Dark Funeral – We Are The Apocalypse

You are currently viewing Dark Funeral – We Are The Apocalypse

Χρονολογία: 2022
Συνολική Διάρκεια: 43:44
Εταιρεία: Century Media

Αν και έχουν στην πλάτη τους περίπου 30 χρόνια καριέρας, οι Σουηδοί Black Metallers DARK FUNERAL επιστρέφουν φέτος με το νέο τους άλμπουμ «We Are the Apocalypse» το οποίο είναι μόλις το έβδομο άλμπουμ στην δισκογραφία τους. Αν και είχαν ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς στα μέσα της δεκαετίας του 90 με το ομώνυμο Ep και το φοβερό «The Secrets of the Black Arts», η συνέχεια δεν ήταν δυστυχώς η ανάλογη. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο Lord Ahriman (μοναδικό αρχικό μέλος πια), μαζί με τον κιθαρίστα Chaq Mol είχαν μείνει μόνοι και το μέλλον της μπάντας έμοιαζε αβέβαιο. Φτάνουμε λοιπόν στο 2014 και ο Lord Ahriman πεισμώνει και προχωρά στην αναγέννηση της μπάντας με μία μεταγραφή αεροδρομίου.

Ο λόγος για τον Heljarmadr, τραγουδιστή των επίσης αγαπημένων Σουηδών Black Metallers GRA, και με την προσθήκη μελών για τα τύμπανα και το μπάσο η φονική μηχανή των DARK FUNERAL παίρνει ζωή ξανά και μας χαρίζει το φοβερό άλμπουμ «Where Shadows Forever Reign» το 2016, το οποίο γνωρίζει τεράστια επιτυχία και ξαναβάζει το συγκρότημα σε πολεμικά Black Metal μονοπάτια. Όλοι λοιπόν περιμέναμε στην συνέχεια το επόμενο χτύπημα των Σουηδών, μετά όμως λίγο ο κορονοϊός που τα πάγωσε όλα-λίγο η γνωστή κατάρα της μπάντας με τις αποχωρήσεις μελών, θα χρειαστούν έξι χρόνια μέχρι να ακούσουμε νέα μουσική από την μπάντα.

Το νέο άλμπουμ ξεκινάει με το «Nightfall» όπως ακριβώς έπρεπε! Επιθετικά! Το τραγούδι σε αρπάζει από λαιμό δηλώνοντας εμφατικά ότι οι DARK FUNERAL είναι ξανά παρόντες για να μας παραδώσουν ευλαβικά αυτό το οποίο περιμένουμε τόσο καιρό, ποιοτικό και παγωμένο Σουηδικό Black Metal! Όπως ήταν λογικό η μπάντα συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το «Where Shadows Forever Reign». Η προσθήκη των δύο νέων μελών Adra-Melek και Jalomaah σε μπάσο και τύμπανα αντίστοιχα, δείχνει να έχουν αφοσιωθεί πλήρως στο μουσικό όραμα του ο Lord Ahriman, ενώ το εξώφυλλο συντηρεί επίσης την καλλιτεχνική διασύνδεση με τον προκάτοχο του.

Οι DARK FUNERAL εκτός από την παγωμένη τους επιθετικότητα, έχουν δώσει έμφαση και σε σκοτεινές μελωδίες οι οποίες  δημιουργούν μία «μαγική» ατμόσφαιρα, διατηρώντας μία μουσική ισορροπία, σπάζοντας έτσι την μονοτονία των blastbeats και αυξάνοντας το ενδιαφέρον για το «We Are the Apocalypse». Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνθέσεις «Let The Devil In» και «When I’m Gone», οι οποίες είναι αρκετά mid-tempo και μελωδικές για τα δεδομένα των Σουηδών, αλλά δεν ξενίζουν και συμπληρώνουν ιδανικά το ηχητικό σύνολο. Όσον αφορά τον Heljarmadr, για άλλη μία φορά η απόδοση του κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, αποδεικνύοντας πως οι DARK FUNERAL χτύπησαν φλέβα χρυσού! Βέβαια τα φωνητικά του Heljarmadr είναι αρκετά τονισμένα στον δίσκο καθώς ακούγονται αρκετά μπροστά στην μίξη του δίσκου, ενώ οι κιθάρες βρίσκονται πιο πίσω και ίσως σ’ αυτό το τομέα να έπρεπε να είχαν πράξει αλλιώς οι Σουηδοί. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το συγκεκριμένο στοιχείο επηρεάζει αρνητικά το «We Are the Apocalypse».

 Εν κατακλείδι οι DARK FUNERAL αποδεικνύουν και το 2022 ότι έχουν βρει την κατάλληλη μουσική συνταγή και μας προσφέρουν ξανά άλλον έναν πολύ καλό Black Metal δίσκο! Πιστοί στον πυρήνα του ήχου τους, χωρίς να μαλακώνουν και να χάνουν την επιθετικότητα τους, προσθέτοντας παράλληλα και εκείνα τα συστατικά που χρειάζονται για να συνεχίσουν να τραβάνε το ενδιαφέρον του ακροατή. Σε μία εποχή όπου οι περισσότερες από τις λεγόμενες «μεγάλες» Black Metal μπάντες της δεκαετίας του ‘90 έχουν χάσει τον δρόμο τους, είναι ευχάριστο να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, παραμένουν ακόμα ακραίοι και εμπνευσμένοι!

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Νίκος Μανούσης
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: DARK FUNERAL – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση