Immortal – War Against All

You are currently viewing Immortal – War Against All

Χρονολογία: 2023
Συνολική Διάρκεια: 38:03
Εταιρεία: Nuclear Blast

Οι IMMORTAL αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της Black Metal μουσικής και ένα από τα συγκροτήματα που, αν υπάρξει ποτέ επανασύνδεση των μελών τους, θα προκαλέσει ντελίριο στην Metal κοινότητα! Τα τελευταία χρόνια μας απασχόλησε η διαμάχη μεταξύ Demonaz με Abbath και Horgh για τα δικαιώματα του συγκροτήματος. Είναι αλήθεια πως τα μέλη της μπάντας δεν έχουν δώσει και πολλές λεπτομέρειες για το πως οδηγήθηκαν σε αυτή την κατάσταση και πως  τελικά το θέμα έληξε με τον Demonaz να αποκτά τα δικαιώματα του ονόματος. Έτσι και κάπως αναπάντεχα, το 2018 οι IMMORTAL επέστρεψαν στην δισκογραφία κυκλοφορώντας το πολύ καλό «Northern Chaos Gods». Σ΄’ εκείνο το άλμπουμ συμμετείχε ακόμη ο Horg στα τύμπανα ενώ το μπάσο είχε αναλάβει ο Peter Tägtgren των HYPOCRISY. Πέντε χρόνια λοιπόν μετά από εκείνο τον δίσκο, ο Demonaz αποφάσισε να επιστρέψει ξανά ως IMMORTAL έχοντας όμως πια στην σύνθεση της μπάντας τους Kevin Kvåle (GHAALS WYRD) και Ice Dale (ENSLAVED) σε τύμπανα και μπάσο/κιθάρα αντίστοιχα.

Προχωράμε στην ουσία τώρα. Ο νέος δίσκος των IMMORTAL «War Against All» ξεκινάει αρκετά δυναμικά με το ομώνυμο τραγούδι και το «Thunders of Darkness», συνθέσεις οι οποίες αποτελούν δύο κλασσικές-επιθετικές Black Metal στιγμές. Η συνέχεια με το «Wargod» (το οποίο θυμίζει αμυδρά το «Tyrants» από το «Sons Of Northern Darkness» άλμπουμ) μας μεταφέρει στις κλασσικές επικές-mid-tempo συνθέσεις των IMMORTAL, με το χαρακτηριστικό μελωδικό/ακουστικό σημείο στη μέση, αντλώντας την έμπνευση από τους μεγάλους BATHORY. Παρόμοια μουσικά μονοπάτια ακολουθούν και τα επόμενα τραγούδια «Return To Cold» και «Blashyrkh My Throne», ενώ στα «No Sun» και «Immortal» υπάρχει ο συνδυασμός αργού ρυθμού και ορισμένων άγριων Black Metal ξεσπασμάτων. Ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης και το «Nordlandihr», ένα instrumental αρκετά μελωδικό τραγούδι, το οποίο ξεχωρίζει καθώς η δομή του διαφέρει από τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου.

Συνοψίζοντας, θα πω οτι ο Demonaz με το «War Against All» δεν μας προσφέρει μουσικά αυτό ακριβώς που περιμέναμε, και θεωρώ πως ο νέος δίσκος ποιοτικά είναι ένα σκαλί κάτω απο τον προκάτοχο του. Για να μην αδικήσω το νέο αυτό άλμπουμ, δεν θα τολμήσω να το βάλω σε σύγκριση με κυκλοφορίες του συγκροτήματος  από το «All Shall Fall» και παλιιότερα.  Ενώ λοιπόν το «Northern Chaos Gods» ακούγεται ακόμα και μετά από πέντε χρόνια ευχάριστα, πιάνοντάς σε απο τα μούτρα με την πρώτη νότα, ο φετινός δίσκος θέλει αρκετά ακούσματα και δυστυχώς δεν μπορεί να συγκινήσει στον ίδιο βαθμό. Οι συνθέσεις αποτελούν επανάληψη ιδεών που έχουμε ακούσει από τους IMMORTAL αρκετές φορές στο παρελθόν, γεγονός που αποτελεί ένα διάχυτο στοιχείο στον δίσκο. Για να γίνει πιο συγκεκριμένος, από το 1994 που οι Νορβηγοί κυκλοφόρησαν το «Blashyrkh (Mighty Ravendark)», ένα μεγάλο ποσοστό των συνθέσεων τους ακολουθεί την ίδια-πεπατημένη συνθετική οδό.

Πέντε χρόνια πιστεύω ήταν υπέρ αρκετά ώστε ο Demonaz να κυκλοφορήσει έναν ποιοτικά ανώτερο δίσκο και όχι ένα σύνολο το οποίο αποτελείται από συνθέσεις που απλά ανακυκλώνουν παλαιότερες μουσικές ιδέες του συγκροτήματος. Το «War Against All» μπορεί να μην είναι κακός δίσκος, όμως δεν προσ΄φερει κάτι καινούργιο και ακούγεται ιδιαίτερα ανέμπνευστος,  ενώ το στοιχείο της επανάληψης κουράζει. Ο Demonaz ακολουθεί μία ασφαλή συνθετική προσέγγιση χωρίς ιδιαίτερη διάθεση να τολμήσει να ξεφύγει από αυτά τα «στεγανά». Προσωπικά θα χαρακτήριζα το νέο δίσκο ως την πιο αδύναμη και βαρετή στιγμή στην δισκογραφία των IMMORTAL. Παρότι σίγουρα θα ικανοποιήσει κάποιους φανατικούς οπαδούς των IMMORTAL, θα ξεχαστεί αρκετά εύκολα στο μέλλον.

Βαθμολογία: 6,5/10
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Συνδέσμος: IMMORTAL  – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση