Enforcer – Nostalgia

You are currently viewing Enforcer – Nostalgia

Χρονολογία: 2023
Συνολική Διάρκεια: 41:38
Εταιρεία: Nuclear Blast

Σχεδόν 20 χρόνια ζωής συμπληρώνουν οι Σουηδοί ENFORCER, που ξεκίνησαν σαν μία one man band από τον «αρχηγό» τους Olof Wikstrand (κιθάρα, φωνή) και παρόλο το σχετικά παρωχημένο θα έλεγε κάποιος concept που έχουν καθώς είναι φανερό ότι πρόκειται για μία μπάντα από κάποια άλλη εποχή, εντούτοις συνεχίζουν ακάθεκτοι και μας προσφέρουν το έκτο στούντιο άλμπουμ τους με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Nostalgia».

Το άλμπουμ αυτό λοιπόν, κάνει ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του. Είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, αλλά με σύγχρονα μέσα πλοήγησης. Καθαρό και ατόφιο heavy/speed metal, όπως παιζόταν τα παλιά τα χρόνια αλλά με τον αέρα και τη φρεσκάδα του σήμερα. Αν υπάρχουν κάποιοι που ακόμα δεν ξέρουν τι εστί ENFORCER, να πούμε ότι συστήνονται ανεπιφύλακτα στους οπαδούς των ANVIL, EXCITER και λοιπών δυνάμεων τους παρελθόντος, αν και ο νέος δίσκος έχει αρκετές hard rock επιρροές, κυρίως από UFO και SCORPIONS κατά τη γνώμη μου.

Η διάρκειά του δεν είναι μεγάλη αν και περιλαμβάνει 13 τραγούδια, αυτό γιατί όπως συνηθίζουν, όλες οι δημιουργίες τους είναι σχετικά μικρές σε διάρκεια, εδώ ο μέσος όρος είναι λίγο πάνω από τα τρία λεπτά ανά τραγούδι. Εμένα προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου αυτό, ωραία τα επικά, μακρόσυρτα, πολυδιάστατα τραγούδια, δε λέω, αλλά είναι στιγμές (πολλές) που απλά θες να ακούσεις κάτι άμεσο και πιο ανάλαφρο, κάτι με κλασικό ήχο, να διασκεδάσεις και να πορωθείς.

Πατάς λοιπόν το Play και αρχίζεις με τα «Unshackle Me» και «Coming Alive» που είναι σε φουλ ταχύτητα πριν μπει το «Heartbeats» να σου δώσει μια ανάσα να συνεχίσεις με το «Demon», από τα καλύτερα του δίσκου, ξεχωρίζει με την πρώτη ακρόαση. Το «Kiss of Death» είναι ένα τυπικό ENFORCER κομμάτι, ενώ το ομότιτλο που ακολουθεί, εδώ στα μισά της διαδρομής, είναι μία power metal μπαλάντα με θέμα ακριβώς αυτό που αντιπροσωπεύει όλος ο δίσκος . Το παρελθόν που έφυγε και έγινε μία ανάμνηση για όλους. Πολύ δυνατό ! Το «No Tomorrow» κινείται θα έλεγα στα όρια του poser, ωραίο και διαφορετικό, αξίζει να ακούγεται στα μαγαζιά που αρέσκονται σε βραδιές τέτοιου ήχου. Με τα «At the End of the Rainbow» και «Metal Supremacia» (με τους στίχους στα ισπανικά!) πατάνε πάλι το γκάζι, ενώ με το «White Lights in the USA» δεν ξέρω για σας, εμένα όμως μου θύμισε παλιούς καλούς MOTLEY CRUE. Καλή φάση !! Λίγο πριν το τέλος έχουμε το «Keep The Flame Alive», ένα ωραίο mid-tempo γενικά κομμάτι και κλείνουμε ιδανικά θα έλεγα με το «When the Thunder Roars (Crossfire)» το οποίο πιστεύω ότι όπως κλείνει τον δίσκο θα μπορούσε να τελειώνει και τις συναυλίες τους πλέον.

Τι κάνουμε τώρα που τελείωσε η ακρόαση ; Εγώ πάντως ξαναπάτησα το play και το έβαλα να παίζει απ’ την αρχή. Αυτό πιστεύω ότι θα κάνετε κι εσείς. Και μάλιστα χωρίς να προσπεράσετε κάποια κομμάτια. Εντάξει, προφανώς δεν είναι όλα πρώτης διαλογής, αλλά δεν έχει γενικά άσχημες στιγμές, έχει πολύ καλή ροή και απλά το αφήνεις να παίζει και χαλαρώνεις, είτε ασχολείσαι ταυτόχρονα και με κάτι άλλο ακούγοντάς το. Η παραγωγή του είναι εντυπωσιακή, πολύ στιβαρή, καθαρή και ογκώδης, βοηθάει κι αυτή μαζί το στιβαρό παίξιμο όλων των μελών ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του ακροατή αμείωτο ως το τέλος. Οι ENFORCER δεν ανακαλύπτουν τον τροχό, ο σκοπός τους σαν συγκρότημα είναι απλά να κρατήσουν τον κλασικό metal ήχο ζωντανό και σίγουρα είναι από τους ελάχιστους που το καταφέρνουν, η πορεία τους άλλωστε το έχει δείξει ξεκάθαρα.

Εγώ για άλλη μια φορά τους ευχαριστήθηκα ιδιαιτέρως. Κάντε το κι εσείς!

Βαθμολογία: 7/10
Συντάκτης: Αντώνης Λιβάνιος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: ENFORCER – Σελίδα Facebook

This Post Has One Comment

  1. Dimos

    Για το αυτοκίνητο ταιριάζει ακριβώς,ταξιδιαρικος δίσκος.

Αφήστε μια απάντηση