Lucifer – Lucifer V

You are currently viewing Lucifer – Lucifer V

Χρονολογία: 2024
Συνολική Διάρκεια: 39:41
Εταιρεία: Nuclear Blast


Από την ίδρυσή του το 2014 στο Βερολίνο και την «μετεγκατάστασή» του στη Στοκχόλμη, το άκρως παραγωγικό συγκρότημα με επικεφαλής τη χαρισματική τραγουδίστρια Johanna Platow Andersson έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ, το πρώτο με την Rise Above Records και τα υπόλοιπα με την Century Media Records, καθώς και πολλά αυτόνομα σινγκλ, όλα εμπλουτισμένα με hard rock της δεκαετίας του 1970, proto-heavy metal, doom και occult rock, με κύριες επιρροές τους όπως είναι μάλλον προφανές, τους Black Sabbath, Pentagram, Alice Cooper και Blue Öyster Cult.

Τώρα στην αυγή του 2024 κυκλοφορούν το πέμπτο τους άλμπουμ με τον απλό τίτλο «V», συνεχίζοντας την απλή αρίθμηση που προτιμούν από την αρχή της καριέρας τους, καλό κόλπο μάλλον, δε χρειάζεται να σκεφτούν πολύπλοκους τίτλους και να μπερδεύουν τους οπαδούς τους, άλλωστε και το γενικό τους ύφος δεν μπορώ να πω ότι η πολυπλοκότητα η ή πολυποικιλότητα είναι στα βασικά τους χαρακτηριστικά!

Ο δίσκος ξεκινάει με την δυνατή και σύντομη ροκιά «Fallen Angel», για να έρθει μετά το «At The Mortuary» να βαρύνει λίγο την ατμόσφαιρα, λογικό άλλωστε με τέτοιο τίτλο. Η μελωδίες σε κιθάρες και φωνητικά στο ρεφραίν και ο αργόσυρτος ρυθμός του στα υπόλοιπα μέρη, το κάνουν ήδη να θέτει υποψηφιότητα για τοπ του δίσκου. Αφού αυτό τελειώσει, ετοιμαστείτε να χορέψετε στα σκοτεινά, όπως παλιά, με το «Riding Reaper», ένα χαλαρό ρυθμικό άσμα βγαλμένο από το μελωδικό παρελθόν, κυρίως της Αμερικής. Μετά λοιπόν από αυτό το χορό, μπορείτε να καθήσετε, να χαλαρώσετε, ε, βάλτε κι ένα ποτάκι με χαμηλά φώτα πάντα και απολαύστε το «Slow Dance in a Crypt», αν μάλιστα έχετε και καλή παρέα, ακόμη καλύτερα…. Ελπίζω να το έχουν στο playlist της επερχόμενης περιοδείας τους, που περνάει by the way και από την Ελλάδα (άχαστο live) ούτως ώστε οι επίδοξοι «εραστές-οπαδοί» να βρουν χώρο να κάνουν την όποια κίνησή τους, γρήγορα όμως, έχουν μόνο λίγο πάνω από τέσσερα λεπτά στη διάθεσή τους. Επιστρέφουμε σε old school rock ρυθμούς με το «A Coffin Has No Silver Lining» με τις ωραίες δισολίες στις κιθάρες και τη μελωδία στο ρεφραίν να του δίνουν το κάτι παραπάνω που χρειάζεται για να ξεχωρίσει. Το «Maculate Heart» που ακολουθεί, μετά από μια μικρή εισαγωγή με κλασική κιθάρα, μπαίνει εμφατικά και ναι, ήρθε επιτέλους η ώρα για λίγο headbanging χάρη στο σταθερό του ρυθμό, με λίγα κοψίματα, ωραίες κιθάρες και φυσικά την Johanna να τα δίνει όλα όπως συνηθίζει άλλωστε. Στη συνέχεια έρχεται η ώρα για τη μπάντα να μας δείξει την πιο blues/rock πλευρά της με το «The Dead Don’t Speak» όπου η αλήθεια είναι ότι δεν μου έκανε κάποια αίσθηση, οκ, δε νομίζω να περιμένατε να πω και κάτι άλλο. Προχωράμε λοιπόν προς το τέλος και το «Strange Sister», ένα πιο άμεσο, 80’s hard rock/metal κομμάτι που δεν είναι άσχημο αλλά δε νομίζω ότι κάνει και καμία διαφορά. Ο δίσκος θα κλείσει με το πεντάλεπτο αργόσυρτο «Nothing Left To Lose But My Life», ένα ακόμη 70’s blues/rock κομμάτι, βαρύ και συμπαγές, μας αποχαιρετάει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η πολυτάλαντη Johanna Platow Andersson στα φωνητικά, ο Linus Björklund και ο Martin Nordin στις κιθάρες, ο Harald Göthblad στο μπάσο και ο Nicke Andersson στα ντραμς μας ετοίμασαν εδώ ένα δίσκο ατόφιου Heavy/Doom Metal πιστοί στο παρελθόν που λατρεύουν με φανταστικά φωνητικά, υπέροχες κιθάρς, δυνατό μπάσο και σταθερά, ογκώδη τύμπανα, όπως ακριβώς θα το θέλαμε να είναι. Οι συνθέσεις είναι δουλεμένες, υψηλού επιπέδου και καθώς συνδυάζουν στοιχεία όλων των προηγούμενων άλμπουμ τους, σίγουρα είναι έτοιμοι να πάνε την καριέρα τους ένα βήμα παραπάνω. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι πολυπληθείς υποψηφιότητές τους για βραβεία μουσικής τα προηγούμενα χρόνια όπως και οι περιοδείες τους σε όλα α μέρη που ακούγεται αυτή η μουσική.
Όσοι πιστοί προσέλθετε που λένε, ακούστε το, αποκτήστε το και φυσικά δείτε τους ζωντανά με την πρώτη ευκαιρία!

Βαθμολογία: 6,5/10
Συντάκτης: Αντώνης Λιβάνιος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: LUCIFER – Σελίδα Facebook

Αφήστε μια απάντηση