Ensiferum – Thalassic

You are currently viewing Ensiferum – Thalassic

Χρονολογία: 2020
Συνολική διάρκεια: 43:46
Εταιρεία: Metal Blade

Με πάνω από είκοσι χρόνια στα μουσικά δρώμενα, οι Φινλανδοί ENSIFERUM παραμένουν πρωτοπόροι στο είδος τους, συνδυάζοντας ιδανικά το Viking/Folk Metal (σε συναίσθημα, στίχους) με τα Melodic Death στοιχεία. Επιρροή για πάρα πολλά συγκροτήματα που τους μνημονεύουν για τα πρώτα (κυρίως) συγκλονιστικά τους έργα. Και είναι αλήθεια πως άλμπουμ σαν τα «Ensiferum», «Iron», «Victory Songs» κυρίως αλλά και τα «From Afar» και «Unsung Heroes» δύσκολα θα ξαναβγούν.

O Markus Toivonen, ιδρυτής και μοναδικό εν ενεργεία ιδρυτικό μέλος της μπάντας, διατήρησε την επιτυχημένη σύνθεση των τελευταίων ετών (Lindroos – Hinkka – Parviainen) και προχώρησε στην στελέχωση της με τον Pekka Montin,που αναλαμβάνει εξολοκλήρου τα καθαρά φωνητικά αλλά και τα πλήκτρα. Μια κίνηση που αποδεικνύεται άκρως επιτυχημένη. Με αυτή την σύνθεση κυκλοφόρησαν το όγδοο μουσικό τους ταξίδι με τίτλο «Thalassic», σχετιζόμενο με την θάλασσα όπως είναι ευκόλως κατανοητό. Είναι η πρώτη φορά που οι ENSIFERUM ασχολούνται με ένα συγκεκριμένο θέμα. Όλα τα τραγούδια σχετίζονται με ιστορίες, μύθους και γεγονότα που έχουν σχέση με τη θάλασσα.

Το ταξίδι ξεκινάει με το «Seafarer’s Dream» ένα τρίλεπτο ορχηστρικό κομμάτι. Κλείνεις τα μάτια και ονειρεύεσαι τα κύματα και τα ταξίδια των θαλασσοπόρων. Ότι πρέπει για να μπεις στο κλίμα. Στη συνέχεια το συναυλιακό «Rum Women Victory» είναι ουσιαστικά η συνέχεια των δύο τελευταίων τους δουλειών με τον ρυθμό και τον στίχο του. Η πρώτη δυνατή στιγμή έρχεται με το «Andromeda». Ουσιαστικά εξιστόρηση του μύθου της κόρης της Κασσιόπης που δόθηκε για θυσία (ελευθερώθηκε από τον Περσέα) στο τέρας Κήτος για να σωθεί η Αιθιοπία. Επικό τραγούδι με τους Lindroos και Montin να εναλλάσσονται στα φωνητικά.

Το «The Defense Of The Sampo» σε μεταφέρει στο μύθο της Καλεβάλα. Το φινλανδικό επικό ποίημα που εξιστορεί την ιστορία του Vainamoinen που κλέβει ένα μαγικό χειροποίητο αντικείμενο (sampo) και την υπεράσπιση του από την μάγισσα Louhi που έχει πάρει την μορφή γιγάντιου πουλιού. Την μάχη αυτή την διακρίνουμε και στο τρομερό εξώφυλλο του άλμπουμ που έχει επιμεληθεί ο μοναδικός Gyula Havancsak (υπεύθυνος και για δουλειές των ANNIHILATOR, KREATOR, GRAVE DIGGER, ACCEPT κ.α). Το «Run From The Crushing Tide» περιέχει ταχύτατες κιθάρες και φέρνει μια πιο Speed/Power αίσθηση, με τα ψηλά φωνητικά στο τέλος να δένουν καταπληκτικά. Ακολουθεί το «For Sirens», ένα κλασικό ENSIFERUM τραγούδι που κορυφώνεται στο ρεφρέν του. Το «One With The Sea» είναι μία καταπληκτική μπαλάντα. Αν όλο το άλμπουμ σου έβγαζε μια ικανοποίηση στη φωνητική σύμπραξη Lindroos-Montin σε αυτό το κομμάτι εκπλήσσεσαι με την απόδοση του δευτέρου. Στο ρεφρέν θυμίζει Timo Kotipelto. Tο «Midsummer Magic» είναι τo πιο Folk τραγούδι, με το οποίο μεταφέρεσαι στα καλοκαιρινά πανηγύρια της Φινλανδία. Αρκετά διασκεδαστικό. Για επίλογο βρίσκουμε το εννιάλεπτο έπος «Cold Northland (Vainamoinen Part III)», που θυμίζει τα πρώτα χρόνια της μπάντας και μιλάει για τον ήρωα της Καλεβάλα. Τα πρώτα δύο μέρη βρίσκονται στο πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους. Η καλύτερη στιγμή. Η παραγωγή άρτια ανήκει στον Janne Joutsenniemi που ήταν υπεύθυνος και για τα «Victory Songs» και «From Afar».

Το «ντράκαρ» των Φινλανδών τα τελευταία χρόνια φαίνεται να είχε βαλτώσει. Σαν μια μαγική δύναμη να το κρατούσε στάσιμο έχοντας τις σειρήνες να τους τραγουδούν τις αναμνήσεις των παλαιότερών τους χρόνων. Ο Markus όμως σαν σωστός θαλασσοπόρος έκανε κίνηση ματ με την έλευση του Pekka Montin και ξαναέβαλε το σκαρί στην σωστή ρότα. Μπορεί το «Thalassic» να μην αγγίζει την απόδοση των δουλειών της πρώτης δεκαετίας αλλά είναι πολλές οι στιγμές που τις θυμίζουν. Μια πολύ καλή δουλειά!

Βαθμολογία: 7,5/10
Συντάκτης: Νίκος Βλάχος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: ENSIFERUM – Επίσημη Σελίδα

This Post Has One Comment

  1. Rafas the Fallen

    Εξαιρετικός δίσκος συμφωνώ με τον συντάκτη

Αφήστε μια απάντηση