Cattle Decapitation – Death Atlas

You are currently viewing Cattle Decapitation – Death Atlas

Χρονολογία: 2019
Συνολική Διάρκεια: 54:58
Εταιρία: Metal Blade

         Οι CATTLE DECAPITATION είναι ένα  Death Metal group από το San Diego της California. Ιδρύθηκαν το 1997, κυκλοφόρησαν έξι δίσκους και διάφορα singles 7ιντσα και είχαν συμμετοχή σε κάποιες συλλογές. Το ιδιαίτερο με αυτό το group είναι το  στιχουργικό τους υπόβαθρο και η εν γένει στάση ζωής τους. Με έντονο  προβληματισμό απέναντι στο θέμα της κακοποίησης ζώων, της ελευθερίας του ατόμου και το πιο επίκαιρο απ’όλα, το περιβάλλον και η καταστροφή του. Όπως δήλωσε και ο τραγουδιστής Travis Ryan στη δήλωση τύπου  που συνόδευε το promo «γι’αυτό το λόγο το εξώφυλλο του δίσκου μας ένα κάνει με το διάστημα, να μας γινει υπενθύμιση ότι το σύμπαν πάντα καθαρίζεται. Κοιτώντας το πιο σφαιρικά ,το ανθρώπινο είδος είναι απλώς μια φευγαλέα σκέψη σε όλο το σύμπαν». Σύμφωνα με τους CATTLE DECAPITATION θα έπρεπε όλοι να εξαφανιστούμε αφού έχουμε ανακηρύξει το χρήμα σε θεό και ο εγωισμός μας αποτρέπει να έχουμε έναν καλύτερο και βιώσιμο για όλους κόσμο. Αυτή η ριζοσπαστική-σχεδόν μηδενιστική  αντίληψη των CATTLE DECAPITATION φάνηκε στο «Humanure» του 2004 με το «vegetarian friendly» εξώφυλλο, το «Karma Bloody Karma» του 2006 και σε μεγαλύτερο βαθμό στο «Monolith Of Humanity» του 2012 και το «Anthropocene Extinction» (τι τίτλος!) του 2015.

        Η κινηματογραφική εισαγωγή του «Anthropogenic» μας οδηγεί στην έκρηξη του «Geocide» με τα υπερηχητικά riffs και τα blastbeats. Από κει και πέρα ο δίσκος χτίζεται σταδιακά  με τα «Be Still Our Bleeding Hearts», «Bring Back The Plague» (ΠΛΑΚΑ μας κάνετε τώρα! και το εντονότατα επηρεασμένο από MORBID ANGEL «With All Disrespect».Υπάρχουν στρατηγικά τοποθετημένα σημεία που επιτρέπουν στον ακροατή να ανασάνει από το σφυροχτύπημα που υφίσταται. Ιδιαίτερη μνεία πρέεπι να γίνει στον τραγουδιστή Travis Ryan ο οποίος μας αποκαλύπτει πολλά προσωπεία κατά την ερμηνεία του. Σκισμένα φωνητικά, φωνητικές υστερίες τύπου Danni Filth, γουρουνοειδή γουργουρίσματα καθώς και εξωγήινα καθαρά φωνητικά σε συναισθηματικά  φορτισμένα τραγούδια ,όπως το «Time’s Cruel Curtain». Οι υπόλοιποι συνοδοιπόροι, Josh Elmore και Belisario Dimuzio στις κιθάρες, ο Dave McGraw στα drums και η προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο μπάσο ο Olivier Pinard των CRYPTOPSY δίνουν το δικό τους στίγμα στο «Death Atlas». Στο album θα βρείς εξαιρετικές grindcore στιγμές, βομβαρδισμό από riffs και δίκασες, συνάμα όμως και ήρεμες (ελάχιστες είναι η αλήθεια) στιγμές για την αναγκαία  ανάπαυση των αυτιών του ακροατή.

  Με το «Death Atlas» οι CATTLE DECAPITATION κατάφεραν να μας παραδώσουν ένα δίσκο μνημείο που κοντράρει στα ίσα τους BLOOD INCANTATION με το  «Hidden History Of  Human Race»  ως κορυφαίο Death Metal album για το 2019. To «Death Atlas» πιστεύω ότι θα μείνει στην ιστορία, όπως και τα αριστουργήματα των επιρροών τους όπως οι NAPALM DEATH, CARCASS,S UFFOCATION μεταξύ άλλων. Αλλά αυτό που με «ανησυχεί» ευχάριστα μπορώ να πω είναι ότι οι CATTLE DECAPITATION  δεν έχουν φτάσει ακόμη στο απόγειο της καριέρας τους, έχοντας ακόμη να μας δώσουν πολλά. Το πραγματικά ανησυχητικό βέβαια είναι το μήνυμα που εκπέμπουν, το οποίο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Εάν λοιπόν δεν εξαφανιστούμε (σύμφωνα με τα λεγόμενα του Travis Ryan), θα απολαύσουμε στο μέλλον ακόμη ένα πιο δυνατό δίσκο των CATTLE DECAPITATION…

      Υ.Γ. Η παραπάνω κριτική γράφτηκε πριν τα νέα μέτρα  της κυβέρνησης περι απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Όπως και να έχει, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με την οικογένεια μας, να ακούσουμε  δίσκους, cd που είχαμε να ακούσουμε πολύ καιρό, να διαβάσουμε κι άλλα βιβλία να ανοίξουμε το μυαλό μας και φυσικά να σερφάρουμε στο thegallery.gr  με το τόσο ενδιαφέρον περιεχόμενό του! Υπομονή, ιός είναι, θα περάσει ( όχι πάντως σύμφωνα με τους CATTLE DECAPITATION!).

Βαθμολογία: 8.5/10
Συντάκτης: Δήμος Καραδήμος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: CATTLE DECAPITATION – Επίσημη Σελίδα

This Post Has One Comment

  1. Ραφαήλ

    Είχα ακούσει τα δύο πρώτα κ τους άφησα τότε δεν μου άρεσαν κ πολύ. Μόλις είδα τον δίσκο αυτόν πέρσι λέω κάτσε να τσεκαρω τελικά δίνουν πόνο. Άργησα να τον ακούσω αλλά η ακρόαση έλεγε πολύ

Αφήστε μια απάντηση