Sick. Το δε Covenant επισης παραμενει σημαντικο κεφαλαιο για ολο το death.

 9. Dimitris

  Είναι δίσκος που υπερβαίνει το είδος του. Ανήκει στο οικουμενικό μέταλ. Είναι από τις μπάντες που είναι για όλους και όχι μόνο για τους ντεθ μεταλλαδες. Άρτιοι, εμπνευσμένοι και πρωτοπόροι. Άψογοι!

Αφήστε μια απάντηση